Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda seçmenlerin ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına karar vermesinin ardından İngiliz sterlini son 31 yılın en düşük seviyesini gördü.
Referandumda ilk açılan sandıklardan itibaren İngiliz sterlini gece boyu oynaklığını sürdürdü. Sabah saatlerinde AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmenin yüzde 52'lik oy oranını yakalamasıyla birlikte İngiliz sterlini ABD doları karşısında yüzde 9,88 oranında değer kaybederek 1,3408 seviyesine geriledi.
Birleşik Krallık'tan gelen ayrılık kararının küresel piyasalarda da sert etkileri oldu. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yaklaşık yüzde 7,5 gerilerken, Brent petrol ve Batı Teksas petrolünün fiyatı ortalama yüzde 5,8 düştü.
AB referandumunun öncesinde İngiliz Merkez Bankası (BoE) seçimden çıkabilecek her sonuca uygun şekilde gerekli adımların atılacağı yönünde sözlü mesajlar vermişti. Referandumda birlikten ayrılık kararının alınmasının ardından piyasalarda İngiltere Merkez Bankası’nı atacağı adımlar yakından takip edilecek.
AA muhabirinin sorularını cevaplayan London Capital Group Kıdemli Piyasa Analisti İpek Özkardeşkaya, “Bu sonucun ardından gözler İngiltere Merkez Bankası’na çevrilecek. Piyasaların bu tarihi anda yolunu bulabilmesi için bir elin yardımına ihtiyacı olabilir. Sterlinde, borsada ve tahvil piyasalarındaki yüksek oynaklığın azaltılması amacıyla hızlıca bazı tedbirler uygulanabilir. Bu arada İngiltere ve Avro Bölgesi’ndeki negatif faiz ortamı oldukça dar bir manevra alanı bırakıyor.” ifadelerini kullandı.
AB referandumunda tercihini birlikte kalmaktan yana kullanan 15 milyon 812 bin seçmenin oy oranı ise yüzde 48'de kaldı. İki taraf arasında 1 milyondan fazla oy farkı oluşurken, kalan 5 seçim bölgesindeki oylar referandumun sonucunu değiştirmeyecek.
AA