Madin faciasında 301 kişinin şehit olduğu Manisa'nın Soma ilçesinde, kış ortasında cep telefonu mesajıyla işten çıkarılan 2 bin 831 maden işçisinin yaklaşık yüzde 90'ı, bankalara olan kredi borçlarıyla başbaşa kaldı.
Bunlar arasında 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez Maden Ocağı'ndaki faciada 8 saat yer altında kaldıktan sonra kurtarılanlar da buluyor. Başka şehirlerden madende çalışmak için gelen ve şirkete güvendikleri için kredi çeken, kirada oturan işçiler, ansızın bir cep telefonu mesajıyla işten çıkarıldıkları için mağdur olduklarını ifade etti. Ortada kaldıklarını dile getiren işçiler, memleketlerine dönemediklerini ve yapacak başka iş olmadığını, tam bir belirsizlik içerisinde bulunduklarını söyledi.
Eynez Maden Ocağı'nda 8 saat yer altında kaldıktan sonra kurtulan, evli ve üç
çocuk babası Salih Erkan, ekmek parası kazanmak için Balıkesir'den Soma'ya gelmiş. Sekiz yıldır madenlerde çalışan ve kirada oturan Erkan, "Soma Kömürleri'nde çalışıyordum. Olay günü arkadaşlarla birlikte hepimiz, 7–8 saat sonra madenden çıktık. Bize haber geldi, 'İşten çıkarıldınız.' diye. Şimdi beklemedeyiz. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, ‘İşçileri mağdur bırakmayacağız.’ açıklamasını duyduk. Şu anda beklemedeyiz. Yapacak bir şeyimiz yok. Hepimiz mağdur durumdayız. Sadece ben değil, birçok arkadaşımın kredi borcu var. Benim iki yere birden kredi borcum var. Ne olacak bilmiyoruz. Ayın 15’inde, 20’sinde kredilerin günü gelecek. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, belirsizlik içindeyiz. Benim aylık 900 lira ödemem var. Çıkışımızı aldık ama bankalar bize acımıyor. 20 aya yakın ödememiz var bizim. Birçok arkadaşımız ev kredisi çekti. Hepimiz mağdur durumdayız." dedi.
Sekiz yıldan fazladır aynı şirkette çalıştığını kaydeden Erkan, “Biz o maden faciasını 8–9 saat içeride yaşadık. Hiçbir ayrıcalık yapılmadı. Normalde diğer kişilerden bizim bir farklılığımız olması lazım. O acıyı 8 saat çektik ama hiçbir ayrıcalık tanınmadı bize. Bizimle ilgilenen yok. 'Siz sağ kurtuldunuz.' diyorlar. Bana yer altında iş verseler de benim çalışma imkanım yok, psikolojim kaldırmaz bu saatten sonra. Üç çocuğum var, beş kişiye bakıyorum ben. Bizim işsizliğimiz belirsiz olduğu zaman sıkıntı çekiyoruz. Moralman zaten çökmüş durumdayız. Evim kira, aylık 900 lira da kredi ödemem var. Bankalar, param yok diye ödeme yapma demiyor. Günü geldiği zaman ödemek zorundasın. Arkadaşlarımızın yüzde 80’i, 90’ı şirkete güvenerek kredi çekti, ev aldı. Herkesin bir mağduriyeti var, sadece ben değilim." diye konuştu.
Şu anda yapacak bir şeyleri olmadığını dile getiren Erkan, “Soma’da maden olmadığı zaman bir iş yapma şansımız yok bizim. Herkes evini, yurdunu, köyünü terkedip buraya geldi. Kimsenin yapacak bir mesleği yok. Madenler kapanınca kimsenin yapacak bir işi yok. Gerçi orada madenlerde çalışacaklarını da zannetmiyorum artık. Ben kendim çalışmayı düşünmüyorum, çünkü o psikolojiyi kaldırmak zor. Ermenek’teki maden faciasında, buradaki olayların aynısını yeniden yaşamış gibi oldum. O arkadaşların o anda ne çektiğini, ne hissettiğini ben biliyorum. Ben de Balıkesir’in köylerinden geldim. Birçok arkadaşımız dışarıdan gelme. İşe giremezsek yapacak bir şeyimiz yok, dönmemiz lazım. Çoluk çocuk burada, okulları burada. Dönsek de sıkıntı, dönmesek de sıkıntı. Tam anlamıyla bir belirsizliğin içindeyiz. Soma’da maden olmadığı zaman yapacak bir işimiz yok." şeklinde konuştu.
Balıkesir'den Soma'ya madende çalışmak için gelen Hasan Kuzu da faciada yaklaşık 8 saat yer altında kaldıktan sonra kurtarılan işçilerden birisi. Evli ve bir çocuk sahibi olan Kuzu, şirkete güvenip kredi çekerek ev almış. İşten çıkarıldığı için ortada kolan Kuzu, ne yapacağını bilmiyor: "Ben olay olduğunda madendeydim, 7-8 saat sonra çıktık madenden. Aşağı yukarı 500 metre sürünerek, kendi imkanlarımızla o madenden çıktık. Ondan sonra kurtarma ekibinden arkadaşlar gelerek bizi kurtardılar. Çok zor durumdayız, mağduruz. Bütün arkadaşlarımızın kredi borcu var. 8-10 sene daha devam edecek olan kredi borçları var. Benim de aynı şekilde. Bize haber verilmeden bir anda çıkış oldu. Bundan sonra olay nasıl gelişir, belli değil durumumuz."
Madende 8,5 yıldır çalıştığını ve Balıkesirli olduğunu aktaran Kuzu, "Bülent Arınç’ın dediğine göre bekleyeceğiz. Bakalım sonuç ne olacak? Yapacak başka bir şeyimiz de yok. Soma’da inşaattan başka bir yerde çalışma imkanı yok. O da bizim yapacağımız bir iş değil. İşten çıkarılan 3 bine yakın insan var, hangimiz inşaata gidecek? Ovada da iş imkanı yok. Şu anda kötü durumdayız. Evliyim, bir çocuğum var. Kendi evim ama onu da kredi çekerek aldım. Aylık 907 lira kredi borcu ödüyorum. Şu anda ortada kaldık. Habersiz bir işten çıkarılma oldu, önceden bir bildirme olmadı. Pazar akşamı arkadaşlarımızın bazılarının cep telefonlarına gelen mesajla işten çıkarıldık. Bundan sonra olay nasıl olacak bilmiyoruz." diye konuştu.