"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Başkanlık değil monokrasi

13 Temmuz 2018, Cuma 23:10
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için, “Türk tipi başkanlık” veya “ala turka yönetim modeli” gibi nitelemeleri yanıltıcı bulan CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu “Kurulan yönetim şekli olsa olsa, monokrasi olarak adlandırılabilir” dedi.

CHP Meclis grubu 9 Temmuz’da resmen yürürlüğe giren “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” için toplandı. Meclis’te basına kapalı yapılan grup toplantısında CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu yeni sistemde TBMM’nin yetki alanları ve yasama işlevi ile ilgili geniş kapsamlı bir sunum yaptı. Duvar’ın haberine göre doğru bilgi ve söylemin önemine dikkat çeken Kaboğlu, “Doğru bilgi ile değer yargısı, daha doğrusu rejim tercihi birbirinden ayırt edilmeli: Örneğin, ben anayasa değişikliğini kıyasıya eleştiriyorum. Parlamenter rejimi kaldırıp başkanlık rejimini getirdiği için değil; “başkanlık rejimi iddiasıyla parlamenter rejim” kaldırıldığı halde, getirilen rejimin başkanlık olmadığı” halde, başkanlık olarak sunulması nedeniyle. Bu bakımdan; getirilenin ne olduğundan çok ne olmadığının saptanması öncelikli ve daha önemli” dedi.

Bu, yalanın resmîleştirilmesidir 

Parlamenter rejim yerine getirilen sistemin başkanlık olmadığına vurgu yapan Kaboğlu şöyle devam etti; “Hükümetin, cumhurbaşkanlığının ve sistemin olmadığı bir düzenlemeyi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak adlandırmak, bir yanılsama, hatta yalanın resmîleştirilmesi ötesinde bir anlam taşımaz. Benzer şekilde yapılan düzenlemenin, ‘Türk tipi başkanlık’ veya ‘a la turka yönetim modeli’ gibi nitelemeler ile açıklanması yanıltıcı olur. Zira, bu tür nitelemeler, ‘kişi projesi’ iddiasını görmezlikten gelme yanılgısını beraberinde getirebilir. Bu nedenle, ne olmadığını söylemek, ne olduğunu söylemeye göre öncelikli olmalı; niteleme konusunda acele edilmemeli.” “Anayasa değişikliği ile kurulan yönetim şekli olsa olsa, ‘monokrasi’ (anayasa kuralları yerine tek kişinin üstünlüğü) olarak adlandırılabilir” diyen Kaboğlu, monokrasi nitelemesinin, Anayasa değişikliğinden seçim kararına, seçim kampanyasından, “uyum” adı altında yapılan düzenlemelere kadar geniş bir yelpazeye yayıldığını söyledi.

KHK’lar acil bir problem 

Kaboğlu sunumunda, yasa sayıları verilen OHAL Kanun Hükmünde Kararnamelerinin ayıklanmasının acil bir sorun olduğunu söyledi. Bu KHK’ların şekil, yetki, konu, zaman ve amaç bakımından, büyük ölçüde Anayasa’ya aykırı ya da hukuken yok hükmünde olmasına karşın Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmediğine dikkat çeken Kaboğlu şunları söyledi; “Anayasaya ve hukuka aykırı öğeleri ayıklanmadan “torba kanun” uygulaması ile toptan yasalaştırılan KHK’ler, aslında yasa sayısı verilen metinler olup, içerik olarak bunların yasa özelliği bulunmamakta; bu nedenle bunlar, TBMM’nin öncelikli ve ivedi gündemi olarak hukuk düzeninden ayıklanmalıdır.”

Etiketler: ibrahim kaboğlu, khk
Okunma Sayısı: 2930
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı