"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ege Bölgesi ihracatındaki kayıp dudak uçuklattı

02 Aralık 2015, Çarşamba 10:35
Ege Bölgesi’nin ihracatında düşüş devam ediyor.

Aylık ihracat yüzde 9, yıllık ise yüzde 15 düştü. Ege’den yapılan ihracat geçen kasım ayında 86 milyon, son bir yılda ise 1,7 milyar dolar eridi. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), kasım ayında 866 milyon 786 bin dolarlık ihracata imza attı. Egeli ihracatçıların, 2014 Kasım ayındaki rakamı ise 952 milyon 490 bin dolardı. Geçen kasım ayına göre EİB’nin ihracatı yüzde 9 düştü. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 94 milyon 937 bin dolarla ekim ayından sonra kasımda da en çok ihracat yapan birlik oldu.

EİB'nin 2015 Ocak-Kasım döneminde yaptığı ihracat, 9 milyar 553 milyon 388 bin dolar oldu. EİB’nin yıllık ihracatı, 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 15 düştü. Son bir yıllık dönemde ise yüzde 14’lük gerilemeyle 12 milyar 322 milyon 168 binden, 10 milyar 550 milyon 472 bin dolara indi. Kasım ayında EİB bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinden sadece ikisi, geçen yılın aynı ayına göre ihracatını arttırırken 10’u kayıp yaşadı. Ege’den yapılan ihracatta sanayi ürünleri 428 milyon 841 bin dolarla ilk sırada yer alırken tarım ürünleri ihracatı 371 milyon 929 bin dolar oldu. Madencilik sektörü ihracatı ise 60 milyon 15 bin dolar olarak kayda geçti.

KURU MEYVE İHRACATI İKİ AYDIR ZİRVEDE 

Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı sezonunun başlamasıyla yoğun bir döneme giren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, kasım ayında 94 milyon 937 bin dolarla son iki aydır en çok ihracat yapan birlik oldu. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) ise 93 milyon 698 bin dolarla ikinci sırada yer aldı. EHKİB’in yıllık ihracat rakamı ise 1 milyar 208 milyon 330 bin dolar olarak kayda geçti. Ege Tütün İhracatçıları Birliği, 70 milyon 132 bin dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer alırken Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 66 milyon 136 bin dolarla iki basamak yükselerek dördüncü sıraya yerleşti. Ege Maden İhracatçıları Birliği, yüzde 66 milyon 15 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırırken Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 61 milyon 835 bin dolarlık ihracata imza attı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 60 milyon 85 bin dolarlık ihracat yaparken Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, yüzde 9’luk artışla 47 milyon 649 bin dolarlık ihracata imza attı ve ihracatını arttıran iki birlikten biri oldu. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 21 milyon 11 bin dolarlık ihracat yaparken Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, 16 milyon 995 bin dolar dövizi ülkeye kazandırdı. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, ihracatını yüzde 10 artırarak 11 milyon 711 bin dolara çıkardı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise 9 milyon 495 bin dolarlık ürün satabildi.

‘RUSYA İLE KRİZİN KISA SÜREDE ÇÖZÜLMESİNİ BEKLİYORUZ’

İhracat rakamlarını değerlendiren EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, dünya genelinde emtia ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin, ihracat rakamlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Ünlütürk, 2016 yılında da emtia fiyatlarında bir miktar gerileme beklendiğini, bu sebeple 2015 yılı rakamlarını tutturabilmenin bile başarı olacağını kaydetti. Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizin kısa sürede çözüme kavuşmasını arzu ettiklerini de vurgulayan Ünlütürk, “Rusya, ihracatta 26 ana sektörümüzün tamamının hedef pazar olarak belirlediği bir ülke. Son yıllarda vizelerin de karşılıklı kaldırılmasıyla her alanda ilişkilerimiz artış gösterdi. Yıllık 4 milyar dolar civarında ihracat yaptığımız, toplam ihracatımızda yüzde 3 civarı paya sahip olan önemli bir ülke. Turizm ve inşaat sektörlerimiz açısından da değerlendirildiğinde, ilişkilerimizin hızlı bir şekilde normalleşmesi gereken bir ülke.” diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1240
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı