28 Şubat sürecini değerlendiren gazetemiz Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz, “Yeni Asya’nın o dönemde maruz kaldığı baskılar, davalar, soruşturmalar AB’nin ilerleme raporlarına girdi” dedi.
28 Şubat sürecini değerlendiren gazetemiz Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz, “Yeni Asya’nın o dönemde maruz kaldığı baskılar, dâvâlar, soruşturmalar AB’nin ilerleme raporlarına girdi. Yapılan baskılar dünya gündeminde yer tuttu” dedi.
Genç Yorum dergisinden Şulenur Yıldırım’a konuşan Güleçyüz, başörtüsü yasağının adım adım yaygınlaştırılmak istendiği, dindarlara, cemaatlere yönelik saldırıların arttığı 28 Şubat sürecinde Yeni Asya’nın yayınlarıyla ve yürüttüğü kampanyalarla buna karşı çıktığını ifade etti. “Bu yayınlarımızdan dolayı, o zaman mevcut bulunan DGM’lerince (Devlet Güvenlik Mahkemesi) gazetemizin çeşitli sayıları toplatıldı. Özellikle başörtüsü yasağını eleştiren yayınlarımızdan dolayı… İlerleyen süreçte DGM’lerde davalar açıldı, defalarca gidip savcılara ifade verdik, hâkimlerin önünde savunma yaptık” dedi.
“İlâhî ikaz” dedik
Hemen hemen bütün gazete yazarlarının bu tecrübeyi yaşadığını belirten Güleçyüz, baskıların en yoğun olduğu dönemin 17 Ağustos Depremi sonrası olduğunu ifade etti. Depremin manevî sebeplerini “İlâhî ikaz” olarak tanımlayıp, bunu vurgulayan yazılar yazdıklarını söyleyen Güleçyüz, “Neredeyse bu konuda yazı yazan bütün arkadaşlarımızı topluca gözaltına alıp içeri atacaklardı” dedi.
Mevlid zaten başlı başına bir hedef olmuştu
“Depremden sonraki Kocatepe Mevlidi’nde gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular da basına buna benzer konuşmalar yaptı. Mevlid zaten başlı başına bir hedef olmuştu. Daha sonra bunun bir operasyonun bir parçası olduğu ortaya çıktı. DGM yine harekete geçti. O zamanki Ankara DGM savcısı Nuh Mete Yüksel soruşturma açtı. Hatta Kutlular Ağabey’i gözaltına almak için Ankara’dan İstanbul’a özel ekip gönderdi ve açılan dâvâda Kutlular Ağabey 2 yıl 1 gün hapse mahkûm oldu” diyen Güleçyüz, o süreçte neşriyat olarak DGM’lere ve Türk Ceza Kanununun o zamanki 312. maddesine karşı da çetin bir mücadele verdiklerini söyledi.
Bütün dünyanın gündeminde yer tuttu
Maddenin yürürlükten kalkmasıyla beraber dâvânın düşmesinde Yeni Asya’nın bu mücadelesinin etkili olduğunu vurgulayan Güleçyüz, “Yeni Asya’nın bu mücadelesi, Türkiye’nin demokrasi ayıplarından adım adım kurtulmasına vesile olan bir mücadeledir. Hatta şunu da söyleyeyim; bizim o dönemde maruz kaldığımız baskılar, dâvâlar, soruşturmalar AB’nin ilerleme raporlarına girdi. Bütün dünyanın gündeminde yer tuttu. Onun için Yeni Asya’nın mücadelesi, başından beri, bir demokrasi, özgürlük ve hukuk mücadelesidir. 28 Şubat hadisesinde de bunun çok ilginç örneklerini yaşadık” ifadelerini kullandı.
İstanbul - Seren Adıyaman
Haber Merkezi