"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye’de zenginlik 20 yılda yüzde 2 arttı

04 Şubat 2018, Pazar 16:38
Dünya Bankası’nın raporuna göre Türkiye’de kişi başına zenginlik, 1995-2014 döneminde yüzde 2 artarak yatay seyretti ve 45 bin 998 dolar oldu.

Dünya Bankası’nın, ülkelerin ekonomik ilerlemeleri ve sürdürülebilirliklerini değerlendirmek için servet verisini kullanarak hazırladığı “Ülkelerin Değişen Serveti-2018” başlıklı raporu yayımlandı. Raporda, 1995-2014 dönemine yönelik doğal sermaye (ormanlar ve madenler gibi), beşeri sermaye (bir kişinin ömrü boyunca elde ettiği kazançlar), üretilen sermaye (binalar, altyapı gibi) ve net yabancı varlıklar gibi bileşenlerin toplamı alınarak 141 ülkenin servetleri incelendi. Rapora göre, Türkiye’de kişi başına zenginlik, 1995-2014 döneminde yüzde 2 artarak yatay seyretti. Bu sonuçta, dış borç yükündeki kademeli yükseliş, zenginliğin büyük bir kısmını oluşturan tabiî sermayedeki azalış ve diğer varlıklardaki yavaş ilerleme etkili oldu. Bunun sonucunda Türkiye’de kişi başı zenginlik 2014’te 45 bin 998 dolar oldu.

Zirve Norveç’in

Raporda, ülkelere göre kişi başı servet rakamlarına da yer verildi. Buna göre, Yunanistan, Portekiz ve İspanya’da finansal krizin ardından dış borçların şişmesi ve insan sermayesinin azalması veya durağanlaşmasının etkisiyle 2010’da kişi başına servet geriledi. Ukrayna’da toplam zenginlik yüzde 10 azaldı ancak nüfustaki yüzde 12’lik düşüşün sonucunda kişi başına zenginlik yüzde 2 arttı.  Kişi başı zenginlik en yüksek 1 milyar 671 bin 756 dolarla Norveç’te, 1 milyar 466 bin 757 dolarla İsviçre’de, 1 milyar 288 bin 607 dolarla Lüksemburg’da gerçekleşti.

24 ülke orta gelire yükseldi

Rapora göre, 1995 itibarıyla doğal sermayenin toplam servet içerisinde ağırlıklı paya sahip olduğu 24’ün üzerinde düşük gelirli ülke son yirmi yıllık dönemde orta gelir statüsüne yükseldi. Bu yükselişte, tabiî sermayeden elde edilen kazançların, altyapı ile beşeri sermayeyi artıran eğitim ve sağlık gibi sektörlere yatırılması rol oynadı. OECD ülkelerinde doğal sermayenin toplam servet içerisindeki payı yüzde 3 olmasına rağmen, kişi başına düşen tabiî sermaye düşük gelirli ülkelere göre üç kat daha fazla gerçekleşti.

Milyonerlere 18 binden fazla kişi eklendi

Etiketler: türkiye, zenginlik
Okunma Sayısı: 1815
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı