Bursa’daki otomotiv ve otomotiv parçası imal eden 4 fabrikada 15 bin 600 işçinin üretimi durduran iş bırakma eylemi altıncı gününde sürüyor.
Renault, Tofaş, Coşkunöz ve Mako'da süren eylemlerde somut bir açıklama yapılmaması sebebiyle herhangi bir ilerleme sağlanamadı.
Yönetimin dün gönderdiği ’Sabah mesaisine bekliyoruz’ çağrısına rağmen Tofaş işçileri bu sabah da işbaşı yapmadı. Fabrika önünde toplanan işçiler, “Ölmek var dönmek yok, “Direne direne kazanacağız”, “Yönetim şaşırma, sabrımızı taşırma” şeklinde sloganlar attı. Tofaş’ta içerideki işçilerle dışarıdakiler karşılıklı birbirlerine destek sloganları attı. İşçiler ardından İstiklal Marşı okuyarak eyleme devam etti. İşçiler istediklerini alana kadar eyleme devam edeceklerini belirtti.
TOFAŞ CEO'SUNDAN İŞÇİLERE: İŞİNİZE SAHİP ÇIKIN
Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, işçilere gönderdiği mesajda işe dönme çağrısını yeniledi. Üretmeden kazanmanın mümkün olmadığını dile getiren Eroldu, zam sözü verip, hiçbir çalışan hakkında yasal işlem yapılmayacağını ifade etti.
Çalışanlarına “Değerli Arkadaşlarım” diye hitap eden Eroldu, mesajında şu görüşlere yer verdi: “Dün sizlerle yaptığım görüşmede, bugün vardiyanızda olmanızı beklediğimizi, eylemlerin sona ermesi ve üretime başlanması durumunda hiçbir TOFAŞ işçisinin yasal bir işleme tabi tutulmayacağını, kimsenin işten çıkarılmayacağını belirtmiştim. Ayrıca işçilerimize ilave maddi imkân sağlanması konusunda çalışmalarımızı 1 ay içinde tamamlayarak sizlerle paylaşacağımızı açıklamıştım. Bugün de sözümüzün arkasındayım. Biz elimizden gelen çabayı gösterirken; durumun, işçilerimiz, aileleri, Tofaş, otomotiv sanayimiz ve ülkemize zarar veren bir noktaya ulaştığını üzülerek görmekteyiz. Hepimiz yorulduk ve sizler de bizler de yıpranıyoruz. Bir kez daha 'Üretmeden kazanmak mümkün değil' diyorum. Otomotiv sektörü, ülkemiz sanayii ve ekonomisinin lokomotifidir. Gelin sektörümüzde bugüne kadar olduğu gibi işçi – işveren barışını sürdürelim. Ülkemiz sanayiinin yüz akı olmaya, dünya standartlarında üretim yapmaya, Ar-Ge ve inovasyon becerilerimiz ile teknoloji geliştirip ihraç etmeye devam edelim. Hepimizin ortak çıkarı ve en büyük temennisi bu olmalıdır. Hepinize tekrar çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen tek bir işçimiz dahi bu süreçten zarar görmeden, işinize, şirketimize, sanayimize ve ülkemize sahip çıkın, işinize dönün.”