Ekonomi yazarı Dr. Mehmet Bulut, “Türkiye’de 7 milyon kişiyi ilgilendiren ve işsiz gençlerin baş belası Genel Sağlık Sigortası ile ilgili son zamanlarda önemli düzenlemeler yapılıyor. Borçlar siliniyor, ödeyenler mağdur” dedi.
Ekonomi alanına ilişkin yazıları ve yorumlarıyla önemli tespitlerde bulunan ekonomi yazarı Dr. Mehmet Bulut, “Türkiye’de 7 milyon kişiyi ilgilendiren ve işsiz gençlerin baş belası Genel Sağlık Sigortası ile ilgili son zamanlarda önemli düzenlemeler yapılıyor. Ama hepsi de geçici çözümler getiriyor” dedi.
Sağlık Sigortası borçlarının silinmesinin seçim vaadi olduğunu yazısında hatırlatan Bulut, “Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının silinmesi geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerden önce en çok gündeme gelen vaatlerden birisiydi. Nitekim gelir testi yaptırılmazsa kişilerin gelirleri asgari ücretin iki katı olarak değerlendiriliyor ve bu tutar üzerinden prim yatırmaları gerekiyordu. 2015 başında GSS prim borcu olanlar için başvurup taksitle ödeme imkânı getirilmişti ancak asıl beklenti bu borçların silinmesiydi. Ve nihayet beklenen düzenleme yakında geliyor. Okuldan mezun olduktan sonra gelir testi yaptırmadığı için veya gelir testi yaptırıp geliri yüksek çıktığı için GSS prim borcu hesaplanan 25 yaşından küçük gençlerin borçları silinecek” değerlendirmesinde bulundu.
Borcunu zamanında ödeyenler ne olacak?
Sorunun borç silme ile çözülmeyeceğini ifade eden Bulut, “Her zaman söylediğimiz şeyi tekrar söylemekte fayda var; bu şekilde prim silme veya gelir testini öteleme uygulamaları ne yazık ki, sorunu çözmüyor, sadece meseleleri halının altına süpürüyor. Bu sebeple herkesin anayasal hakkı olan sağlık hizmetlerinden bedelsiz faydalanması yani GSS sisteminden hemen vazgeçilmesi gerekiyor. Bununla birlikte bu şekilde çıkartılan borç afları devlete olan güveni de önemli ölçüde zedeliyor. Borçlu olduğunu görüp hemen SGK’nın yolunu tutan ve GSS primini ödeyen bir sürü genç de bulunuyor. Bu şekilde borcunu ödeyen gençler af çıkması halinde kendilerini nasıl hissederler dersiniz? Böyle bir düzenleme uzun vadede bu gençlerin de borçlarını ödememelerine ve “Nasıl olsa af çıkar” düşüncesine kapılmalarına neden olur” cümlelerini yazdı.
N. Nur Ener