İstanbul Milletvekili Didem Engin, KPSS sisteminin AKP tarafından içi boşaltılmış bir umut tacirliği sistemine dönüştürüldüğünü savundu.
2014 yılında lisans düzeyinde 1 milyon 177 bin adayın ön lisans ve ortaöğretim düzeyinde de 2 milyon 463 bin adayın KPSS'ye başvurduğuna dikkat çeken Engin, adayların sınava girebilmek için oturum başına 40 lira ödediğini ifade etti.
Milyonlarca kişinin bu sınava girerken 2014 KPSS puanının kullanılabildiği üç atamada, toplamda sadece 20 bin 619 kadro verildiğini dile getiren Engin, "Bu kadrolar için 1 milyon 814 bin aday başvurdu. Sınava giren adayların tümü atama için başvuramadı çünkü hükûmet 40 TL sınav ücreti almayı yeterli görmeyip bu az sayıda numunelik kadro için bir de tercih ücreti talep etti. Bu gençlerimizin hayalleri, gelecek planları, aile kurma umutları var. Bir an evvel ülkemizdeki istihdam sorunlarını ve özellikle de genç istihdamını nasıl artırabileceğimizin yollarını Meclis çatısı altında konuşabilmeli, çok geç olmadan gerekli tedbirleri almalıyız." dedi.
CHP, KPSS bağlamında 10 milyon kişiyi ilgilendiren kadro sorununun çözümü için Meclis Araştırması açılmasını istedi. TBMM Başkanlığına verilen araştırma önergesinin gerekçe bölümünde, 2014 Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmiş 1 milyon 128 bin 32 lisans, 779 bin 314 ön lisans ve 1 milyon 683 bin 696 ortaöğretim mezunu olmak üzere 3,5 milyon memur adayına Kasım 2014/2 atamasında 5 bin 67 kadro verildiğine dikkat çekildi.
KPSS'DE YÜKSEK PUAN ALDIKLARI HALDE MÜLAKATTA ELENİYORLAR
Haziran 2015/1 atamalarında verilen 9 bin 600'ü sağlık personeli olmak üzere 13 bin 213 kadro atanmayı bekleyen memur adayları için hayal kırıklığı oluşturulduğunun ifade edildiği gerekçede, şu görüşler dile getirildi:
"Bunlara ilaveten birçok kurumun merkezî atamadan çıkartılması mağduriyetleri iki katına çıkarmıştır. Nitekim, memur adaylarının dile getirdiği öncelikli taleplerden biri merkezî atamadan çıkan kurumların merkezî atama sistemine geri dönmesi yönündedir. Yıllarca okuyup büyük maddi ve manevi emeklerle KPSS'ye hazırlanan adayların bir diğer önemli sorunu da kamu personeli alımında uygulanan mülakat sistemidir. Pek çok kişi KPSS neticesinde yüksek puan aldıkları hâlde merkezî atama yerine mülakata tabi tutulduklarına, bu durumun haksız rekabete ve şaibeye yol açtığına dikkat çekmektedir. Mülakat sisteminin kısıtlı birkaç kadro dışında tamamen kaldırılması da başlıca talepleri arasında yer almaktadır.
KPSS'ye girmiş lisans ve ön lisans mezunlarının karşılaştığı bir diğer sorun, mezun oldukları bölümlerle ilgili devlette ihtiyacı karşılayacak kadro bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Üniversitelerde açılan fakülte ve yüksekokulların kamu istihdam ve ihtiyaç kapasitesi göz önünde bulundurularak açılmasına ilişkin bir çalışmanın yürütülmemesi atama bekleyen memur adayı sayısının bu denli çok olmasının başlıca sebeplerinden biridir. İstihdam alanının sadece kamu olmadığı bilinmesine rağmen, bazı adayların mezun oldukları bölüm itibarıyla özel sektörde iş bulma olanağının düşük olduğu dikkate alındığında, basit deyişiyle arz talep dengesinin titizlikle incelenmesi ve fakülte bölümlerine yeni bir düzen getirilmesi gerekmektedir.
Söz konusu memur adayları bugüne dek pek çok kez farklı platformlarda seslerini duyurmaya çalışmış, sorunlarını içeren mektupları başta Cumhurbaşkanı olmak üzere ülke yöneticilerine iletmişlerdir ancak talepleri karşılık bulmayıp çözüme kavuşturulmamıştır. Sayıları 3,5 milyonu bulan memur adaylarının tamamı için kadro açılmasını beklemek mümkün olmamakla birlikte, ilerleyen süreçte kamu atamalarında yüksek sayıda kadro açmak her yıl katlanarak artan yığılmanın önlenmesi açısından önem teşkil etmektedir.
Atamaların önündeki bir diğer sorun taşeron istihdamıdır. Eğitimini aldıkları alanda çalışmak memur adaylarının en doğal hakkı iken, ilgili birimlerde taşeron eliyle istihdam yaratmak, kadro bekleyen memur adaylarının hem hakkını gasp etmekte hem de kamu hizmetlerinde niteliğin azalmasına yol açmaktadır."