"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

28 Şubat sürecinde Kemalizmi eleştirdik, resmî ilanımız da kesildi

21 Şubat 2014, Cuma
Hukukun ve basın özgürlüğünün canına okunduğu 28 Şubat döneminde, Kemalizmi eleştiren bir yazıdan dolayı üç gün “resmî ilan kesme” cezası da almıştık . Olayın detayları, Emine Dolmacı′nın Pozitif Yayınları′ndan çıkan “28 Şubat′ın Haber Dükkanı / Yalanlar Üstüne” isimli kitabında geniş şekilde anlatılıyor.
28 Şubat’ta Kemalizmi eleştirdik ceza yedik
Hukukun hiçe sayıldığı, basın özgürlüğünün canına okunduğu günlerde, bir türlü susmayan, hakkı savunmaya gayret eden Yeni Asya’ya karşı uygulanan skandal icraatlardan biri de Yazarımız Ali Ferşadoğlu’nun yazısına verilen cezaydı. Gazeteci - Yazar Emine Dolmacı’nın Pozitif Yayınları’ndan çıkan ‘28 Şubat’ın Haber Dükkânı / Yalanlar Üstüne’ isimli kitabında, 28 Şubat döneminde yaşanan garabetler anlatılıyor. Basın özgürlüğünün hiçe sayıldığı olağanüstü dönemde yaşanan olayların anlatıldığı kitapta gazetemize verilen cezaya da yer verildi. Gazetemizin 24 Mart 2001 tarihli nüshasında ‘Yerin Kulağı’ sütununda Ali Ferşadoğlu imzasıyla yayımlanan ‘Sivil Örgütler ve Bediüzzaman’ başlıklı yazı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun tarafından Basın İlân Kurumu’na şikâyet edildiği hatırlatılan kitapta, “İnanılır gibi değil, ama 28 Şubat sürecinde Bediüzzaman (Said Nursî) ile ilgili bir yazıdan dolayı Yeni Asya gazetesine ‘uyuşturucu maddeler ve her türlü örgüt suçları’ maddesinden ceza istendi. Gazeteye 3 günlük para cezası verildi!” ifadeleri yer aldı. Dolmacı’nın kitabında yer verdiği olayda, Yeni Asya gazetesi, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ertosun tarafından Basın İlân Kurumu’na şikâyet edildi. Şikâyet dilekçesinde sıradan bir yazı için sıradışı maddelerden ceza isteniyordu.
“a) Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ve Cumhuriyet’in insan haklarına dayalı, demokratik, laik, hukuk devleti niteliği, Atatürk ilke ve inkılâpları ve Anayasa’nın 174’üncü maddesinde yazılı “inkılâp kanunları” aleyhine yayın yapılamaz.
ç) Suça tahrik veya teşvik edecek ve suç ile mücadeleyi etkisiz kılacak yayın yapılamaz.
d) Şiddet ve terörü özendirecek; uyuşturucu maddeler ve her türlü örgüt suçları ile mücadeleyi etkisiz kılacak yayın yapılamaz.”
 
FARKLI GÖRÜŞLER CEZALANDIRILMAK İSTENİYOR
Gazetemiz Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz’ün konuyla ilgili gönderdiği savunmasını “Güleçyüz’ün gönderdiği savunmadan çılgına döndüğünü anlamak mümkündü” şeklinde değerlendiren Dolmacı, kitabında Güleçyüzünm savunmasını da aktardı Güleçyüz şikâyete konu olan yazıyı şu şekilde savunmuştu “Yazıda suça tahrik veya teşvik ve suç ile mücadeleyi etkisiz kılmaya yönelik hiçbir ifade mevcut olmadığı gibi, yazının hangi mantıkla şiddet ve terörü özendirecek, uyuşturucu maddeler ve her türlü örgüt suçları ile mücadeleyi etkisiz kılacak yayın kapsamına sokulduğunu anlamak da zordur. Farklı görüşleri tahammülsüzlükle karşılayıp cezalandırarak susturmak isteyen bir anlayışı demokrasiyle, basın ve ifade özgürlüğüyle bağdaştırmak ise kesinlikle mümkün değildir.”
 
600 bin Risale ile inkılaplara direndi
Kitapta yaşananları anlatan Dolmacı, yapılan şikâyet sonrasında Basın İlân Kurumu ise verdiği 3 günlük ilân kesme cezasının gerekçesine de yer verdi.
3 gün ilân kesme cezası veren Basın İlân Kurumu’nun açıklaması şu şekildeydi;
 
“Bu yazıda (...) Eğitim sistemimizin de tek şahsın görüşleri istikametinde geliştiği, demokrasimizin bir türlü rayına oturmadığının sebebinin bu olduğu vurgulanmaktadır. Yazının sonunda, 1925 yılından beri gelen yasağı, Bediüzzaman’ın ‘gönüllü hizmet erleri’ ile ortadan kaldırdığı ve uğradığı sürgün, hapis ve işkencelere rağmen bu gönüllüler aracılığı ile 600 bin Risale-i Nur yazdırdığı ve böylece demokratik olmayan ilke ve inkılâplara karşı direnmeyi başardığı anlatılmaktadır. Yukarıda açıklandığı üzere, Atatürk (isminden bahsedilmemekle birlikte, onun ilke ve inkılâpları olduğu açıkça bellidir) ilke ve inkılâplarının ‘gayri demokratik’ olduğu ileri sürülmekte ve Bediüzzaman’ın bu demokratik olmayan ilke ve inkılâplara başarı ile direndiği vurgulanmaktadır. Ayrıca yazıda tarikatların kapatılmasına da yer verilmektedir. Yazının başında ülkede sivil örgütlerin azlığından bahsedildikten sonra ‘Halbuki İslâm tarihi, vakıf ve sivil örgütlerle dolu’ denilerek din istismarı yapılmaktadır. Bu ise ‘din istismar edilemez’ maddesine aykırılık oluşmuştur. Bu itibarla, Yeni Asya gazetesinin resmî ilân ve reklâmlarının 3 gün süre ile kesilmesine karar verilmiştir.” Basın İlân Kurumu mahkûm etti, ama 2 No’lu DGM ‘Sivil Örgütler ve Bediüzzaman’ başlıklı yazı için yazar Ali Ferşadoğlu ile Yazı İşleri Müdürü Mustafa Döküler hakkında beraat kararı verdi.
Okunma Sayısı: 2789
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı