"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gerilim ekonomiyi vuruyor

08 Nisan 2018, Pazar 01:24
OHAL ORTAMI VE RESTLER, TEDİRGİNLİĞİ DAHA DA ARTTIRIYOR. OHAL UYGULAMALARININ YANISIRA, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE EKONOMİ YÖNETİMİ ARASINDA YAŞANAN GERGİNLİKLER EKONOMİ ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİ MEYDANA GETİRDİĞİ DİLE GETİRİLDİ.

Son birkaç haftada bir yandan enflasyon ve cari açık diğer yandan ABD-Çin gerilimi ile sarsılan Türk Lirası (TL), Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi yönetimine dönük eleştirileri sonrasında ise dolar karşısında tarihi dip seviyeleri gördü. TL’nin değer kaybetmesi ile dolar 4.0620 liraya, euro da 4.9777 liraya kadar çıkarak rekor kırdı. Şimdi gözler Erdoğan tarafından 9 Nisan Pazartesi günü açıklanması beklenen “faizi düşürecek paket”e çevrildi. Söz konusu önlem paketinin piyasaları sakinleştireceği beklentisi var. Yeni teşvik paketinin 23 büyük projeye 128 milyar dolar değerinde destek verilmesini öngördüğü, idarî tedbirlerle faizin düşürülmesinin hedeflendiği belirtiliyor. DW Türkçe’ye konuşan uzmanlara göre ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerek Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek gerekse Merkez Bankası yönetimine yönelik çıkışları piyasa oyuncularını tedirgin ediyor ve TL üzerindeki baskıyı artırıyor.

TL’NİN KAYBI

TL, ABD Doları karşısında son bir haftada yaklaşık yüzde 7 değer kaybetti. Nisan 2017’ye göre değer kaybı ise yüzde 10’a ulaştı. Bu durumun hem dış hem de iç gerekçeleri bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e karşı 100 milyar dolarlık ek gümrük vergisi getirilmesi emri sonrasında küresel piyasalarda “ticaret savaşları” endişesinin daha da artması, son dönemde TL’deki değer kaybının önemli gerekçelerinden biri. Uzmanlara göre ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerek Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek gerekse Merkez Bankası yönetimine yönelik çıkışları piyasa oyuncularını tedirgin ediyor ve TL üzerindeki baskıyı arttırıyor.

Erdoğan’dan ekonomi yönetimine sert çıkış

Öte yandan yüksek enflasyon, cari açık ve yabancı satışları da diğer para birimlerine göre TL’nin daha fazla değer kaybetmesinin iç sebeplerini oluşturuyor. Şimdi bu “iç” sebeplere bir yenisi daha eklendi: Saray ile ekonomi yönetimi arasında patlak veren gerilim. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in iş dünyasının önemli isimlerine seslendiği Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde “dövizle borçlanmayın” uyarısı yapmasına sert sözlerle karşı çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta isim vermeden AKP içinden ekonomiye ilişkin olumsuz açıklamaları eleştirdi ve “İnanmıyorsan kusura bakma arkadaş. Biz bu işe inananlarla yolumuza devam ederiz” dedi.

Etiketler: ekonomi sistemi, tl, gelir, dolar, euro
Okunma Sayısı: 2676
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mustafa

    8.4.2018 09:18:18

    Yeter artık ohal bitsin. Bağırıp çağırarak para degerlenmez. Kara delikler kapatılmalı. Üretim ekonomisi uygulanmalı.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı