Eskisi kadar bilinçsiz olmadığımız enerji tüketiminde, basit olarak görüp ihmal ettiğimiz bir takım küçük önlemlerle daha fazla tasarruf sağlayarak hem cebimize hem de enerji tüketimine katkıda bulunabiliriz
Yılbaşından sonra yapılan zamlar nedeniyle, birçok kişi kabarık gelen faturalarını düşürmek için evlerinde bir takım tedbirler alarak ev ekonomisine yardımcı olmaya çalışıyor. Chip’in haberine göre bazen çok küçük gördüğümüz ya da ‘tembellik’ nedeniyle ihmal ettiğimiz bazı önlem yöntemlerini yaparak kendimize ve enerji tüketimine katkıda bulunabiliriz.
Cihazlarınızı bekleme modunda bırakmayın
Televizyonunuz ya da uykuya geçebilen başka bir eşyanız var ise bunları uyku modunda bırakmak siz farkında olmasanız bile enerji tüketimine yol açar
Tasarruflu ampuller kullanın
Geleneksel ampullerin yerine kullandığımız enerji tasarruflu ampulleri de yavaş yavaş bırakarak yerine yüzde 85 tasarruf sağlayan LED ampuller kullanılabilir,
Oyun severler konsolunuzu tamamen kapatın
İki farklı kapatma modu bulunan oyun konsollarında ilki olan "hazırda bekletme" modu, aslında TV'lerdeki bekleme modundan farklı değil. Konsolun açılışını hızlandırmak uğruna daha fazla enerji tüketmeye itirazınız yoksa bu modu kullanmaya devam edin. Ama bizim önerimiz, konsolları da "tamamen kapanacak" şekilde ayarlamanız ve kullanmadığınız zamanlarda, konsolun "sıfır" enerji tüketmesini sağlamanız.
Artık bilgisayarınız da ekran koruyucudan vazgeçin
PC'lerde ekran koruyucu kullanmak, geçmişte ekranın sağlığı ve enerji tüketimi açısından faydalıydı. Ancak yeni nesil monitörlerde ekran koruyucu kullanımının bir anlamı olmadığı gibi, gereksiz yere enerji tüketimine de yol açıyorlar.
Masaüstü mü, dizüstü mü?
İstediğiniz tür bilgisayarı almak tabiki sizin seçiminizde. Fakat Laptop'lar, ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar, standart bir masaüstü PC'ye oranla daha az güç tüketiyor. Eğer güç tüketimi konusunda hassas bir kullanıcı iseniz, "Masaüstü mü, dizüstü mü?" sorusunun cevabını verirken iki kez düşünün.
Akıllı telefonun sorunu şarj olması
Teknolojinin ilerlemesiyle akıllıya dönüşen telefonlarda en büyük sorun şarjlarının çok çabuk bitmesi. Sürekli taktığımız telefonları şarj cihazından çıkarırken, ne yazık ki şarj cihazını çıkarmayı unutuyoruz. prize takılı kalan her şarj cihazı, az da olsa enerji tüketmeye devam edecektir. Bu yüzden şarj cihazlarını, sadece mobil cihazınızı şarj ederken fişe takın; işiniz bittiğinde de prizden çıkartın.
Sıcak hava akımına yenilmeyin
Yanlış yerleştirdiğimiz beyaz eşyalarımız da bazen fazla enerji tüketimine neden oluyor. Örneğin fırın ve buzdolabını yan yana yerleştirmek, fırından gelen sıcak hava akımının buzdolabını etkilemesi anlamına geliyor. Buzdolabınız soğutma için daha fazla enerji tüketiyor. Oysa ki buzdolabını sıcaktan mümkün olduğu kadar uzaklaştırmak, yüzde 25'e varan oranlarda daha az enerji tüketmesini sağlayacaktır. Aynı şekilde, buzdolabını güneş almayan bir noktaya yerleştirmenizde de yarar var.
Büyük ekranın götürüsü
Büyük ekranlı bir TV'de film izlemenin keyfi tabii ki tartışılmaz. Ama ihtiyacınız olan, daha doğrusu evinizin izin verdiği oturma mesafesine uygun ekran büyüklüğünden daha fazlasını tercih etmeniz, öncelikle göz sağlığınızı tehdit edecektir. Ancak hepsi bu kadar da değil... TV ekranı ne kadar büyürse, elektrik tüketimi de aynı oranda artacaktır. Buna bir de ekran parlaklığının aşırı derecede yüksek ayarlanması eklenirse, TV'niz, normalde harcamanız gereken elektriğin yüzde 40 fazlasını harcayabilir.