"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İşsizliğin artmasındaki temel neden, büyümedeki yavaşlama

19 Kasım 2015, Perşembe 10:13
Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ekonomi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Nagaç, işsizliğin artmasındaki temel nedenin büyümedeki yavaşlama olduğunu belirtti.

Son 6 ay içerisinde Türkiye’de işsizlikte bir artış eğilimi gözlemlediklerini kaydeden Nagaç, “Bunun en temel nedeni olarak büyümedeki yavaşlama diyebiliriz. İkinci çeyrekteki büyüme oranımız beklentilerin altında oldu. Türkiye ekonomisindeki bu yavaşlamanın işsizliğe etkisini görüyoruz.” dedi. Büyümedeki düşüşün birçok nedeni olduğunu söyleyen Nagaç “Faizlerin artması, tüketimin azalması ve yatırımın azalması aynı şekilde komşu ülkelerdeki problemlerin ihracatımıza negatif yansıması büyümeyi yavaşlatıyor.” diye konuştu. 

Orta vadede düşünülen işsizlik oranının 2014 için yüzde 9,6 olarak hedeflendiğinin altını çizen belirten Nagaç, "Görünen o ki bu hedef tutturulamayacak. Çünkü genel olarak işsizliğin eğilimine bakacak olursak Ağustos ayında genelde işsizlik dibe vuruyordu. Bu sene çok farklı bir şey oldu ve biz dip noktaya mayıs ayında ulaştık. Bundan sonra da işsizlik oranı artmaya başladı. Bu durum bize işsizliğin ilerleyen aylarda daha da artacağını gösteriyor. Dolayısı ile hedef tutturulmayacak gibi görünüyor.” açıklamasında bulundu. 

2015 için genel bir değerlendirmelerde de bulunan Nağaç, şunları kaydetti: “2015 için çok fazla iyimser konuşamıyoruz. Çünkü dünya ekonomisine baktığımızda Amerika ekonomisinin toparlandığını görüyoruz, bu genel olarak pozitif bir resim olarak görülebilir. Fakat Amerika’nın faiz artırımı yavaş yavaş gerçekleşecektir. Bu artırımlar özellikle bizim gibi borçla büyüyen ülkeleri olumsuz etkileyecektir.”

Okunma Sayısı: 1323
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı