"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Geleceğin mesleği: Hurdacılık

15 Kasım 2014, Cumartesi 12:47
Birçok köy veya kasabadan geçerken yol kenarında, “Hurdacı, bohçacı, dilenci giremez” gibi tabelalar görürüz.

Bu yasağı kim, hangi kanuna göre, yetkiye göre kullanıyor diye düşünülmez. Bilhassa hırsızlıklara önlem amacıyla yapılan bu uygulama, Türkiye’de geleceğin mesleği olarak görülen hurdacıları veya günümüzde cazibeli olsun diye yerleştirilmeye çalışılan adıyla “geri dönüşüm” sektörünün temsilcilerini rahatsız ediyor.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Kaya, sanayileşmenin yol açtığı tahribatı yok etmek için alınacak tedbirlerin dev sektörlerin doğmasına sebep olacağını, Türkiye'nin AB çevre standartlarına geçmesi ve Kyoto Protokolü'nün gereklerini yerine getirmek için yaklaşık 140 milyar dolar gerektiğini, bunun da gelecekteki yeni iş hacmine işaret ettiğini söylüyor. Hurdaların atık, geri dönüşümün de nihai yok etme olmadığının anlaşılacağını, ABD’de 2006 yılında geri dönüşüm sektörünün büyüklüğünün 65 milyar doları aştığını, özellikle e-atık, hurda araçlar, demir çelik, kağıt, lastik geri dönüşümünün önem kazanacağını ifade ediyor. Sektör temsilcilerinin ilk etapta küçümsendiğini ancak bazı illerde vergi rekortmeni olduğunu belirten Kaya, sektörün geleceğinin parlak olduğunu savunuyor.

'HURDACIDA KİMSE ÇALIŞMAK İSTEMİYOR, BİZ GERİ DÖNÜŞÜMCÜYÜZ'

Denizli Hurdacılar Sitesi'ndeki yaklaşık 300 esnaftan biri olan Asya Geri Dönüşüm Metal'in sahibi İsmail Safalı, yaptıkları işlerin hurdacılık değil, geri dönüşüm olduğunu söylüyor. Safalı, “Hurda kelimesini artık kullanmıyoruz. Biz burada normal esnaflık yapıyoruz. Nasıl kaportacı, telefoncu esnafsa biz de öyle esnafız. Bizim de ruhsatlı işyerlerimiz var.” deyip geri dönüşümün ülke ekonomisine katkılarını uzun uzadıya anlatıyor. Safalı’ya göre bu sektör olmasa atıklarla çevre adeta çöp dağlarıyla dolar. Belediyelere çok masraf çıkaran bu işi yapılarak hem ülke ekonomisine katkı sağlanıyor hem vergi veriliyor hem de istihdam sağlanıyor. Sektörde çalışanlar, para kazansa da “hurda” kelimesinin imajından çalışanlar rahatsız. Safalı, “Diploma istemeyen, başlangıçta çok para istemeyen bu mesleği, önyargısı olmayan herkes yapmaya başlayabilir ancak işçi bulmakta zorluk yaşıyoruz. İşçiler, hurdacıda çalışmak istemiyor. Orta 1'de kızım var, öğretmeni babasının mesleğinin sorunca, hurdacı demekten utandığını söyledi. Devletin sektöre teşvikleri var ancak hep büyüklere. Büyük işyerleri zaten kendini kurtarmış, önemli olan küçükleri büyütmek.” diyor.

İnan Hurdacılık'ın sahibi Cemal Kavakoğlu ise çatılardan çıkan sac, demir gibi kullanılabilen her türlü malzemenin, fabrikaya vermeden ikinci el olarak değerlendirildiğini anlatıyor. Alagöz Hurda Ticaret'in sahibi Çetin Alagöz de 'Hurdacılar giremez' yazılarından rahatsız. Alagöz, “Nasıl bir sütçünün, sucunun bir yere giremez diye yasaklanması doğru değilse hurdacılar için de bu geçerlidir. O levhaların kaldırılmasını rica ediyoruz. Hangi devirde yaşıyoruz?” diye tepki gösteriyor. Karlıdağ Metal’in sahibi İbrahim Ahrar, şehir dönüşümünün geri dönüşüm demek olduğunu anlatıyor. Dönüşümde elde edilen malzemelerin sitelerinde değerlendirildiğini, ikinci el eşya almak isteyenlerin mutlaka sitelerine başvurması gerektiğini söylüyor.

Okunma Sayısı: 7499
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Osman

    18.10.2017 22:50:37

    Bir üniversite öğrencisi olarak etkilendim yazınızdan hemde parasızlık yaşarken rehber oldunuz bana teşekkür ettim

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı