"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bozayılar ekolojik denge göstergesi

27 Aralık 2018, Perşembe 20:11
Bozayıların beslenme alışkanlıkları ve yaşama biçimleri, içinde bulundukları hayat alanlarının sağlıklı olduğunun göstergesi olarak nitelendiriliyor.

Bozayılar (Ursus arctos) beslenme alışkanlıkları ve yaşama biçimleri ile içinde bulunduğu yaşama alanlarının sağlıklı olduğunun göstergesi. Bu nadir türün korunması insanın da dahil olduğu bütün canlılar için büyük değer taşıyor. Bu sebeple ayılar Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa Yaban Hayatı ve Doğal Yaşam Ortamlarını Koruma (Bern) Sözleşmesi’ne göre kesin koruma altında. Ayıların yaşama alanlarında zaman zaman karşılaşılan ayı insan çatışmasını ise ayıları öldürmeden ortadan kaldırmak için pek çok yenilikçi yöntem bulunuyor.

KONTROL MEKANİZMASI

Büyük memeliler konusunda çalışan Dr. Yasin İlemin’in konu hakkında yaptığı açıklamada, “Bütün yırtıcı türleri gibi bozayıların bir alanda bulunması o alanın ekolojik olarak tabiî yapısını koruduğunu göstermektedir. Çünkü bozayı gibi yırtıcı hayvanlar tabiatta avı olan diğer hayvanlar üzerinde bir kontrol mekanizmasıdır. Bozayı, kurt, vaşak ve karakulak gibi türlerin yok olması ekosistemde otçul türlerin ve yaban domuzlarının aşırı artacağı anlamına gelmektedir ve biz bugün bunu Ege ve Akdeniz bölgesinde özellikle Muğla’da acı bir şekilde görüyoruz” ifadelerini kullandı. Dr. Yasin İlemin’e göre bozayıların Türkiye’deki nüfusu en fazla 4000 bireyden oluşuyor.

Ayılar bize değil, biz onlara zarar veriyoruz

Konu ile alâkalı açıklama yapan Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Itri Levent Erkol, “Türkiye’de tabiatın bütünü ve özellikle de bozayı gibi büyük canlılar zaten büyük tehdit altında. Yeşil Yol, diğer yol inşaatları, HES’ler, barajlar, madenler ve sayısız başka proje ayıların ve diğer canlıların yaşama alanlarını böldü, parçaladı, daralttı. 

Doğa Derneği, 2006 - 2010 yılları arasında bozayılar üzerine gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda ayıların yaşama alanlarının kaybı dolayısıyla ciddî tehditlerle karşı karşıya olduğunu ortaya koymuştu. Kısacası ayılar bize değil, biz onlara zarar veriyoruz. Yaşanan ayı insan çatışmasını çözmek ise ayıları öldürmeden de mümkün. Bugün ayıları öldürmek yerine, tüm dünyada olduğu gibi bu örnek uygulamaların yaygınlaştırılması ve daha da geliştirilmesi gerekiyor” dedi. 

HABER: REYHAN KESER

[email protected]

 

Haber Merkezi

Etiketler: Bozayı, orman,
Okunma Sayısı: 1916
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı