MUHALEFETİN, HER TÜRLÜ OLUMSUZ SEÇİM ŞARTLARINA RAĞMEN, İKTİDARIN ELİNDEKİ BAZI BELEDİYELERİ KAZANMASI DEMOKRASİNİN KAZANCI OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ. TÜRKİYE’NİN DÜNYADAKİ OLUMSUZ ALGISINI DEĞİŞTİRDİĞİ BELİRTİLDİ.
BATIDAKİ ALGI KIRILDI
SİYASET uzmanı Özgür Ünlühi-sarcıklı, 31 Mart yerel seçimlerinin Türk siyasetinde bir dönüşümün başlangıcı olabileceğini, seçim so-nuçlarıyla birlikte Batı’da ‘‘Türkiye’de, artık gerçek seçim olmaz’’ algısının kırıldığı görüşünü dile getirdi.
SİYASET TABLOSU RENKLENDİ
İKTİDARIN da bu durumdan memnun olması gerektiğini vurgula-yan Ünlühisarcıklı, seçim sonuçların bir anlamda önceki seçimleri de meşrûlaştırmış olduğunu ve Türki-ye’deki siyasî tablonun çok daha fazla renklendiğini söyledi.
***
Her şeye rağmen demokrasi kazandı
Batı’da “Türkiye’de artık gerçek seçim olmaz” algısının kırıldığı görüşünü dile getiren Marshall Fonu Ankara Ofisi Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, seçimlerin, Türk siyasetinde bir dönüşümün başlangıcı olabileceğini söyledi.
Amerikan Alman Marshall Fonu Ankara Ofisi Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, 31 Mart yerel seçimlerinin Türk siyasetinde bir dönüşümün başlangıcı olabileceğini söyledi. Seçim sonuçlarıyla birlikte Batı’da ‘‘Türkiye’de artık gerçek seçim olmaz’’ algısının kırıldığı görüşünü de dile getiren Ünlühisarcıklı, “Türkiye’deki seçimler adil bir zeminde yapılmıyor bu gerçek ama bu seçimde muhalefet İstanbul’u Ankara’yı ve bazı başka şehirleri iktidarın elinden alarak Türkiye’deki seçimlerin gerçek ve rekabetçi olduğunu dünyaya da göstermiş oldu’’ dedi. VOA Türkçe muhabirinini sorularını cevaplayan Ünlühisarcıklı, iktidarın da bu durumdan memnun olması gerektiğini çünkü bu sonuçların bir anlamda önceki seçimleri de meşrulaştırmış olduğunu söyledi.
SİYASî TABLO RENKLENDİ
Bu seçim sonuçlarıyla beraber Türkiye’deki siyasî tablonun çok daha fazla renklendiğini ve siyasî manzaranın değiştiğini belirten Ünlühisarcıklı, “Bu siyasi manzaranın aslında tabii hala en baskın unsuru Recep Tayyip Erdoğan. Öte yandan manzara şimdiden renklendi ve bu manzarada ortaya çıkan yeni unsurlar var, yeni yüzler, yeni liderler, yeni lider adayları var. Bunlar çok farklı bir profil ortaya koyuyor. Özellikle Ekrem İmamoğlu farklı kesimlerle iletişim kurabilmesi, güleryüzü, sakinliği, pozitifliğiyle bence çok farklı bir profil çiziyor ve onu ve benzeri isimleri bence Türk siyasetinde daha fazla görmeye başlayacağız. Her ne kadar bu seçim Türk siyasetinde bir dönüşüme sebep olmadıysa da bence böyle bir dönüşümün başlangıcı olabilir” diye konuştu. Ünlühisarcıklı, İstanbul’daki seçim sonucuna itirazlar neticesinde sonuçta bir değişiklik olacağını sanmadığını da kaydetti.
Erdoğan, dilini yumuşatacak
“31 Mart Türkiye’deki kutuplaşmayı biraz yumuşatma ve normale dönme yolunda bir fırsat olabilir mi?” sorusunu da cevaplayan Ünlühisarcıklı, “Olabilir, şunun için olabilir; Sayın Cumhurbaşkanı her halde gördü ki artık kutuplaşma onun lehine çalışmıyor. Kutuplaşmayla bir yandan kendi seçmenlerini konsolide ediyor doğru, hatta AK Parti ve MHP seçmenlerini birbirinin içinde eritiyor bu da doğru. Ama kendi kullandığı kutuplaştırıcı dille aslında muhalefeti de konsolide etmesini sağladı. Bir yerde Kemalist bir partinin seçmenleri, bir yerde milliyetçi partinin seçmenleri, bir yerde Kürtçü bir partinin seçmenleri hatta belli seçim bölgelerinde de daha böyle gerçek bir İslâmcı partinin seçmenleri aynı adaya oy veriyor. Bunun için tebrik edilecek kişi Sayın Erdoğan. Kullandığı dille onların tümünü birden ötekileştirerek, yabancılaştırarak bunların birbirine sarılmasına yol açtı. Bunu her halde kendisi de görmüştür. Dolayısıyla bundan sonraki strateji öncelikle karşısındaki ittifakı dağıtmak olacaktır Sayın Erdoğan’ın ve bunu yapmak için de bence dilini yumuşatacaktır” ifadelerini kullandı.