"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Yabancı sermaye çıkışı 7 milyar doları aşabilir'

09 Eylül 2015, Çarşamba 11:29
Dünyanın farklı noktalarında yabancı yatırımcılara sermaye ve iş imkanı sunan Kingsley Capital Partners Şirketi'nin Yakın Doğu Temsilcisi Sina Azeri, Türkiye’nin reform politikalarından vazgeçmesinin yabancı sermayeyi korkuttuğunu söyledi.

Özellikle siyasi havanının oluşturduğu karamsarlıktan dolayı yıl sonuna kadar 7 milyar dolar civarında yabancı sermayenin Türkiye’den çıkacağını ileri süren Azeri, yabancı sermaye çıkışının yılın ilk 7 ayında 4 milyar doları aştığını kaydetti.

Özellikle seçim havası ve yaşanan son terör olaylarından sonra yerli sermayenin bile yatırımdan korkmaya başladığını ifade etti. 

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD)’ın konuğu olarak Antalya’ya gelen Capital Partners şirketinin temsilcilerinden Sina Azeri işadamlarıyla bir araya gelerek yabancı yatırımcı ve sermaye yatırımları konusunda bilgiler verdi.

Türkiye’nin birçok özelliği nedeniyle yabancı yatırımcının gözünde bir cazibe merkezi olarak görüldüğünü belirten Azeri, ülkenin hem üretim hem de tüketim potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu aktardı.

Devletin yabancı yatırımcılara sunduğu imkanlar, reformcu ve liberal devlet politikalarının yabancı yatırımcı tarafından takdirle karşılandığını, ancak gelinin noktada bu konuda memnuniyetsizliklerin doğduğunu dile getirdi. 

BÜYÜME İVMESİ KIRILDI

Türkiye’nin yakaladığı büyüme ivmesinde son 3 yılda yavaşlama yaşandığını kaydeden Azeri, bunun ileride devam edeceğinin tahmin edildiğini söyledi. Bu olumsuz gidişin ancak yapısal reformlarla durdurulabileceğini anlattı.

Türkiye’nin yakaladığı büyüme hızında en önemli kırılmanın 2012’de yaşandığına işaret eden Azeri, bu dönemde ekonomik reformların bilerek veya bilmeyerek geciktirildiğini söyledi. Yine bu dönemde popülist kararların liberal ekonominin önüne geçtiğini hatırlattı.

Yaşanan durumu bir kapana benzeten Azeri, bu kapandan çıkabilmek için geciktirilmiş olan yapısal reformların bir an önce hayata geçirilmesi önerisinde bulundu. Bağımsız para ve denetim mekanizmalarının oluşturulması, vergi reformu, harcamaların denetimi, ihracat ve üretime yönelik teşvikler konusunda reformların yapılmasının yeni bir çıkış için önemli olduğunu vurguladı. 

TÜRKİYE DIŞA BAĞIMLI OLDUĞU İÇİN DÜNYANIN EN KIRILGAN ÜLKESİ

Türkiye’nin dünyanın en kırılgan ülkesi olduğunu ifade eden Azeri, ani bir yabancı para çıkışı gerçekleşirse Türkiye’nin diğer ülkelere göre daha fazla etkileneceğini belirtti.

Bunun sebebinin ise Türkiye’nin ciddi bir şekilde dışa bağımlı olması olarak değerlendiren Azeri, Türkiye’nin kendi sermaye birikimini oluşturamamış olması, bankalarının yeterli varlık seviyesinde olmaması, şirketlerin yeterli sermaye yapısının olmamasının bu durumu ortaya çıkardığını söyledi. 

YABANCI SERMAYE ÇIKIŞI TÜRKİYE İÇİN TEHLİKELİ

Son 15 yılda Türkiye’ye yabancı sermaye giriş çıkışının hangi seviyede olduğu hakkında bilgi veren Azeri,

“2012’de başlayan durağanlık ve siyasal sorunların artışıyla birlikte yatırımlar tersine dönüp, düşüş trendine geçti. 2015’in ilk 7 ayı itibariyle Türkiye’den 4 milyar dolarlık net para çıkışından bahsediyoruz. Bu ekonomimiz için çok tehlikeli bir durum.” dedi.

Derecelendirme kuruluşlarını da değerlendiren Azeri, en önemli 3 şirketin Türkiye’nin notuyla ilgili görünümlerinin negatife döndüğünün bunun sonucunda da ülke notunun kırılacağını ifade etti. Azeri,

“Yatırıma uygun olmayan ülke konumuna düşmek tekrar 1990’lı yıllara dönmemiz demek. Notumuzun kırılacak olması bizim için çok büyük bir risk olabilir.” şeklinde konuştu. 

“Türkiye’nin yaşadığı içi karışıklığın yabancı yatırımcı tarafından bizim gördüğümüzden daha kötü görülüyor.” diyen Azeri, Türkiye’nin potansiyelini kullanması durumunda bu karamsar tablodan kolaylıkla sıyrılmasının mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

Okunma Sayısı: 1831
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı