"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Görmez'in sözleri, Bediüzaman'ı hatırlattı

06 Temmuz 2015, Pazartesi 15:28
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, katıldığı Kur’an yarışması açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Kur'an-ı Hakimin tarifiyle ilgili ifadeleri Büyük İslam Alimi Bediüzzaman'ı hatırlattı.

Görmez'in Kur'anı anlatan '...Bu bir merhamet kitabı, bu bir hakikat kitabı, bu bir adalet kitabı, bu bir ibadet kitabı, bu bir iman kitabı.' sözleri,Said Nursi'nin Risale-i Nur Külliyatındaki 'Kur'an nedir, tarifi nasıldır?' şeklinde verdiği enfes Kur'an tariflemesini akla getirdi.

Kur’an yarışmasının İstanbul Fatih Camii'nde gerçekleşen açılış programında konuşan Prof. Dr. Mehmet Görmez, 'Yücelmek istiyorsanız Allah’ın yüce kitabına başvurun' ifadeleriyle Kur'an-ı Kerim'in kudsiyetine ve önemine dikkat çeken Görmez, 

Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğrenmeden, onu anlamadan, anlama çabasına girmeden hayatı terk etmeyin. Vallahi yazık edersiniz kendinize, kendinize yazık edersiniz’ diyen Görmez, şu ifadeleri kullandı“ Muhammed İkbal, Pakistan’ın büyük şairi diyor ki: Bir insan ki dünyaya bir kez geldi, Rabbinden ona gelen en büyük mektubu, Kur’an’ı okumadan, öğrenmeden, öğrenme çabası içine girmeden dünyayı terk ederse, o hiç dünyaya gelmediğini kabul etsin. Özellikle, öncelikle bunu istirham ediyorum. Bugün artık teknik imkânlar ilerledi, 15-20 günde öğrenirsiniz. 15-20 gün kendinizi verin, bir hocamızın yakasına yapışın, inanın size 20 gün içinde Kur’an’ı Kerim’i okumayı öğretir.” Kuran'ı Kerim-i okumayı öğrenmenin ve anlamaya çalışmanın en öncelikli ihtiyacımız ve en önemli vazifelerimizden biri olduğunu vurguladı

“KUR’AN, BİR MERHAMET, HAKİKAT, ADALET, İBADET VE İMAN KİTABIDIR”

Kur’an-ı Kerim’in insanlara var oluşumun anlamını anlattığını, hayatın gayesini gösterdiğini ifade eden Görmez, “Nereden geldiğimizi, nereye gideceğimizi bize anlatıyor. Öyle bir kitap ki bize Allah’a nasıl iyi bir kul olacağımızı öğretiyor. Annemize, babamıza nasıl iyi bir evlat olacağımızı öğretiyor. Nasıl iyi bir komşu olacağımızı, nasıl iyi bir evlat, dost, anne-baba olacağımıza bize öğretiyor. Öyle bir kitap ki bize eşyaya ve bütün varlığa karşı merhametli olmayı öğretiyor. Bütün insanlara karşı adaletli olmayı öğretiyor. Bu bir merhamet kitabı, bu bir hakikat kitabı, bu bir adalet kitabı, bu bir ibadet kitabı, bu bir iman kitabı... Bir kitap düşünün ki yüzüne bakmak ibadet, okumak ibadet, dinlemek ibadet, anlamak en büyük ibadet, daha da büyüğü yaşamak. Yaşamak çok daha büyük bir ibadettir. Böyle bir kitabımız var Allah’a hamdolsun.” şeklinde konuştu.

KUR'AN NEDİR, TARİFİ NASILDIR?

Risale-i Nur'da Sözler isimli eserde 25. Söz olan Mu'cizât-ı Kur'âniye Risalesi'ndeki enfes Kur'an tarifi;

Kur'ân nedir, tarifi nasıldır?

Elcevap: On Dokuzuncu Sözde beyan edildiği ve sair Sözlerde ispat edildiği gibi,

Kur'ân,

· şu kitab-ı kebir-i kâinatın bir tercüme-i ezeliyesi,

· ve âyât-ı tekvîniyeyi okuyan mütenevvi dillerinin tercüman-ı ebedîsi,

· ve şu âlem-i gayb ve şehadet kitabının müfessiri,

· ve zeminde ve gökte gizli esmâ-i İlâhiyenin mânevî hazinelerinin keşşafı,

· ve sutûr-u hâdisâtın altında muzmer hakaikin miftahı,

· ve âlem-i şehadette âlem-i gaybın lisanı,

· ve şu âlem-i şehadet perdesi arkasında olan âlem-i gayb cihetinden gelen iltifâtât-ı ebediye-i Rahmâniye ve hitâbât-ı ezeliye-i Sübhâniyenin hazinesi,

· ve şu İslâmiyet âlem-i mânevîsinin güneşi, temeli, hendesesi,

· ve avâlim-i uhreviyenin mukaddes haritası,

· ve Zât ve sıfât ve esmâ ve şuûn-u İlâhiyenin kavl-i şârihi, tefsir-i vâzıhı, burhan-ı kàtıı, tercüman-ı sâtıı,

· ve şu âlem-i insaniyetin mürebbîsi,

· ve insaniyet-i kübrâ olan İslâmiyetin mâ ve ziyası,

· ve nev-i beşerin hikmet-i hakikiyesi,

· ve insaniyeti saadete sevk eden hakikî mürşidi ve hâdîsi,

· ve insana hem bir kitab-ı şeriat,

· hem bir kitab-ı dua,

· hem bir kitab-ı hikmet,

· hem bir kitab-ı ubûdiyet,

· hem bir kitab-ı emir ve davet,

· hem bir kitab-ı zikir,

· hem bir kitab-ı fikir,

· hem bütün insanın bütün hâcât-ı mâneviyesine merci olacak çok kitapları tazammun eden tek, câmi' bir kitab-ı mukaddestir.

· Hem bütün evliya ve sıddıkîn ve urefâ ve muhakkıkînin muhtelif meşreplerine ve ayrı ayrı mesleklerine, herbirindeki meşrebin mezâkına lâyık ve o meşrebi tenvir edecek ve herbir mesleğin mesâkına muvafık ve onu tasvir edecek birer risale ibraz eden mukaddes bir kütüphane hükmünde bir kitab-ı semâvîdir.

İKİNCİ CÜZ VE TETİMME-İ TARİF: Kur'ân Arş-ı Âzamdan, İsm-i Âzamdan, her ismin mertebe-i âzamından geldiği için, On İkinci Sözde beyan ve ispat edildiği gibi,

Kur'ân,

· bütün âlemlerin Rabbi itibarıyla Allah'ın kelâmıdır;

· hem bütün mevcudatın İlâhı ünvanıyla Allah'ın fermanıdır;

· hem bütün semâvât ve arzın Hâlıkı namına bir hitaptır;

· hem rububiyet-i mutlaka cihetinde bir mükâlemedir;

· hem saltanat-ı âmme-i Sübhâniye hesabına bir hutbe-i ezeliyedir;

· hem rahmet-i vâsia-i muhîta nokta-i nazarında bir defter-i iltifâtât-ı Rahmâniyedir;

· hem Ulûhiyetin azamet-i haşmeti haysiyetiyle, başlarında bazan şifre bulunan bir muhabere mecmuasıdır;

· hem İsm-i Âzamın muhitinden nüzul ile Arş-ı Âzamın bütün muhâtına bakan ve teftiş eden hikmetfeşan bir kitab-ı mukaddestir.

Ve şu sırdandır ki, "Kelâmullah" ünvanı, kemâl-i liyakatle Kur'ân'a verilmiş ve daima da veriliyor. Kur'ân'dan sonra sair enbiyanın kütüp ve suhufları derecesi gelir. Sair nihayetsiz kelimât-ı İlâhiyenin ise, bir kısmı dahi has bir itibarla, cüz'î bir ünvanla, hususî bir tecelliyle, cüz'î bir isimle ve has bir rububiyetle ve mahsus bir saltanatla ve hususî bir rahmetle zahir olan ilhâmât suretinde bir mükâlemedir. Melek ve beşer ve hayvânâtın ilhamları, külliyet ve hususiyet itibarıyla çok muhteliftir.

Risale-i Nur, Sözler, 25. Söz, syf 588, Yeni Asya Neşriyat, Yeni Tanzim

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 4323
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • çetin acar

    6.7.2015 18:31:32

    sadece öğrenmek yetmiyor. içindeki hakikatlarin bu zamana bakan yönlerini yaşamadıktan sonra okumak yetmez

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı