"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rusya, sıcak denizlere indi

07 Nisan 2018, Cumartesi 00:54
ENERJİ UZMANI PAMİR, AKKUYU NÜKLEER SANTRALİYLE RUSYA’NIN AKDENİZ’DE STRATEJİK MEVZİ KAZANDIĞINI SÖYLEDİ.

300 YILLIK RUS HAYALİ GERÇEK OLDU

Akkuyu nükleer enerji santrali projesinin Rusya için stratejik önemde olduğunu belirten uluslararası enerji uzmanı Necdet Pamir, Rusya’nın yıllardır konuşulan sıcak denizlere İnme isteğinin bu adımla gerçekleştiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta başında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le birlikte temel harcını atma talimatı verdiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesini rakamlar ve itiraz noktalarıyla Amerika’nın Sesi’ne yorumlayan enerji uzmanı Necdet Pamir, proje ile Türkiye’ye teknoloji transferinin olmayacağını ve durumda da bir stratejik avantaj sağlanamayacağına işaret ederek, “Ama Rusya için şöyle bir stratejik avantaj. Çünkü senelerdir Rusya’nın konuşulur sıcak denizlere inmek istediği. 

Nitekim Suriye coğrafyasında daha evvel Tartus, sonra da Lazkiye’deki üsleriyle bu coğrafyaya indi, ayağını sağlam bastı ve şimdi bu işleri genişletiyor. Dolayısıyla Rus- ya’nın kendi ifadesiyle ‘Doğu Akdeniz’i NATO’ya ve Amerika’ya bırakmıyor’.” ifadelerini kullandı.

Akdeniz’de tek bir nükleer reaktör yok

Akdeniz sahiline bakıldığında tek bir tane nükleer reaktör görülemeyeceğini belirten Pamir, “Bütün Akdeniz sahilini söylüyorum. Bu durumda Akkuyu NGS projesi, kimin için stratejik, Rusya için stratejik. Haritayı göz önüne getirdiğimizde, Karadeniz kıyısında yukarıda Rusya ve aşağıda Türkiye. Keza AKP iktidarı, kuzeyde Sinop’a da nükleer reaktör yapma sevdasında. Peki Rusya, niye o kadar zahmete katlanıp hemen Karadeniz’de uzanabileceği Sinop varken; Sinop yerine Akkuyu gibi deniz suyu sıcaklığı son derece yüksek bir lokasyonu seçiyor. O arada da Türk boğazlarından (Marmara Denizi’ndeki) geçiyorsunuz. Oysa iktidar ki ben de öyle düşünüyorum boğazlardan petrol geçişi sakıncalı buluyor.” dedi.

‘Deniz canlılarının ölümüne neden olacak’

Nükleer santral söz konusu olduğunda genellikle kaza ihtimallerinin tartışıldığını söyleyen Mersin Nükleer Karşıtı Platform Dönem Sözcüsü Avukat Alpay Antmen ise kaza olmaksızın santrallerin çevreye verdiği zararlardan bahsederek, “Kurulduğu anda nükleer ışıma olması doğaya ve insana zarar verecek” dedi. Akkuyu ile ilgili ciddî problemlerin olduğunu belirten Antmen, reaktörlerin daha önce hiç denenmediğini söyledi. 

Santralde su soğutmalı reaktör kullanılacağını ifade eden Antmen, “Reaktör deniz suyunu alıp soğuyacak ve birkaç derece fazlasıyla denize verecek. Deniz suyunun ısınması deniz canlılarının ölümüne neden olacak” diyerek bu durumun Türkiye’deki çevre mevzuatına da aykırı olduğunu belirtti.

‘Atıklara ne olacağı ÇED raporunda açık değil’

Ekoloji Kolektifi Derneği’nden avukat Fevzi Özlüer’in Akkuyu ile ilgili en çok merak ettiği konu ise atık tesis alanları. “Çünkü atıkların Türkiye’de kalıp kalmayacağı ÇED (çevresel etki değerlendirmesi) raporunda açık değil. Bu durum mahkeme kararına da yansıdı, bilirkişi de tesbit etti” diyen Özlüer, söz konusu durumun santralin iptali için bir sebep olduğunu, ama iptal için mahkemeye başvurduklarında iptal sebebi olarak değerlendirilmediğini anlatıyor. “Bölge insanı yıllardır bu atıkların Toroslar’da açılan karstik nitelik taşıyan derin mağaralara gömüleceği olasılığını dillendiriyor” diyen Özlüer, atıklarla ilgili çelişkili durumun giderilmesi gerektiğini vurguluyor. 

Rusya: Yeni santraller yapabiliriz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımıyla Akkuyu nükleer santralinin temel atma töreni gerçekleştirilmesinin ardından, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Ankara’nın nükleer enerji alanında planlarını büyütmesi halinde yeni nükleer santraller yapmak isteyeceklerini söyledi. Gazetecilere konuşan Novak “Nükleer santral hacmini büyütmek isterlerse, bu yönde niyetimizi belirtiriz. Türkiye önüne yeni planlar koyarsa, bizim de bunda yer alacağımızı düşünüyorum” dedi. Novak, Türkiye’nin Akkuyu’nun yanı sıra Japonya ile işbirliğiyle Sinop’ta da bir başka nükleer santral inşa etmek istediğini de hatırlattı. Türkiye 2025 yılına kadar  Akkuyu ve Sinop’ya olmak üzere toplam sekiz reaktör kurmayı planlıyor.

Okunma Sayısı: 4355
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı