"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hollanda’da örneğini hatırlattı: 'Büyük tehlike'lere dikkat çekti!

08 Ağustos 2017, Salı 09:57
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Gıda Komisyonu Üyesi Gıda Mühendisi Nurten Sırma, kayıt dışı yumurta satışının, geçen günlerde Hollanda’da yaşanan “Fipronil” kaynaklı zehirli yumurta skandalından “daha kötü sonuçlar” doğurabileceği uyarısı yaptı.

Soruşturma başlatıldı: Almanya, Hollanda ve Belçika'da 'böcek ilaçlı yumurta' alarmı!

''Köy yumurtası aldatmacası''na dikkat!

Sırma DHA'ya yaptığı açıklamada, Hollanda'da çiftlik hayvanlarında "Fipronil" adlı böcek ilacının yumurtalarda tespit edilmesi sonrası Almanya, Belçika ve İsveç'te yaşanan yumurta kaosuna dikkat çekerek, "'Nasıl olsa Türkiye’de Fibronil satışı yok' diyerek durumu göz ardı etme lüksümüz yok. 34 yıl önce yasaklanan DDT, hala çiftçi semt pazarlarında, pet şişeler içinde, tezgah altlarında markasız olarak satışa sunuluyor" dedi ve ekledi:

"Üstelik DDT, çevrede ve insan vücudunda sebep olduğu kalıcı tahribattan ötürü 2010 yılında imzaladığımız Stockholm sözleşmesi gereğince de yasaklı kimyasallar arasında.

"Bilinçsiz ve kayıt dışı olan yumurta üreticileri için, babadan kalma eski yöntemler hala kullanımda ve hala vazgeçilmez.

"Denetlenmeyen kontrolsüz yumurta üreticileri farkında olmadan vatandaşın sağlığı ile göz göre göre oynuyor.

"Üreticiye inancı kalmayan tüketici, maalesef yağmurdan kaçarken doluya tutuluyor. Bir doğala kaçış furyasıdır başladı ancak hangi doğal?

"Sözde doğal görünümlü kayıt dışı yumurtalar adeta tehlike saçıyor. Geçmişte uzun yıllar sonsuz güvenle kullandığımız, hayatımızı kolaylaştıran bit, pire, kene, uyuz vb. gibi zararlıları için kümeslerde kullanılan 'Fipronil' benzeri zirai ilaçlar, günümüzde artık yasaklı listede.

"Örneğin; yumurta üretiminde uzun yıllar kullanımına izin verilen pestisitlerden DDT, Aldrin, Dieldrin, Endrin, Furan Grubu, Heptaklor, Hekzakloro benzen, Klordan vb. maddelerin yumurta üzerinde kalıntı halinde bulunması istenmiyor.

"Bu yasaklı zirai ilaç kalıntılarının yediğimiz gıdalarda olup olmadığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl hazırlanan kalıntı izleme planı çerçevesinde belirlenmekte ve üreticiden alınan numuneler yasaklı ilaç listesinde olup olmadığı  hususu denetlenmektedir.

"Vatandaşın yediği gıdalarla ilgi bilgi alma hakkı olmalıdır. Bu nedenle Bakanlık, denetim sonuçlarını mutlaka vatandaşla paylaşmalıdır.

"Ülkemizde ilk Ulusal Kalıntı İzleme Planı 2016 da yapıldı. Bu yıl ikincisi yapılan 2017 Ulusal Kalıntı İzleme Planı'nda 1,138 sefer  yumurta numunesinin analiz yapılması planlanmıştır.

"Bu sayı kayıt dışı ve köy tavukçuluğu rakamları hariç 18 milyar yumurta üretimi sağlayan Türkiye için yetersiz bir rakamdır.

"Bu nedenle gerçekleştirilen denetim sonuçlarının vatandaşla paylaşılması tüketicinin bilgi edinmesi adına önemli olmakla birlikte, kayıt dışı üretimi de caydırması adına yerinde bir emsal uygulama olacağı kanaatindeyim.

"8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın naaşında ve CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın karaciğerinde 'Kadmiyum ve DDT türevi madde' tespit edildiği haberleri, bu kimyasal maddenin insan sağlığı için ne tür sonuçlar doğurduğunun çarpıcı bir örneğidir.

"Ölüm nedeninin kesin tespiti yapılamamasına rağmen, Özal'ın ölümüyle ilgili yapılan inceleme sonucu Adli Tıp Kurumu'nun verdiği raporda Özal'ın naaşında 'Kadmiyum ve DDT türevi madde' bulgusuna rastlandığının rapor edilmesi ve ardından Özkan’ın yaşadığı karaciğer rahatsızlığı sonucu yapılan toksikolojik incelemede DDT türevi bir maddenin bulunduğu haberlerinin çıkması, kanserojen olduğu Dünya Sağlık Örgüt’ü tarafından ispatlanan ve yağ tabakasında birikebilen bu maddeye kayıt dışı gıdalarla hala maruz kalıp kalmadığımız kaygısını gündeme taşıyor.

"2010 yılında kabul ettiğimiz Stockholm sözleşmesindeki yasaklı listesinde bulunan bu zirai ilaç kalıntılarının, yumurta ve diğer bulaşma ihtimali olan gıda (bal, süt,et vb ) üreticilerinin de pettisit kalıntıları bakımından sıklıkla denetlenmesi ve sonuçlarının paylaşılması denetlenen kayıtlı olan üreticiye olan tüketici güvenini arttıracaktır."

DHA

Etiketler: yumurta
Okunma Sayısı: 2121
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı