Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Kadın, Çocuk ve Engelli Ombudsmanı Serpil Çakın, kuruma 2014'te 5 bin 639 başvuru yapıldığını belirterek, "Bunların bin 349'u (yüzde 23,92) kamu personel rejimi, bin 56'sı (yüzde 18,73) ise eğitim, öğretim ile gençlik spor alanlarında oldu" dedi.
KDK Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Lieke Van De Wiel, KDK'nın kadın, çocuk ve engelliler ile ilgili çalışmalarını basın toplantısıyla gazetecilerle paylaştı.
KDK sisteminin Türkiye için bir milat olduğunu belirten Ömeroğlu, kurumun çalışmalarına verdikleri destekten dolayı UNICEF'e teşekkür etti.
Çocukların BM sözleşmesi çerçevesinde yasal haklara sahip olduğuna değinen Ömeroğlu, KDK'nın temel fonksiyonlarından bir tanesinin Türkiye'de haklar kültürünün oluşturulmasına katkıda bulunmak olduğunu vurguladı.
Ömeroğlu, özellikle çocukların küçük yaşlardan itibaren "haklarının" farkına varmalarının hedeflendiğini dile getirerek, çocuk ombudsmanlığı çerçevesinde UNICEF ile geliştirilen çocuk internet sayfasının yaklaşık 1 yıldır aktif olduğunu ve buradan şikayetleri, talepleri aldıklarını belirtti.
UNİCEF Türkiye Temsilcisi Lieke Van De Wiel de KDK'nın önemine dikkat çekerek, KDK'nın yeni kurulmasına karşın şimdiden çocuk, kadın ve engelliler için önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.
Başvurular bedelsiz
Kadın, Çocuk ve Engelli Ombudsmanı Serpil Çakın da yaklaşık 2 yıl önce kurulan KDK'nın işleyişine ve yapısına ilişkin bilgi verdi. KDK'ya herkesin bedelsiz başvurabildiğini belirten Çakın, "Vatandaşlar bize e-posta, posta, faks yoluyla ve internet sitelerimizden ulaşabiliyor. İsterlerse bizzat kuruma, illerde valiliklere, ilçelerde ise kaymakamlıklara başvurular ulaştırılabiliyor" diye konuştu.
Şikayet başvurusunda bulunan kişinin kimliğinin talep halinde gizli tutulabildiğini de kaydeden Çakın, şunları söyledi:
"Kurumun verdiği kararlar tavsiye, ret ve karar verilmesine yer olmadığına dair karar şeklinde olabiliyor. Bize çocuk, kadın, erkek, engelli tüm bireylerin ve STK, dernek, vakıf ile şirketler gibi tüzel kişilerin başvurma hakkı var. Kurum bazında 2014 verilerine baktığımızda toplamda 5 bin 639 başvuru yapıldı. Bunların bin 349'u (yüzde 23,92) kamu personel rejimi, bin 56'sı (yüzde 18,73) ise eğitim, öğretim ile gençlik spor alanlarında oldu. Çocuklar sıklıkla öğretmenler ve okul idareleri hakkında, açık spor ve oyun alanları istekleri gibi konularda şikayette bulunuyor. Engelli ve kadın haklarına yönelik başvurular da alıyoruz. Bu başvuruları en hızlı ve şeffaf haliyle sonuca ulaştırıyoruz."
AA