"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yaş çay bedelleri bayram öncesi ödenecek

14 Temmuz 2015, Salı 15:27
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, geçen ay aldıkları yaklaşık 240 bin ton çayın karşılığı olan 220 milyon lirayı dün ödemeye başladıklarını bildirdi.

Sütlüoğlu, Çay Araştırma Enstitüsü'nde düzenlediği basın toplantısında, ikinci sürgün yaş çay sezonunun başladığını belirtti.

Birinci sürgünde mayıs ayında aldıkları yaş çay bedeli ödemelerini ramazan ayından önce yaptıklarını ifade eden Sütlüoğlu, "Ramazana girmeden vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılaması için erken ödeme yapmıştık. Şimdi önümüzde Ramazan Bayramı var. Ramazan Bayramı'ndan önce de haziran ayında aldığımız yaklaşık 240 bin ton çayın karşılığı olan 220 milyon lirayı dün ödemeye başladık" diye konuştu.

Ödemelerin bugün de devam ettiğini belirten Sütlüoğlu, "Yarın bu ödemeleri bitireceğiz. Yani Ramazan Bayramı öncesi vatandaşlarımız ihtiyaçlarını alabilecek. Huzur içinde kullansınlar" dedi.

Sütlüoğlu, ikinci sürgün alınmalarının devam ettiğini, bugün itibarıyla çay alımı konusunda günlük 5 ton seviyesine kadar çıktıklarını kaydederek, şöyle devam etti:

"Ben vatandaşlarımızı sürekli ikaz ediyorum. Çaylar artık toplanacak durumdadır. Herkes çayını bekletmeden toplasın. Bekleyip birden tarlaya girdiklerinde biz de kontenjan uygulamak zorunda kalıyoruz. Çünkü günlük 8 ton çay işleme kapasitemiz var. Alımlarımızı buna yönelik ayarlamak zorundayız. Artık randevulu sistem sayesinde vatandaşlarımız bundan çok etkilenmiyor olsa da bazı vatandaşlarımız aceleci davranarak 'çayımı hemen vereyim de bitireyim' istiyor. Bu aceleci vatandaşlarımız da izdiham başlamadan, bugünlerde çaylarını toplasın."

ÇAYKUR'da üçüncü "stevya" hasadı yapıldı

Sütlüoğlu, açıklamasının ardından Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bahçesinde deneme amacıyla yetiştirilen stevya bitkisinin üçüncü hasadını yaptı.

Hasat sonrası konuşan Sütlüoğlu, stevya bitkisinden oldukça verimli ürünler elde ettiklerini vurgulayarak, denemelerinin devam edeceğini söyledi.

İncelemeleri ekstrat ünitesinde yaptıklarını anlatan Sütlüoğlu, "Yaptığımız çalışmalara göre stevya, normal şekere göre 10-15 kat daha tatlandırıcı özelliğe sahip. Bazı işlemlerden geçirilip sıvı hale getirildiğinde ise 300-350 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği olan bir bitki. Şeker olmayan, şekerin olumsuz özelliklerini taşımayan, kalorisi, protein değerleri sıfır çıkan çok sağlıklı bir tatlandırıcı. Denemeler sonucunda elde edeceğimiz ürünlerle resmi çok daha net göreceğiz. İlk bilgiler, bu ürünün bölgemiz için yeni bir geçim kaynağı olacağını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Sütlüoğlu, stevyanın, Rize topraklarında gayet iyi sonuçlar verdiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu yıl üçüncü sürgün toplayacağız. Son derece verimli, yaprak değerlerini de inceliyoruz. Stevya, bölge üreticileri için yeni ek gelir kaynağı olabilecek. Bu anlamda çaya kardeş bitki geliyor. Önümüzdeki 4-5 yılda pazarı büyüyecek. Biz de bu pazarda yer alıp güzel sonuçlar elde etmek istiyoruz" diye."

Stevyada bundan sonraki aşamanın fabrikalaşma olduğunu belirten Sütlüoğlu, "Bütün bu araştırmalar ve denemeler bittikten sonra adımlarımızı daha sağlıklı atacağız. Stevya, çaya göre verimi daha yüksek bir ürün. Bir dönümde asgari 4 ton ürün elde edilebiliyor ancak çaya göre biraz daha fazla emek isteyen bitki. Stevyaya emek verebilecek, toprakla uğraşabilecek insanlar bu üründen verim alabilir" diye konuştu.

Sütlüoğlu, dünyanın bu ürüne henüz yabancı olduğunu ifade ederek, "Asrın bitkisi olarak adlandırılan stevya, mucize bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Her geçen yıl dünya pazarında stevyaya talep artıyor. Adımlarımızı bu bilinçle hızla atmaya devam edeceğiz" dedi.

AA

Etiketler: çaykur, yaş çay
Okunma Sayısı: 2322
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı