Geleneksel hale gelen Risale-i Nur Kongresi’nin 10.’su bugün yapılan masa çalışmalarıyla başladı.
Masa çalışmaları yarın saat 14.00’te Sütlüce'deki Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan panel öncesi kamuoyu ile paylaşılacak. Yarın yapılacak "Bir Tecdit Hareketi Olarak Risale-i Nur" konulu panelde Prof. Dr. Ali Bakkal, Prof. Dr. Ahmet Battal, Doç. Dr. Furkan Aydıner ve Mustafa Akyol konuşmacı olarak katılacak. Paneli, Av. Kadir Akbaş yönetecek.
Panel öncesi yapılan masa çalışmaları, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nde 5 ayrı masa olarak gerçekleştirildi. Farklı üniversitelerden yaklaşık 70 akademisyen, araştırmacı ve yazarın katıldığı masa çalışmalarında şu başlıklar ele alındı:
1. Masa: “Risale-i Nur’da din-siyaset-devlet telâkkileri”
Bediüzzaman Said Nursi ile İslam dünyasında yönlendirici bir hareket olan Afgani ve Abduh karşılaştırması yapıldı. “Bedizzaman’ın taraftarlığı hiçbir zaman tarafgirliğe dönüşmemiştir” değerlendirmesinin yapılarak Üstad’ın dindar bir takım insanların sadece siyasi görüş ayrılıklarından dolayı tekfir edilmesinden uzak durduğu belirtildi. Masada “Bediüzzaman’a yapılan baskılar siyasi korkulardan çok, imanlı bir toplumun yeniden inşasının korkusudur” değerlendirmesi yapıldı.
2. Masa: “Risale-i Nur’da tebliğ metodları ve eğitim”
İnsanı ve insanlığı hidayete ulaştıracak metodların ve özendirici modellerin önem kazandığı, iletişim vasıtalarının üst düzeyde olduğu günümüzde İslam aleminin geri kalmış görüntüsü gayrımüslim toplumların hidayete yönelmelerinde nasıl bir rol oynayacağı sorusunun cevabı arandı. Masada Bediüzzaman’ın doğru İslamiyet’in ve İslamiyet’e layık doğruluğun gösterilmesi şeklindeki tespitlerinin nasıl anlaşılması gerektiği de müzakere edildi.
3. Masa: “Risale-i Nur’un varlık algısı, insan ve toplum”
Modern çağ insanının en temel meselelerinden biri olan Yaratıcıyla ilişkisinin incelendiği masada “Allah ile insan arasındaki ilişki nedir? Yaratılış gayesi nedir? Risale-i Nur’un insan ve toplumda kendini gösteren kalıcı problemlere hangi çareler üretmiştir? Vicdan ve Allah arasında nasıl bir ilişki vardır? Risale-i Nur’da önerilen insan ve toplum modelleri nelerdir?” gibi soruların cevapları arandı.
4. Masa: “Risale-i Nur’da Batı ve İttihad-ı İslâm telâkkisi”
İttihad-ı İslam fikrinin modern gelişmeler karşısında insanın dünyaya bakışını tayin edecek maddi ve manevi terakki özelliklerini bünyesinde barındırdığı ifade edildi. Suriye sorunu, Kürt sorunu, IŞİD sorunu gibi problemlerin nasıl çözülebileceği de masanın tartışma konuları arasında yer aldı.
5. Masa: “Risale-i Nur’da iman-ahlâk ve ibadet”
Çağın en dehşetli hastalığı olan inançsızlık karşısında Risale-i Nur’un ortaya koyduğu çözümler tartışıldı. Üstad Bediüzzaman Said Nursi’nin “Eğer biz ahlak-ı İslamiye’nin kemalatını ef’alimizle izhar etsek, sair dinlerin tabileri elbette cemaatlerle İslamiyet’e girecekler” sözüne de atıfta bulunularak Müslümanların temsil yeteneğine dikkat çekildi.
Üç farklı oturumda gerçekleştirilen masa çalışmalarında ortaya çıkan neticeler, yarın Haliç Kongre Merkezi’nde saat 14’te düzenlenecek olan “Bir Tecdid Hareketi Olarak Risale-i Nur” temalı panel öncesinde ilan edilecek.
Yeni Asya Euronur Web TV ekibi de gün boyu katılımcılarla video çekimi gerçekleştirdi. Videoların montaj işlemlerinin ardından yeniasya.com.tr/video adresinden erişime açılacağı ifade edildi.
Haber: Mücahit Çakır
Fotoğraf: Erhan Akkaya
Haber Merkezi