"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İslamî finans desteklenmeli

08 Ekim 2016, Cumartesi
Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Arunma Oteh, Müslümanların yüzde 20’sinin finansal servisleri kullandığını söyleyerek İslami Finans’ın buradaki açığı kapatabileceğini belirtti.

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Arunma Oteh Perşembe günü İslâmî Finansal Servisler Kurulu (IFSB) tarafından İslâmî Finans üzerine organize edilen seminerde, yaklaşık 1.6 milyar Müslümanın sadece yüzde 20’sinin Finansal servislere erişim sağladığını açıkladı.

Dünya Bankası ve IFSB’nin Washington DC’de düzenlediği İslâmî Finans konulu toplantıda Başkan Yardımcısı Oteh ve Kano Emir’i II. Alhaji Muhammed Sanusi birlikte konuştu. Başkan Yardımcısı Oteh, İslâmî Finans ürünlerinin İslâm âlemindeki büyük finans açığını kapatabileceğini söyledi. İslâmî  Finans’taki büyümenin bu açığı kapatmada kritik bir rol oynadığını söyleyen Oteh, hesaplamalarının oldukça ürpertici olduğunu belirterek şunları ekledi: İslâmî Finans ürünleri çıkmaya başladıkça bir çok Müslüman kendi finans servislerini seçiyor. Geçtiğimiz malî yıl süresince, Dünya Bankası’nın 22 farklı para biriminde içlerinden bazıları gelişmekte olan inovatif ülkeler olmak üzere bu piyasalara 63.5 milyar dolar tahvil ihraç ettiğini ifade eden Oteh, aynı zamanda Dünya Bankası’nın 62 müşterisi için 170 milyar dolarlık aktifi yönettiklerini belirterek şunları ekledi: “Bazı durumlarda insanlar finans servislerine ulaşmak istiyorlar, ancak bölgelerindeki finansal kuruluşlarının eksikliğinden veya sağlayacıların itibarsız olmalarından aynı zamanda inançlarının engellediği bazı durumlardan dolayı finans servislerini kullanamıyorlar.”

İslami finans ne demek?

Dünya üzerindeki bir çok Müslüman kendilerini inançları gereğince finansal servisleri kullanmaktan geri duruyor diyen Oteh, İslâmî Finans’ı şöyle açıkladı: İslâmî Finans, İslâmî yatırımcıların kantitatif tedbirler ile ve inançlarına bağlı kalarak desteklediği Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin (SDGs) gerçekleştirilmesini elde eden bir araçtır. İslâmî Finans temiz sudan enerjiye kadar olan Sürdürülebilir Kalınma Hedefleri’ni destekleyen altyapı projelerinin gelişimi için oldukça uygun. Toplantıda sunumu yapan Kano Emir’i II. Alhaji Muhammed Sanusi, “Afrika’daki altyapı masraflarındaki açık büyümede her yıl yüzde 2 düşüşe sebep oluyor. Bu açığı kapatmanın maliyeti 2011-2014 arası verilere göre tahmini 360 milyar dolar” diyerek İslâmî Finans’ın sunduğu imkânların aşı hizmetleri, eğitim, yeşil enerji gibi bir çok sosyal projede kullanılabileceğini ifade etti. Kano Emir’i Sanusi, “İslâmî Finans’ın büyümesiyle büyük bir açığı kapatma potansiyeli var. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için alternatif kaynakların bulunması gerektiğine hiç şüphe yok” dedi.

Mustafa Sait Önal / İstanbul

 

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 3024
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı