Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bağ-Kur emeklilerinin en düşük maaşı aldığını ve geçinemediğini söyledi.
Palandöken, “Emeklinin maaşına dokunmayın.” dedi.
Bendevi Palandöken, yazılı değerlendirmesinde, “Esnaf emeklisi aldığı emekli maaşı ile geçinemiyor. En uzun süre prim ödemesine rağmen aldığı para, açlık sınırının altında kalıyor. Tekrar çalışmak istediğinde ise yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılıyor. Verilen hak geri alınmaz. Emekli maaşlarından SGDP kesintisine son verilmeli. Emekli olduktan sonra çalışan 480 bin vatandaşımız bulunuyor. Bunların sosyal güvelik destek primi ile başları dertte. 1 milyar lirayı bulan primleri ödemeyen emeklilerin maaşlarına kesinlikle haciz konulmamalı. Sosyal güvenlik destek priminin zaman kaybedilmeden kaldırılması gerekir.” ifadelerini kullandı.
“GEÇİNEBİLSE ÇALIŞMAZ”
Bağ-Kur'lu esnafın yüzde 80'inin aldığı maaşın ortalamasının 800 lira olduğunun altını çizen Palandöken, şöyle devam etti:
“Bağ-Kur emeklisi geçinemiyor. Açlık sınırında maaş alıyor. Emekli olup da çalışmaya devam ederse yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödemek zorunda kalıyor. Geçinemediği için çalışmak zorunda olan esnaf emeklisi cezalandırılıyor. Bugün itibariyle emekli olup iş yeri açan ve sosyal güvenlik destek primini ödeyemeyen 480 bin civarında çalışan var. Bunların 250 bin 175'i torba yasa ile çıkan yapılandırmadan yararlanarak borcunu taksitlendirdi. Ancak çıkarılan yasaya göre halen borcunu takside bağlayamayan 230 bin kişi başvuruda bulunmadı. Çünkü bu emeklilerin içinde bulundukları durum o kadar iyi değil. Zaten durumları iyi olsa emekli olduktan sonra ikinci kez çalışmaya başlamazlar. Esnaf emeklisinin beklentisi destek priminin kaldırılması ve maaşlarında iyileştirme yapılmasıdır.”
“ESNAF İŞVEREN KONUMUNDA”
Emekli çalışanlardan söz konusu primin kesilmesindeki amacın iş gücüne katılması beklenen gençlerin önünün açılması olduğunu ifade eden Bendevi Palandöken, “Oysa esnaf ve sanatkârlar işçi değil, tersine işverendir. Bir başka ifadeyle, emekli olduğu halde halen kendisi bedenen çalışmakta olan esnaf ve sanatkârlar, genç iş gücünün önünü kapatmamakta, tersine onlara iş imkânı yaratmaktadır. Bu nedenle, emekli esnaf ve sanatkârlardan sosyal güvenlik destek primi almak, gençlere iş imkânı yaratan bir kesimi ödüllendirilmesi gereken yerde cezalandırmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle, sosyal güvenlik destek primi (SGDP) uygulaması tamamen kaldırılmalıdır.” görüşünü aktardı.