Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Oslo’da bir panel düzenledi. Panelde konuşan gazeteciler hükümete bir kez daha adalet çağrısında bulundu ve “Adil yargılama ilkeleri göz ardı ediliyor” dedi.
‘Gazetecilik Suç Değildir’ sloganıyla çalışmalarını sürdüren Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) çalışmalarını sürdürüyor. RSF aktivistlerinden gazeteci Erol Önderoğlu Oslo’da düzenlenen panelde konuştu. Önderoğlu, Türkiye’deki medya özgürlüğüne yönelik ağır ihlallere değindi. Hükümeti uyarıyoruz diyen Önderoğlu şu açıklamalarda bulundu: Son aylarda tutuklu/tutuksuz gazeteci dâvâlarında, tartışmalı delillerin (“tanık”, ByLock, s. medya paylaşımları vs) adil yargılamaya dair usûller göz ardı edilerek alelacele ağır mahkûmiyetlere dayanak oluşturması konusunda yetkilileri uyarmak istiyoruz.
Gazeteciler terörizmle suçlanıyor
RSF raporunda, siyasi liderlerin medyaya karşı düşmanlığının artık sadece Türkiye ve Mısır gibi, “otoriter rejimlerin olduğu ve gazetecilerin düzenli olarak terörizmle suçlandığı, bir tür ‘medya fobisi’nden bahse- dilebilecek ülkeler”le sınırlı olmadığı belirtilerek şöyle denilmişti: “Giderek daha fazla demokratik yollarla seçilmiş lider, medyayı demokrasinin temel dayanaklarının bir parçası olarak değil, aksine düşman olarak görüyor. Anayasasının ilk maddesiyle medyayı koruma altına alan bir ülke olan ABD bile Donald Trump yönetiminde listede bu yıl iki basamak düşüş yaşayarak 45. sıraya geriledi. Medyayı azarlamaya bayılan Trump, daha önce Joseph Stalin’in kullandığı tabiri tekrarlayarak, muhabirlere ‘halk düşmanları’ yakıştırmasını yaptı.”
157. sıradayız
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl yayınlandığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre, Türkiye 2018’de bir önceki yıla göre iki basamak gerileyerek 180 ülke arasında 157’nci sırada yer almıştı.
HABER: NURDAN TOPRAK