"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kur'an-ı Kerim'deki 'mahsulattan biraz eksiklik' imtihanıyla karşı karşıyayız

23 Haziran 2015, Salı 12:50
Haziran ayında gözlemlenen yaz yağmurlarıyla meyve ve sebzede gözlemlenen hasar ve zayiat, bu noktada Bakara Suresi'ndeki önemli ayet-i kerimeyi hatırlattı.

Kainatın Sahibi olan Cenab-ı Hakk, mülkünde dilediği gibi tasarruf ederek bizleri 'mahsulattan biraz eksiklik' ifadesiyle, Kur'an-ı Hakiminde de vurguladığı imtihana tabi tutmaktadır. 

''Vallahi Biz sizleri elbette biraz korku ile, açlık ile mallardan, canlardan, mahsulattan biraz eksiklik ile imtihan edeceğiz. Sabredenleri müjdele.'' Bakara Suresi-155

Hakim olan ve her icraatında hikmetli işler yapan Cenab-ı Hakk'a tevekkül ederek, sabırla bu musibeti karşılamak ve tedbir noktasında daha hassas davranarak ve daha kapsamlı önlemler alarak, tarımsal faaliyetlerin en güzel şekilde devam ettirilmesi gerekmektedir.

Haziran ayında etkili olan yaz yağmurları şeftali, armut, kiraz ve zeytin ağaçlarında büyük hasara sebep oldu. Domates ve salatalık çürüyünce çiftçi ikinci ekime başladı. 

Bursa Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, şeftalide yüzde 70-80’lere varan hasat düşümü olduğunu söyledi. Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim de şeftali, armut, kiraz ve zeytindeki rekolte düşüklüğünün sofralara yansıyacağını dile getirdi.

Tarım üssü Bursa’da bahar aylarından sonra Haziran’da yağışlı geçti. Bursa Meteoroloji Müdürlüğü’nün ‘Uzun yıllar ortalaması’ (60 yıllık) verilerine göre Haziran’da metrekareye 32,6 kilogram yağmur düşen kentte oran bu yıl 3 kattan fazla arttı. Şeftali, armut, kiraz üretiminin yoğun olarak gerçekleştiği Kestel bölgesine Haziran ayının ilk 22 günlük bölümünde metrekareye 90 kilogramın üzerinde yağış düştü. İnegöl'de ise metrekareye 111 kilogram yağmur yağdı.

ŞEFTALİDE REKOLTE DÜŞÜKKLÜĞÜ YÜZDE 80’İ BULABİLİR

Yaz yağmurlarının sofraya olumsuz yansıyacağını savunan Bursa Merkez Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına şunları kaydetti: “Ben 60 yaşındayım, ömrüm boyunca hatırlamıyorum, bu kadar yağışı. Zaten tarımda girdilerden dolayı düşüş vardı. Bir de bu yağışlardan ve elverişsiz hava şartlarından dolayı meyve ve sebzede müthiş gerileme var. Şeftalide yüzde 70-80’lere varan hasat düşümü var. Ahududu, böğürtlen ve kirazda yüzde 80’lere varan rekolte düşüklüğü var. Tabi ki; bu düşüklük normalde soframıza yansıyacaktır. Domates, salatalık olsun, sera dışındaki tarla domatesi yapanlar için yüzde 70-80’i yeniden ikinci ekim yapıldı, çünkü yerlerinde çürüdü, bozuldular. Bu tür yağışları yaz aylarında beklemiyoruz. Sulu tarımı yapmalıyız, meyvenin ve sebzenin istediği zaman yapmalıyız. Üzümsü bitkiler dediğimiz bitkiler de çürümeye başladı. Yüzde 40 düşüş var. Kirazda da aynı durumda var. Domates, şeftali sofralara pahalı girecek. Tarımda ilaç, mazot, gübre gibi girdiler pahalıydı, çiftçimiz ekemiyordu şimdi yağışlar da eklenince bu nereye kadar gider, bilemiyorum. Kış aylarında da don vardı, Mayıs ve Haziran ayındaki yağışlar toprakta da ısınma olmayınca büyüme olmuyor."

'YAĞIŞ KİRAZI ÇÜRÜTTÜ, MEYVE VE ZEYTİN SOFRAYA PAHALI GELEBİLİR'

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim de birçok üründe zayiatın kış aylarından itibaren görüldüğünü hatırlattı. Kış aylarındaki don ve kırağılardan dolayı ürünlerde yüzde 50 zararın olduğunu vurgulayan Ekim, şöyle devam etti: "Zeytin de çiçek tutumunda denk geldi yağışlar. Zeytinde büyük bir rekolte kaybı var. Şeftalide büyük hasar var. Büyük ihtimalle fiyatlarda artış olacak. Yüzde 50 zayiat var. Bölgemizde sebze ekimi çok yok, küçük fidanlıklarda yapılıyor. Bunlar da yağışlardan dolayı tarla işlenemedi. Kiraz da çatlama ve çürümemiz çok. Şeftalide bazı cinslerde çatlama var. Armutlarda da kalite kaybı. Bu sene kiraz, şeftali, armutta ve Bursa’da üretilen tüm ürünlerde zarar var. Çok kaliteli ürün mevcut değil bu sene, sanırım ihracata gidecek mal azalacak, bu malın çoğu iç piyasaya yönelecek. Bu da iç piyasayı çok fazla artırmayacak, geçen seneki fiyatlarda kalır veya çok az artar. Fiyatlar ihracatla bağlantılı. Yağış öncesi çok güzel çiçeklenme olan zeytinler, tutum döneminde yağışa yakalandığından döllemesini tamamlayamadı. Bu yüzden hiç tutan zeytin yok, bahçeler boş. Zeytinde ‘var yılı, yok yılı’ olarak değerlendirmiyoruz. Her zaman olması gereken bir şey; fakat hava şartlarından dolayı zeytinde rekolte düşüklüğü olacak."

YAĞMURDAN ÖNCE 10 GÜNDE BİR İLAÇLAMA YAPARKEN ŞİMDİ 3 GÜNDE BİR ALAÇ ATIYORUZ

Armut üreticisi Ersin Uğur ise yağışlardan sonra ilaçlama maliyetlerinin artmasından yakındı. Uğur, "Bu sene havaların yağışlı gitmesinden dolayı ilaçlama maliyetlerimiz arttı. Armutlara daha evvel 10-15 günde bir ilaçlama yaparken yağışlardan dolayı üç günde bir ilaçlama yapmak zorunda kaldık. Mecbur atıyoruz, atmazsak kara leke ve diğer hastalıklar oluşuyor. Bu sebeple maliyetlerimiz yükseliyor. Bu sene vatandaş armudu pahalı yiyebilir. Don ve yağıştan dolayı problem var, ihracat düşebilir. İhracata çok armut giderse fiyatlar yüksek olur, ihracat düşerse fiyatlar geçen seneki seviyelerde olur. Armutta yüzde 40’lar seviyesinde rekolte düşüklüğü olabilir." diye konuştu.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 3492
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı