"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İhracata parite çelmesi

02 Mart 2015, Pazartesi
TİM tarafından açıklanan Şubat ayı ihracatında paritenin etkisiyle yüzde 17’lik bir azalma oldu.

Şubat ayı ihracatında paritedeki yüzde 17’lik gerileme etkili oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı Şubat ayı ihracat verilerini Erzurum ilinde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Şubat ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 düşerek 10 milyar 495 milyon dolar oldu. Yılın ilk iki ayında toplam ihracat yüzde 6,7 gerileme ile 22 milyar 826 milyon dolar, son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,7 artışla 155 milyar 14 milyon dolar olarak gerçekleşti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Doların tüm dünyada değer kazanması sonucunda ihraç birim fiyatlarında önemli bir baskı var. Sadece AB-28 bölgesine ihracatta paritenin etkisi eksi 900 milyon dolar oldu. Diğer bölgelerde ve sektörlerde de doların değerlenmesi ve zayıflayan talebe bağlı olarak yüzde 20’lere varan birim fiyat düşüşleri yaşadık. Kar yağışı üretim ve lojistik kaybı anlamında ihracatı olumsuz etkiledi” dedi.

AB pazarı umut verici

Konuşmasında dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren, Euro Bölgesi’nin ise 2014’ün son çeyreğinde, özellikle Almanya’daki büyümenin etkisiyle hızlandığını kaydeden Büyükekşi, “Bu yıl AB-28’de yüzde 1,6, Euro Bölgesinde ise yüzde 1,2 büyüme bekleniyor. Yunanistan’ın kurtarma programının uzatılması ise onaylandı. Bu süre içinde yardımlar devam edecek ve Yunanistan da yeni yapısal reform planını hazırlayarak sunacak. AB pazarını çok dikkatli izlediğimiz bu dönemde, yaşanan bu gelişmeler bize ümit veriyor” dedi. Yakın coğrafyadaki gelişmeleri de değerlendiren Büyükekşi, petrol fiyatları ve rublede sağlanan göreceli istikrara rağmen Rus ekonomisindeki sıkıntıların son dönemde gittikçe derinleştiğini dile getirdi. Büyükekşi, IŞİD’in Irak ve Suriye yanında, Yemen, Libya ve Mısır’da Sina Yarımadasında varlığını genişletmesinin yakın pazarlardaki sıkıntıların artmasına sebep olduğunu da vurguladı. 

İran’a ihracat artışı

Şubat ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve İtalya oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 11,8, Irak’a ihracat yüzde 26,7, İtalya’ya ihracat yüzde 15,7  geriledi. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek artış yüzde 19,9 ile İran’a gerçekleşti. 

Otomotiv yine lider

Sektörel bazda Şubat ayında en fazla ihracatı 1 milyar 705 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, bu sektörü 1 milyar 267 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü ile 1 milyar 175 milyon dolarla kimyevî maddeler ve mamulleri sektörü takip etti. Geçen ay en fazla ihracat artışını da yüzde 27,8 ile fındık ve mamulleri sektörü yakalarken, bu sektörü, yüzde 25,4 ile tütün sektörü takip etti.

* * *

Mücahit ÇAKIR / Erzurum - @sehavetkar
[email protected]

Okunma Sayısı: 1161
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı