Niğde'nin Ulukışla ilçesinde, 20 Mart 2014'te 1 astsubay ve 1 polisin şehit olması, 1 vatandaşın ölümü, 7'si asker 8 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terör saldırısına ilişkin davanın ilk duruşması yapıldı.
Niğde Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, saldırıda şehit olan jandarma astsubay Adil Kozanoğlu'nun ailesi ile olayın bazı mağdurları katıldı. Ankara Sincan E Tipi Ceza ve İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan sanıklar Çendrim Ramadani, Benyamin Xu, Muhammed Zakiri ve Fuad Mövsümöv ise tercüman kullanılarak Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kanalıyla duruşmaya katıldı.
Davanın güvenlik gerekçesiyle başka bir ile alınması yönünde Niğde Emniyet Müdürlüğü'nün talebi olduğunu hatırlatan mahkeme başkanı, sanıklara bu konuyla ilgili görüşlerini sordu. Fuad Mövsümöv, davanın mahkemenin uygun göreceği her yerde yapılabileceğini söyledi. Diğer sanıklar ise cevap vermedi.
Mahkeme başkanının sanıklara avukat tutup tutmayacaklarını sorması üzerine Benyamin Xu, "Benim avukatım Allah'tır" diye yanıt verdi. Fuad Mövsümöv da "Benim yerime Türk olsaydı dışarıdan yargılanırdı. Tahliyemi istiyorum. Dışarıdan yargılanmamı istiyorum" dedi.
Mahkeme, sanıkların tutukluluğunun devamına ve sanıklardan Heysem Topalca için yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi. Fuad Mövsümöv'dan bir sonraki duruşma için avukat bulması istendi. Duruşma, internet sorunu nedeniyle sanıklara barodan avukat atanamadığı ve savunmaları alınamadığı gerekçesiyle 5 Mart'a ertelendi. Duruşmanın başka bir ile alınması talebinin Yargıtay'da değerlendirileceği belirtildi.
Adil Kozanoğlu'nun babası Duran Kozanoğlu, duruşma sonrası adliye çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Duruşma sırasında adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındığı görüldü.
İstanbul'da eylem iddiası
Ulukışla ilçesinde 20 Mart 2014'te terör saldırısı sonucu jandarma astsubay Adil Kozanoğlu ve polis memuru Adem Çoban şehit olmuş, kamyon sürücüsü Turan Yaşar ölmüş, 7 asker ve yolcu otobüsündeki 1 kişi yaralanmıştı.
Saldırıyı gerçekleştiren İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani, Almanya vatandaşı Benyamin Xu ve Makedonya vatandaşı Muhammed Zakiri hakkında "anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama" suçlarından 3'er kez müebbet hapis istemiyle; diğer sanıklar Heysem Topalca ve İsmayılov Qosqar hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak, Fuad Mövsümöv hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik, M.A, K.Ö, H.Y, K.Y. ve A.Y. hakkında ise bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek suçlarından dava açılmıştı.
Davanın iddianamesinde, Suriye'de IŞID'e bağlı kampta yaklaşık 9-10 ay birlikte kaldıkları belirtilen sanık Çendrim Ramadani, Benyamin Xu ve Muhammed Zakiri'nin, üyesi oldukları terör örgütünün ideolojisi ve amacı doğrultusunda İstanbul'da eylem gerçekleştirmek için kamptan ayrıldıkları, El Kaide örgütü mensubu kişilerin yardımıyla Türkiye sınırını geçtikleri ve ticari taksiyle geldikleri Niğde'nin Ulukışla ilçesi Çeleme deresi mevkisinde jandarma ve polis ekiplerinin rutin uygulama noktasında saldırıyı gerçekleştirdikleri bilgisine yer verilmişti.
AA