"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Taksit esnetme' çalışması sektörü sevindirdi

25 Ağustos 2015, Salı 11:40
BDDK Başkanı Akben'in kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sınırlamasının esnetilmesiyle ilgili açıklaması, kuyumcular ve mobil telefon satıcılarını umutlandırdı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben'in AA Finans Masası'nda yaptığı kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sınırlamasının esnetilmesiyle ilgili açıklaması, kuyumcular ve mobil telefon satıcılarını umutlandırdı. 

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, yaptığı açıklamada, BDDK’nın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğine göre cep telefonu alımında kredi kartıyla taksit uygulamasına 31 Aralık 2013'te yasak getirildiğini anımsattı.

"Yasak, parasını denkleştiremeyeni vurdu"

20 aydır uygulamada olan bu yasakla, cep telefonuna sahip olunmasının zorlaştırıldığını savunan Ekşi, "Aslında, bu yasaklamadan gelir düzeyi düşük tüketicilerin daha fazla etkilenmiş olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Yasakla birlikte bin liranın altında satılan telefon sayısında azalma gerçekleşirken, daha pahalı telefonlarda satışın göreceli olarak düşmediğine dikkati çeken Ekşi, son 20 ayda bin liranın altındaki cep telefonu satış tutarının yüzde 57’den yüzde 38’e düştüğünü söyledi.

Parası olan kişilerin taksite ihtiyaç duymadığını dile getiren Ekşi, şunları bildirdi:

"Yasak parasını denkleştiremeyeni vurdu. Kuyumcudan kredi kartıyla, taksitle cumhuriyet altını alıp, hemen ardından bozdurup, sonrasında aldığı nakitle cep telefonu alan binlerce tüketici var. Bir yanda 4,5/5G ihalelerini konuşuyoruz, diğer tarafta kredi kartına taksitle pırlanta satılırken, cep telefonlarına taksit yasağını halen sürdürüyoruz. Açıkçası bizler bu durumu makul bulmuyoruz. Cep telefonu alımlarında kredi kartına en az 9 aya kadar taksit yapılabilmeli. Böylece düşük gelir düzeyine sahip tüketiciler başka ödeme şekilleriyle yüksek faizlerle satın alma ve kayıt dışı yollara itilmemeli."

"9 ay taksit kuyumculuk sektörüne de getirilmeli"

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu da BDDK'nın söz konusu yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle kuyumcuların da taksitli altın ve mücevher satışı uygulamasına son verildiğini hatırlattı.

Bu uygulamanın kuyumculuk sektöründe büyük sıkıntılara neden olduğunu vurgulayan Çavuşculu, bunun üzerine kuyumcu meslek odalarının girişimleriyle 22 Ekim 2014'te söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklikle kuyumculara 4 taksit imkanı getirildiğine işaret etti.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle getirilen 4 ay taksitin, kuyumculuk sektörüne yeterli geldiğini ifade eden Çavuşculu, " BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in açıkladığı 'taksit esnetme' çalışması biz kuyumcuları çok umutlandırdı. Biz de diğer sektörlere tanınan 9 aytaksit imkanının kuyumculuk sektörüne de getirilmesini istiyoruz. Bu konuyu iletmek üzere BDDK Başkanı Akben'den randevu talep ettik" dedi.

AA

Etiketler: kredi kartı, taksit
Okunma Sayısı: 1558
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı