"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Van, İranlı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor

20 Nisan 2015, Pazartesi 14:21
Türkiye’nin İran’a açılan kapısı olan Van’a İranlı turistler her geçen gün daha fazla akın ediyor. Özellikle her senenin mart ayında Nevruz tatiliyle Van’a gelen turistler esnafın yüzünü güldürüyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ Van’a 2015 yılının ilk çeyreğinde 164 bin 414 yerli, 64 bin 649 yabancı turistin geldiğini, bu yabancı turistlerin büyük bir çoğunluğunun İranlı turistler olduğunu söyledi.

Türkiye-İran sınırında bulunan Van, İranlı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Depremden sonra toparlanmaya çalışan Van’a adeta İranlı turistler akın ediyor. Eğlence merkezlerine rağbet gösteren turistlerin alışveriş merakı esnafın yüzünü güldürüyor. Müşterileri memnun etmek için birçok işyerinde İran televizyonları açık tutuluyor. Turistler, İran’da bulamadıkları marka ve giyim çeşitliliğinden dolayı yıllık alışverişlerini Van’da gerçekleştiriyor. Bu da 4 yıl önce yaşanan depremin olumsuzluklarını silmek isteyen esnafın yüzünü güldürüyor. 

Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ Van'a gelen turist sayısının yüzde 90’ını İranlıların oluşturduğunu söyledi. Van’a bu y 27 bini mutlaka İranlıdır. Bu yılın Mart ayı yerli turist sayısı 61 bin 984, yabancı turist sayısı 45 bin 502, toplam 107 bin 486, bu rakam gerçekten ilimiz açısından çok sevindirici geçen yıla oranla. İşin aslı Van daha fazla turisti ağırlayacak bir kapasiteye sahip. Elimdeki 3 aylık verilere baktığım zaman 229 bin 63 kişi gelmiş. Bu 300 binleri 350 binleri çok rahat görebilirdi.” ifadelerini kullandı.

Yaşanan bir takım olumsuzlukların turistlerin Van’a gelmesine engel olduğunun altını çizen Aktuğ, “Bir takım olumsuz yansımalar insanların Van’a gelmesine engel oluyor. Van dedikleri zaman kafalarında ister istemez bir takım olumsuz şeyler oluşabiliyor. Gelen turistler gördükleri hizmeılın ilk 3 ayında 64 bin 649 yabancı turistin geldiğini aktaran Aktuğ, yılsonuna kadar 100 binin üzerinde bir sayıya ulaşabileceklerini ifade etti. Aktuğ, geçmişte sadece Nevruz bayramı tatilinde Van'a gelen İranlıların şimdi her ay şehre geldiğini kaydetti. İranlı turistlerin daha çok eğlenmek ve alışveriş için geldiğini aktaran Aktuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Van'a en çok İranlı turist geliyor. İranlı turist Van’a gelince eğlence mekanlarını soruyor. Disko, gazino, bar nerede diye soruyor. Kendi ülkelerindeki baskıdan dolayı orada olmayan şeyleri burada buluyor. 2-3 gün burada kaldıktan sonra Antalya, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlere geçiyorlar. Bayramda mağazalardaki yüzde 80-90 civarındaki müşteri İranlıydı. Buraya gelen İranlı mutlaka valizini doldurup gidiyor. Bu markaları İran’da bulmadıkları için fiyatlar çok cazip geliyor.” 

Van’a gelen turist sayısındaki artışın sevindirici olduğunu belirten Aktuğ, “Bu yıl gelen İranlı turist sayısı geçen yıla oranla çok daha sevindirici. Hatta geçen yıl mart ayı itibari ile 47 bin yerli turist gelmiş, 27 bin 880 de yabancı turist gelmiş ki bu 27 bin 880’nintten genel anlamda memnun kalıyor, ama memnun olmadıkları konuları da bizlere yansıtıyorlar. Gittikleri lokantalardan, kaldıkları otellerden bir takım şikâyetleri oluyor tabi. Esnafın o an alması gereken miktardan daha fazlasını alması isteği onları rahatsız ediyor. Ama genel anlamda gelen turistler Van’dan memnun ayrılıyor.” şeklinde konuştu.

Etiketler: van, iranlı turist
Okunma Sayısı: 1182
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı