"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dindarlar sosyal medya imtihanını kaybetti

10 Nisan 2015, Cuma 09:59
“Sosyal medya, popüler kültür ve din” bağlamında islamvemedya.com’un sorularını cevaplandıran İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Çamdereli, “Dindarlar, sosyal medya imtihanını kaybetti” dedi.

Sosyal medya ve mahremiyet algısını, “araç-mesaj” ilişkisi bağlamında değerlendirmek gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Çamdereli'nin açıklamalarını bir kısmı şöyle:

"Bu fotoğrafların paylaşılması, bir zamanlar asla mümkün değilken, hatta bunu yapmak için illa, dindar, muhafazakar dahi olmak gerekmezken, yani hangi kadın ya da erkek tipini alırsak alalım, bir fotoğrafını başkasına vermenin ne kadar önemli bir olgu olduğu yılları hatırlayacak olursak, bu bir çözülüştür. Bu algının çözülüşüdür. Eğer bir mahremiyet algısı olarak alırsak, mahremiyet algısının çözülüşü ve mahremiyet algısının imhası demektir ve artık bunun sorgulanmaması gerekir demektir. Yani mahremiyet diye bir olgu, dindarların ya da dini hassasiyeti olan insanların yaşamından yeterince uzaklaşmış, yeterince uzaklaştırılmış görünmektedir. 

Çamdereli mahremiyet olgusunun dijital ortamda büyük ölçüde yitirildiğini hatırlatarak genellememek kaydıyda dindarların sosyal medya imtihanını kaybettiğini söyledi.

Çamdereli şunları ifade etti:

Mahremiyet diye bir olgunun dijital ortamda tamamen olmamak kaydıyla, büyük ölçüde yitirildiğini varsayarsak, o zaman müminlerin medya ve sosyal medyayla imtihanın ağır değil, neredeyse kaybedilmiş olduğunu söylememiz zor olmaz. Medyadan, medyanın esaretinden kurtulabilmek eğer mümkünse, belki yitirilmiş mahremiyete dönüş mümkündür. O zaman, gerçeklik ya da Hakikat arayışını, ya da dindarın Hakikat’i arayışını, Hakikat arayışındaki ısrarı söyleme imkânımız var. Ama şimdi, bir dini hassasiyeti olan insanın hakikat arayışını, dijital ortamda yaptığını varsayarsak, dijital hakikat arayışı çerçevesinde bir imtihandan geçtiğini söyleyebiliriz. Yoksa, “gerçek din” arayışı çerçevesindeki imtihan, salt sosyal medya ortamında yapılmışsa kaybedilmiş bir imtihandır. Ama yine de, bu konuda hiç çaba yok demek, çaba gösterenlere haksızlık etmek olur. Kurum, kuruluş ya da kişiler bağlamında bu çabaların, bu mücadelenin, bu sınavı kaybetmek istemeyenlerin mücadelesine de tanıklık ediyoruz.

Haber Merkezi

Etiketler: dindar, sosyal medya, imtihan
Okunma Sayısı: 3102
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • M Numan

    10.4.2015 11:00:28

    evet, büyük ölçüde katılıyorum yazıya.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı