"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çilek üreticisinin en büyük korkusu ihracat

08 Mart 2016, Salı 10:03
Aydın'ın Sultanhisar İlçesi'nde, turfanda çilek hasadına başlandı. Kalitesine göre kilosu toptan 4 ile 6 lira arasında değişen fiyatlara alıcı bulan çilek, üreticiyi mennun etmedi.

Üreticiler, Türkiye'den çilek ihracaatında en büyük pazar konumundaki Rusya'yla yaşanan uçak düşürme krizi nedeniyle tedirgin olurken, fiyatların düşmesinde de bunun etkili olduğunu söyledi.

Hasattan sofraya kadar gezen zaman süresinde tazelik ve raf ömürünü korumasıyla kendini kanıtlamış olan, aroması ve üretim kalitesiyle de ilk sırada yer alan Sultanhisar'da sezonun ilk çilekleri toplanmaya başladı. 8 bin dekarı kayıt altında yaklaşık 12 bin dekar alanda çilek üretiminin yapıldığı Sultanhisar'da yıllık rekolte 50-55 bin tonu buluyor. Yaklaşık 500 üreticinin bulunduğu Sultanhisar'da üretilen çileğin ortalama olarak 25 bin tonu Atça, Sultanhisar ve Salavatlı hallerinden Rusya başta olmak üzere Romanya, Ukrayna, Almanya, Sırbistan ve İran gibi ülkelere ihraç ediliyor. Kalanı ise iç piyasada tüketiliyor. Sultanhisar ve Atça Mahallesi'nde örtü altında toplanan turfanda çilek kalitesine göre kilosu 4 ile 6 lira arasında fiyatlarla satılırken, bu rakamlar üreticiyi memnun etmedi.

"EN BÜYÜK KORKUMUZ İHRACAT YAPAMAMAK"

Sultanhisar'ın kırsal Atça Mahallesi'nde, 20 yıldır 90 dekar arazisinde çilek üretimi yapan 51 yaşındaki Mehmet Ergen, "Bu yörede genelde fresh, fortini ve rubigen cinslerinin üretimi yapılıyor. Zamanında toplanmayan çilek kararır. Bu nedenle çok emek isteyen bir ürün. Sezonda günlük 60 işçi çalıştırıyorum. İşçinin günlük yevmiyesi 40 lira. 6 ay boyunca işçilere ödenen para göz önüne alınınca ciddi bir rakam ortaya çıkıyor. Üretici olarak, en büyük korkumuz ihracat yapamamak" dedi. 

Türkiye ile yaşanan uçak krizinin ardından Rusya'nın kapılarını kapatarak ülkeden sebze ve meyve ihraç etmediğini hatırlatan Ergen, "Portakal, mandalina ve domateste bunu yaşadık. Devlet büyüklerimiz pazar konusunda bir çözüm bulamazlarsa bizler perişan oluruz. Çünkü, ürettiğimiz çileğin büyük bir bölümü Rusya'ya ihraç ediliyor" diye konuştu.

Ergen, geçen yıl kilosu kalitesine göre toptan 8 lira ile 10 liraya alıcı bulan turfanda çileğin fiyatının bu sezon Rusya krizi nedeniyle 4 ile 6 liraya kadar düştüğünü de kaydetti.

TURFANDA ÇİLEKLER İSTANBUL'A

Atça Sebze-Meyve Hali'nde komisyonculuk yapan Ali Polat ise toplanan turfanda çileklerin 5'er kiloluk kasalarla İstanbul'a gönderildiğini belirtip, ihracata ise Nisan ayında başlanacağını söyledi. Rusya'yla yaşanan sıkıntı nedeniyle devlet büyüklerinin yeni pazarlar bulma konusunda çalıştığını da belirten Polat, ihracaat krizinin aşılması konusunda umutlu olduklarını kaydetti. Polat, turfanda çileğin, pazarda perakende olarak kalitesine göre 6 ile 10 liradan satıldığını belirtti.

DHA

Okunma Sayısı: 2128
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı