Farklı illerden gelen gençle buluştuğumuz ‘Gençlerle Buluşuyoruz’ programının ikinci bölümü Ankara’da gerçekleşti. Gençler ortaya koydukları fikirleriyle Yeni Asya bayrağını dalgalandırmaya hazır olduklarını gösterdiler.
Türkiye’nin çeşitli illerinden programımıza gelen genç okuyucularımızla, düzenlendiğimiz ‘Gençlerle Buluşuyoruz 2’ programı hanımlar ve erkekler olarak, geçtiğimiz pazar günü iki ayrı salonda gerçekleştirildi. Hanımlar için Ankara Afitab Kültür Merkezi’ndeki buluşmaya, Yeni Asya’ya katkı sunmak isteyen ve birbirinden değerli fikirlerini bizlerle paylaşan gençler katıldı. “50. yılda Yeni Asya için ne yapabilirim?” sorusuna cevap aranan programda, fikir alışverişi yapılarak geleceğe dair planlar konuşuldu. Birçoğu üniversite öğrencisi gencin katıldığı programın erkekler bölümü ise geçtiğimiz Pazar sabahı Maltepe Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi.
‘Vatan sathını mektep yapmak’ idealini sürdürüyoruz
Yeni Asya Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yavuzyiğitoğlu, gençlerin her konuda fikir ve çalışmalarıyla katkılarını beklediklerini dile getirerek, şunları söyledi; “İlanat vazifesi bizim görevlerimizden bir tanesi. Bu konuda da çok büyük zorluklarımız var; fakat bunlara katlanıyoruz. Bu konuda da ebeveynlerinizi teşvik etmeniz lazım. Fuarlarımız başladı. Fuar yapılan şehirlerdeki genç kardeşlerimizin aktif bir şekilde orda bulunmaları gerekiyor. Buradaki kardeşlerimizde hangi alana ilgi duyuyorsa biz bütün alanlarda yardımcı olmaya hazırız. Bugünde vatan sathını mektep yapmak idealini sürdürüyoruz. Gazeteye, dergilerimize, radyoya ilgi duyan kardeşlerimizin önerilerini, yardımlarını ve çalışmalarını bekliyoruz.”
Bundan sonra söz sizin
Programda açılış konuşmasını yapan Gazetemiz Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz, “Geçen sene Kasım ayında İttihad Buluşması’ndan sonra, gençlerimizle bir buluşalım ve ‘Yeni Asya için ne yapabiliriz?’ konusunu konuşalım dedik. Güzel bir katılımla 7 saat süren toplantı, çok verimli geçmişti. Müzakereler yaptık ve onun meyvelerini almaya başladık. İşte Gazetemizdeki Gençlik sayfası, Ahiret sayfası bunlardan. Bu süreç devam ediyor, edecek. İkinci aşamada önümüzdeki yıl, gazetenin 50. yılını icra edeceğiz. Bu sürece İttihad’ın 50. yılı ile başladık. Şimdi ‘Gençler olarak Yeni Asya’nın 50.yılı için ne yapabiliriz?’ sorusuna cevap arıyoruz” dedi. 50.yıl için gazete bünyesinde çalışma grubunun oluşturularak maddeler çıkarıldığını söyleyen Güleçyüz, gençlerden gazetemizin daha iyi bir yere taşımak için katkı beklediklerinin altını çizdi.
Gençliğin imanını sorulara çalıyorlar
Gazetemiz Karikatüristi İbrahim Özdabak, gençler arasında dini konularda akılları karıştıran soruların belirlenmesine vurgu yaparak şu önerilerde bulundu: “Gençliğin imanını sorularla çalıyorlar. Soru soruyorlar, cevap veremiyoruz dediniz. O soruların ne olduğunu bence toplayalım. Hepsinin cevabı var. Neler soruyorlar? Hangi sorularla bu gençliğin imanını çalıyorlar. O soruları bilirsek, ona yönelik cevap, broşür ya da herhangi bir makale. Bunların toplanması halinde de inşallah gençleri o bataklıklardan kurtarırız. Artık gençlerimizi camilerde göremiyoruz. Bu durum içler acısı.” Özdabak da gençleri ve önerilerini dikkatle dinleyerek 50. yıl programında yapılacak çalışmaların gençlerin katkılarının önemine değindi.
Engelsiz gazete oluşturulmalı
Gençlerin hazırlıklı geldiği programda paylaştıkları öneriler ufuk açıcıydı. Gençlerin sundukları önerilerden bazıları ise şöyle: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğrencisi Ayşenur Yıldırım, “İngilizce çevirilerine destek olabilirim. 50.yılda gazetemizde engelliler için sesli gazete hizmetinin olmasını isterim. Arapça ve İngilizce basılabilir ya da bu dillerde sitemize yazılar eklenebilir. Risale-i Nur tashih köşesi oluşturulabilir. Sitedeki Risale-i Nur Külliyatının eksiklikleri giderilebilir.” Hacettepe Üniversitesi’nden Büşra Hügüt, “50.yılımıza eksiklikleri gidererek girmeliyiz” dedi. Bozok Üniversitesi İlahiyat öğrencisi Rabia İlhan, “Gazetemizin 50 yıllık serencamı konulu makale, şiir yarışmaları yapılabilir. Son şahitler’den hatıralar eklenebilir.”
Dijital yayınlara önem verilmeli
Gül Sena, “Dijital çizim yapabilirim. Bilişim alanında çok eksik olduğumuzu düşünüyorum. Youtube kanalı açıp, çocuklara özel yayınlar yapabiliriz. Çocuk kitabı yazılması için ekip kurulmalı. Resim olduğu kadar yazı da olmalı. Heyecanlı ve maceralı olmalı.” Şebnem Zengin, “Japon dili ve edebiyatı mezunuyum. Japoncama güveniyorum yardımcı olmak isterim.” Halime Nur Erdoğan, “Yenilik noktasında sadece 50.yıla özel değil de, sonraki süreci kapsayacak şekilde hazırlıklar yapabiliriz. Gazetemizdeki ilanlar, tebrikler, taziyeler daha düzenli hale gelmeli. Sayfa aralarına serpilecekse daha belirgin hale getirilmeli.”
Çocuk yayınlarına önem verilmeli
Rümeysa Kurt, “Yeni Asya’nın 50.yılına ulaşıncaya kadar ki zamanda neler yaşadığını anlatan bir sinevizyon yapılabilir. Risale-i Nur talebesi ağabeylerin, ablaların hayatlarından hatıralar eklenebilir.” Berfin Betül Karakoyun, “Çocuk kitaplarının yetersiz olduğunu düşünüyorum. Bir kitap zarar vermeyecek ölçüdeyse, ne kadar iyi yazılmış olmasa da çocukların eline ulaşmalı. Çocuklara ek kitap bulamıyoruz. Ankara’da bizim Gülemse Çocuk kulübümüz var. Bunun diğer illere de yayılmasını istiyoruz. Çocuk hizmetinin ilerletilmesini istiyoruz.”
Soru cevap köşesi olmalı
Zeynep Kurun: “Gazeteler toplanıp, metrolara, otobüs duraklarına bırakılabilir. Öğrenciler böyle bir faaliyet yapabilir. Sosyal medya üzerinden canlı yayın, hashtag etkinlikleri, soru sorma faaliyetleri yapılabilir. Çok karşılaştığım ve yeterli cevabı veremediğim için, soru sorma ve cevap alma köşesi oluşturulabilir. İsteyenin ismi gözükür, istemeyenin gözükmez.”
Yayınlanan eserlerimizden yarışmalar yapılmalı
Harran Üniversitesi’nden Fethiye Songül Akay: “Biz gençlerin Yeni Asya’nın misyon ve vizyonunu anlaması ve o şuurda olması için İşte Hayatım, Zübeyir Gündüzalp, Risale-i Nur’un Medyadaki Dili’nin kaynak olacağı bir bilgi yarışması. Daha önce söylenmişti bu bayrak gençlere devredilecek ama bunun istikrarlı gitmesi için yeterli kaynaklardan beslenmek gerekir. Gazetemiz yayınları ve yazıları ile istikamette kalabiliyoruz. Yeni Asya’nın ve Zübeyir Ağabey’in kaynak olacağı bir bilgi yarışması olmalı. Hiç olmazsa geçmişimizi bilip, geleceğimize yön vereceğiz. Ben bu konuda gönüllüyüm eğer bir ekip oluşturulacaksa soru çıkarma konusunda okuyup sorular hazırlayabiliriz.”
Genç kalemlerimiz Anadolu’da seminer versinler
Sakarya Üniversitesi’nden Sedanur Dilber: “Genç kalemlerimiz toplanıp Anadolu şehirlerini gezerek, orada ki öğrencilere, gençlere neşriyatı sevdirmek için seminer verebilirler.” Risale-i Nur ve Üstatla ilgili sorularla sık sık karşılaşıldığını dile getiren Emine Bakırlıoğlu şunları söyledi: “Genel olarak Risale-i Nurlara yönelik, Üstada yönelik çok soru var. Bu sadece lise düzeyinde olan bir şey değil. Üniversitede ve dershane hayatında bu sorularla sık sık karşılaşıyoruz. Bu konu da gazetemizde, dergilerimizde buna yönelik bir şeyler yapabiliriz. Risale-i Nurlara zıt olarak birçok şey var internete girdiğimizde. Bunlarla da bize karşı saldırıya geçiyorlar ve her soruya da cevap veremiyoruz. Bu konu da bir şeyler yapılabilir.”
Risale-i Nur yarışmaları artırılmalı
Cemaatin gençlerinin yetişmesi için yarışmaların önemli olduğunu vurgulayan Emine Karahan şunları söyledi: “Yarışmalara daha çok önem verilmesini istiyorum. Cemaatin gençlerinin yetişmesi konusunda bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Dışarıdan birine Risale-i Nurları tanıtmaktan ziyade kendi cemaatimizin gençlerinin yetişmesi lazım. Risale-i Nur yarışmasına belki istemeyerek giriyor ama bir sonrakine sahiplenerek girmeye başlıyor. Bu şekilde Risale-i Nurlara bağlanan insanlar gördüm.”
Anadolu’da gazete için bir havuz oluşturulmalı
Ahi Evran Üniversitesinden Mahmut Çimen, “Etkinliklere, faaliyetlere katılımda bulunabilirim. Sosyal medya mecralarında daha etkin olmasını isterim.” Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Taha Milli, “Rahmet-i Rahman’a kavuşmuş değerli yazarlarımızın eski yazılarını yazı dizisi şeklinde gazetede baskılanmasını isterim.” Bayburt Üniversitesi’nden Sefa Kılıç, “Kendimize yeni hedefler belirleyip gençlik kuvvetini bu hedefleri gerçekleştirmek doğrultusunda kullanabiliriz.” Selçuk Üniversitesi’nden Arif Ceylan, “Anadolu’da gazete için bir havuz oluşturulması (bilhassa gençler bazında) oradan gazeteye yazı gönderilmesini istiyorum.” Kastamonu Üniversitesi’nden Ömer Faruk Yıldız, “İslam ve Bilim sayfası oluşturulmalı.”
Android ve AppStore uygulamaları yenilenmeli
Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Salih Tuna, “Okuduğum bölüm gereği gazeteyi uluslararası alanda paylaşmak ve sosyal medya aracılığıyla daha çok kitlelere ulaştırmak. Gazetenin Android ve AppStore uygulamalarının yenilikler yapılması farklı içeriklerin eklenerek tabanın genişletilerek güncellenmesi isterim.” Ankara Üniversitesi’nden Melih Can Daşdelen, “Türkiye den yurt dışına öğrenci götürerek dil gelişimi sağlamak. Oradaki irtibat sağlanıp burada liste oluşturabilir. Farklı dillerde yayın.”
HABER: KÜBRA ÖRNEK - KÜBRA ÜNÜVAR - FURKAN ENES DURAK
FOTOĞRAFLAR: ERHAN AKKAYA