Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, standart depo muafiyeti imkanının suistimali konusunun Türkiye'de her yıl 2 milyar liraya yakın vergi kaybına yol açacak kaçakçılığın, sızıntının kaynağı haline geldiğini bildirdi.
Dünya Gümrük Günü dolayısıyla Bakanlık personeline yönelik düzenlenen etkinlikte konuşan Bakan Canikli, bütün ülkelerin gümrük işlerinde hassas davrandığını, ancak Türkiye'de bu hassasiyetin biraz daha fazla olduğunu söyledi.
Canikli, bu hassasiyeti belirleyen en önemli faktörlerden birinin Türkiye'nin geniş sınır hatları olduğunu belirterek, coğrafyanın kırılgan yapısının da bu hassasiyette oldukça belirleyici olduğunu dile getirdi.
Gümrük işlerinin hassasiyetine değinen Canikli, şunları kaydetti:
"Günlük hayatımızda herkesin kullandığı, tükettiği, ihtiyaç duyduğu önemli mallarda komşularımızla Türkiye'deki fiyatlar arasında ciddi bir uçurum olduğu gerçeği de dikkate alındığında ne kadar sıkıntılı bir konjonktürde, sıkıntılı bir ortamda, sıkıntılı bir iş olan gümrük işlemlerini yapmaya çalıştığımız ortaya çıkar. Çünkü düşünün İran'da, Suriye'de Irak'ta petrolün fiyatı 1-2 lira Türkiye'de 3,5-4 lira. Aynı şey sigara için geçerli. Bu kriter hemen hemen temel ürünlerin hepsi için geçerli. Hububattan tutun da aklınıza gelen bir çok alanda elektronik eşya da dahil olmak üzere hepsinde bu fiyat farkı söz konusu ve çok ciddi oranlarda. Hububat üzerinde yüzde 135, kırmızı ette yüzde 225 gümrük vergisi söz konusu. Çay için, şeker için de geçerli. En temel ve yoğun olarak Türkiye'de tüketilen hatta milli gelirin önemli bir bölümünü teşkil eden mal ve hizmetler için aynı değerlendirmeyi yapmak mümkün."
Türkiye ile komşu ülkeler arasında böyle bir fiyat uçurumu söz konusu olduğunda, bu mal ve eşyaları Türkiye'ye yasalara aykırı bir şekilde sokulmaya çalışıldığını aktaran Canikli, "Fiyat farkı o kadar yüksek ki, bir çok insanı tahrik edebiliyor" dedi.
Standart depo muafiyeti imkanının da yoğun şekilde suistimal edildiğini belirten Canikli, bu konunun Türkiye'de her yıl 2 milyar liraya yakın vergi kaybına yol açacak şekilde kaçakçılığın, sızıntının kaynağı haline geldiğini ifade etti. Canikli, deniz taşıtlarına yönelik ÖTV'siz yakıt uygulamasının suistimal edilmesi sonucu da devletin, Hazine'nin zarara uğratıldığını söyledi.
Bütün bu koşullara rağmen, gümrük işlemlerinin layıkıyla yerine getirildiğini aktaran Canikli, gümrük teşkilatının görevini daha iyi yapabilmesi için gerekli adımları attıklarını, bu iyileşmelerin artarak devam ettiğini belirtti.
"Yüzde 100 tarama yapacak cihazlar alınacak"
Türkiye'ye her yıl 90 milyon insanın, 8 milyon tırın giriş çıkışının söz konusu olduğunu dile getiren Canikli, bu rakamların da artmaya devam edeceğini, işlemleri hızlandıracaklarını söyledi.
Canikli, bu kapsamda hizmete alınan araç tarama x-ray cihazının saatte 100 tırı ve eşyasını tarama imkanına sahip olduğunu ifade eden Canikli, şöyle konuştu:
"Bizim Türkiye'de bu amaç için toplam 37 tane x-ray cihazımız var. Günlük ortalama kapasitesi 23-24 civarında ama 1 saatte rahatlıkla 100 tırı kaliteli bir şekilde ve güvenlik talebimizi karşılayacak şekilde hizmet sunabilecek araçlar geliştirilmiş vaziyette. Ya da bir otobüsü yolcularıyla birlikte en minimum seviyede bir radyasyona yani en ufak bir sağlık açısından sıkıntıya sokmayacak şekilde 1 dakikanın altında tarama kapasitesi olan cihazlar geliştirilmiş durumda. Önümüzdeki günlerde yoğun bir şekilde bu imkanları kullanacağız. Şu anda insan gücü ile yapmaya çalıştığımız bir çok işlemi biz önümüzdeki çok kısa bir sürede teknolojinin bu imkanlarını kullanarak çok daha etkili bir şekilde yapacağız. Onun çalışmalarına başladık, son aşamaya doğru hızla geliyoruz. İnşallah 70-80 tane bu özelliklerde alacağımız x-ray cihazı ile Türkiye'ye giren ve çıkan tüm tırlar, araçlar, konteynerler, kargo ve bagajlar yüzde 100 taramadan geçirilecek."
Bakan Canikli, bu cihazlardan alınacak görüntülerin merkezden izlenebileceğini belirterek, görüntülerin fotoğraf netliğinde olacağını söyledi.
Tüm gümrüklerde 5-6 noktada yapılan işlemleri teke düşüreceklerini ifade eden Canikli, onunla ilgili pilot uygulamanın Kapıkule'de yakında başlayacağını bildirdi.
Canikli, "Araçlar için pasaport kontrol işlemlerini de alabilirsek, tek durakta, tek gümrük memuru tarafından gerçekleştirilebilecek. Eğer içişleri Bakanlığı gereken desteği verir ve pasaport kontrol işlemlerinin de gümrük memuru eliyle yapılmasını kabul ederse, bütün aracın işlemleri girerken ve çıkarken tek memur tarafından yapılacak" dedi.
Hedeflerinin tüm eşyanın girişte ve çıkışta yüzde 100 kontrolden geçirilmesi olduğunu ifade eden Canikli, "Tüm kaçakçılık kapılarını kapatıyoruz, sızıntıları ortadan kaldırıyoruz" ifadesini kullandı.
Zehirli ayakkabı kaçakçılığını yakalayan gümrük memurlarına sertifika
Bakanlıktaki başarılı çalışmaları nedeniyle bazı çalışanlara sertifika takdim eden Bakan Canikli, tehlikeli kimyasal ihtiva eden ayakkabıların yakalanmasını sağlayan gümrük muayene memurları Beytullah Yıldırım ve Hakan Ülker'e de sertifikalarını verdi. Aynı zamanda futbol hakemliği yapan Ülker, Bakan Canikli'ye hakem forması ile kırmızı ve sarı kart hediye etti.
AA