Anayasa Mahkemesi, başına gaz fişeği isabet etmesi sonucu öldüğü iddia edilen 1,5 yaşındaki çocuğun ölüm nedenini ortaya koyacak etkili bir soruşturma yürütülmediğine hükmetti.
Anayasa Mahkemesi (AYM), başına gaz fişeği isabet etmesi sonucu öldüğü iddia edilen 1,5 yaşındaki çocuğun ölüm nedenini ortaya koyacak etkili bir soruşturma yürütülmediğine hükmetti. Yüksek Mahkeme, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın ilgili kurumlara gönderilmesine ve aileye de 15 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Resmi Gazete'de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararına göre, 2009 yılında Diyarbakır'ın Cizre ilçesinde terör örgütü lehine protesto yapan grup, güvenlik güçlerine taşlı ve sopalı saldırıda bulundu. Jandarma ekipleri yaptıkları müdahalede gruba gaz fişeği attı. Bu sırada evinin balkonunda bulunan 1,5 yaşındaki M.U. başına isabet eden sert bir cisim nedeniyle yaralandı. M.U, kaldırıldığı hastanede öldü.
M.U'nun ailesi, çocuklarının kolluk kuvvetleri tarafından atılan gaz fişeğinin başına isabet etmesi nedeniyle öldüğünü ileri sürerek Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan otopsi işlemi ve diğer inceleme ile araştırmalar sonucunda bir jandarma görevlisi için Cizre Kaymakamlığından soruşturma izni talep edildi. Kaymakamlığın soruşturma izni vermemesi üzerine ailenin itiraz başvurusu yaptığı Bölge İdare Mahkemesi de bu talebi reddetti. Bunun üzerine aile, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.
Yüksek Mahkeme, çocuğun ölüm nedenini ortaya koyacak etkili bir soruşturma yürütülmediğine hükmetti. Anayasa Mahkemesi, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın Cizre Kaymakamlığı ile Cizre Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine ve aileye 15 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
AA