Gazetemiz Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz, bugün 285. gününü dolduran Risale-i Nur eserlerine bandrol engeliyle ilgili kamuoyuna duyurulan "Diyanet'in artık yayınevlerine basım izin verdiği" yönündeki haberleri “Tiyatroda beklenen son perde” diye yorumladı.
285 gün önce bandrol engeli çıkarılarak basımı durdurulan ve yasa ile devlet tekeline alınan Risale-i Nur Külliyatı'nın basım ve neşir izni 6 yayınevine verildi. Diyanetin yaptığı sözleşmede, bu yayınevlerine "1 yıl süreyle 150 bin nüsha ile sınırlı olmak kaydıyla" basım yetkisi veriliyor. Sözleşmeye göre Diyanet gerek gördüğü takdirde sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilecek.
Güleçyüz'ün konuyla ilgili açıklamalarından satır başları şöyle:
"BİZE SÖZLEŞME VERİLMEDİ"
"Avukatımız Kadir Akbaş, Diyanet'ten, yayınevleriyle imzaladıkları sözleşmeyi incelemek amacıyla istiyor, fakat verilmiyor. Bunun üzerine avukatımız söz konusu 6 yayınevi ile Diyanet arasında imzalanan sözleşmeye dolaylı yoldan ulaşıyor ve sözleşmenin yıllık ve istenildiği an feshedilebilecek tarzda hazırlanmış olduğunu tesbit ediyor."
"DANIŞTAY'DAKİ DAVAMIZI GERİ ÇEKMEYECEĞİZ"
Yeni Asya'nın, ilgili kararnamenin iptali talebiyle Danıştay'a açtığı davanın geri çekilmesinin Diyanet tarafından "rica" edildiğini hatırlatan Güleçyüz "Buradan da anlaşılıyor ki bu davanın geri çekilmesi, Yeni Asya Neşriyat'ın bandrol alabilmesinin ön şartı olarak görülüyor. Halbuki Yeni Asya'nın açtığı davanın doğrudan Diyanet'le bir ilgisi yok, ama biz bu konunun bir devlet kurumu uhdesinde ve yetkisinde olmasına prensip olarak karşıyız ve Danıştay'daki davamızı geri çekmeyeceğiz" ifadelerine yer verdi.
"TÜM TASARRUFLAR HÜKÜMSÜZ HÂLE GELECEK"
Güleçyüz şu sözleri de ifade etti: "Kaldı ki, Danıştay'a açılan davanın olumlu sonuçlanması durumunda şimdi yapılan bütün tasarruflar hükümsüz ve geçersiz bir hâle gelecek."
“ÜSTADIN VASİYETİ RİSALE-İ NUR’UN TÜM İNSANLARA ULAŞMASI”
Diyanet’in Risale-i Nur Külliyatı’nı basımı için Bediüzzaman Said Nursi’nin vasiyeti olduğu iddialarına da katılmayan Kazım Güleçyüz, “Kendilerinin vasiyeti var ama Ahmet Hamdi Akseki zamanında. O vasiyette de şu an yapılan tarz ve yöntemden söz edilmiyor. Esas olan Risale-i Nur Külliyatı’nı Diyanet’in basması, ama başka kurumların da basması; devletin bu eserlerin yanında, ardında durması. Neden? Kur’an-ı Kerim’in tüm zamanlara ulaşması için. Yani burada vasiyet esasında Risale-i Nur’un tüm insanlara ulaşması.” ifadelerini kullandı.
RİSALE BASIMI SINIRLANDIRILDI
Yeni Asya Neşriyat adına söz konusu sözleşmeyi görmek istediklerini açıklayan Avukat Kadir Akbaş konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın diğer yayınevlerine gönderdiği sözleşmeyi Yeni Asya Neşriyat'a vermekten kaçındığını söyledi. Verilen basım izninin 1 yıllık süre ile ve 150 bin nüsha ile sınırlandırıldığının altını çizen Akbaş, Diyanet'in yayınevlerine verdiği basım iznini de istediği zaman geri alma yolunun açık tutulduğunu söyledi. Akbaş, basım izni kararının, başvuruda bulunan yayınevleri hakkında inceleme yapıldıktan sonra verileceğinin açıklandığını da ifade etti.
DEVLET DENETİMİ MANTIĞI REDDEDİLMELİ
Bu gelişmeyi, "bandrol engeli çıkarılmasına sebep olanların elini rahatlatmak için yapılmış bir hamle" olarak değerlendiren Akbaş, yayınevlerine "1 yıllık süre ile neşir izni" verilmesini geçiçi bir çözüm arayışı olarak değerlendirdi. Devlet denetimi mantığının tamamen reddedilmesi gerektiğini dile getiren Akbaş, bunun ileride daha büyük sıkıntılar doğurabileceğini söyledi. Yayıncıların önüne 1'er yıllık sözleşmeler konulduğunu hatırlatan Akbaş, "yani 1 yıl sonra hangi şartlar çıkarılacak bilmiyoruz. Hiçbir şey net değil, seneye nasıl bir sınırlandırma getirecekler, o da belli değil" diye konuştu.
6 YAYINEVİNE İZİN VERİLDİ
Dini Yayınlar Genel Müdürü Yüksel Salman, yaptığı açıklamada, 26 Kasım 2014 tarihli ve 29187 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Bediüzzaman Said Nursi'ye ait eserler üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'ndan kaynaklanan tüm hak ve yetkilerin Diyanet İşleri Başkanlığına verildiğini hatırlattı. Bakanlar Kurulu kararının ardından eserlerin asıl nüshaları üzerinde konunun ilgilileriyle bir araya gelerek yaptıkları toplantılar sonucunda görüş birliğine vardıklarını belirten Salman, "Bugünden itibaren de Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Risale-i Nur Külliyatı'nın basımı konusunda talepte bulunanlarla ilgili gerekli incelemeler yapıldıktan sonra yetki vermeye başladık. Başkanlığımızla sözleşme imzalayan yayınevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurarak bandrol alabilecekler" şeklinde konuştu. Salman, ilk etapta 6 yayınevine yetki verildiğini belirtti.
@mgokhanylmz