"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bir düzenleme de tekstil ürünlerine

25 Nisan 2015, Cumartesi 13:30
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, "Tekstil Elyaf İsimleri ve Tekstil Ürünlerinin Elyaf Kompozisyonlarıyla İlgili Etiketleme ve İşaretleme Hakkındaki Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Buna göre, yönetmelik, tekstil elyaf isimleri, tekstil ürünleri elyaf kompozisyonlarının etiketleme ve işaretlemeleri, hayvansal menşeli tekstil olmayan parçalar içeren tekstil ürünlerinin etiketlenmesi ve işaretlenmesi ile tekstil ürünlerinin elyaf kompozisyonlarındaki ikili ve üçlü tekstil elyaf karışımlarının niceliksel analiz yoluyla tespit edilmesine ilişkin usul ve esasları belirliyor.

Yönetmelik, piyasaya arz edilen tekstil ürünlerini, ağırlıkça en az yüzde 80 tekstil elyafı içeren, tekstil bileşenlerinden oluşan mobilya, şemsiye, güneşlik ve tekstil bileşenlerinden oluşmak şartıyla, zemin kaplamalarının üst katmanlarını, yatak örtülerini, kamp ürünlerini, kompozisyonu belirtilmiş olmak kaydıyla diğer ürünlerle birleştirilmiş ve bunların bir parçasını oluşturan tekstil ürünlerini kapsıyor.

Serbest çalışan terziler tarafından üretilen, kişiye özel tekstil ürünlerini kapsamayan yönetmelik, kendilerine tedarik edilen ve mülkiyeti kendilerine ait olmayan malzemelerle üretim yapan esnaf ve sanatkarlar ile kendi evlerinde üretim yapan gerçek kişilere uygulanmayacak.

Saf tekstil ürünleri

Tamamen aynı elyaftan oluşan tekstil ürünleri "yüzde 100", "saf" veya "tamamen" olarak etiketlenebilecek ya da işaretlenebilecek. Bunlar veya benzer terimler diğer tekstil ürünleri için kullanılamayacak.

Ağırlıkça yüzde 2 ve yüzde 5'ten fazla harici elyaf içermeyen tekstil ürünlerinin de, bu miktarın iyi üretim uygulamalarında teknik olarak kaçınılmaz olması ve rutin olarak eklenmemesi şartıyla, tamamen aynı elyaftan oluştuğu kabul edilecek. Çok elyaflı tekstil ürünleri, kendisini oluşturan tüm bileşen elyafın isimleri ve ağırlık yüzdeleriyle birlikte azalan sırayla etiketlenecek ya da işaretlenecek.

Hayvansal menşeli tekstil olmayan parçalar içeren tekstil ürünleri piyasaya arz edilen tekstil ürünlerinde hayvansal menşeli tekstil olmayan parçaların varlığı, söz konusu parçaları içeren ürünlerin etiketlenmesi veya işaretlenmesinde "hayvansal menşeli tekstil olmayan parçalar içerir" ifadesi kullanılarak belirtilecek. Bu husus 1 Ocak 2016'dan sonra piyasaya arz edilen ürünlere uygulanacak.

Etiketleme tüketicinin anlayabileceği şekilde yapılacak

Etiketleme veya işaretleme yanıltıcı olamayacak ve tüketicinin kolayca anlayabileceği şekilde yapılacak. Tekstil ürünlerinin etiketlenmesi ve işaretlenmesi kalıcı, kolay okunabilir, görülebilir ve ulaşılabilir sağlam bir şekilde iliştirilecek. Ürün beraberindeki ticari belgeler, etiket veya işaretlemelerin yerine geçebilecek ya da bunları tamamlayabilecek. Tekstil elyaf isimleri ve elyaf kompozisyonları tanımları, ticari belgelerde açıkça gösterilecek. Mekanize işlem kodu olanlar ile aynı ticari belgelerde açıklanmak şartıyla uluslararası standartlarda tanımlananlar hariç olmak üzere kısaltmalar kullanılamayacak.

Tekstil ürünü piyasaya arz edildiğinde üretici, etiket veya işaretlemenin yapılmasıyla bunların içerdiği bilgilerin doğruluğunu sağlamak zorunda olacak. Dağıtıcı, piyasada bulundurulan tekstil ürünlerinin yönetmelikte öngörülen uygun etiketleme veya işaretlemeyi taşımasını sağlayacak. Üretici ve dağıtıcı, piyasaya arz edilen tekstil ürünleriyle birlikte sağlanan herhangi bir bilginin, yönetmelikle düzenlenen tekstil elyaf isimleri ve elyaf kompozisyonları tanımlarıyla karıştırılmamasını sağlamak zorunda olacak.

Etiketleme veya işaretleme Türkçe olarak da yapılacak. Bobinler, makaralar, çileler, yumaklar veya diğer küçük miktardaki dikiş, tamir veya nakış iplikleri tek başına satıldığı durumlarda, dahili etiketleme de yapılması şartıyla AB kuruluşlarının resmi dillerinden herhangi birinde etiketlenebilecek veya işaretlenebilecek.

AB mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanan yönetmelik kapsamına giren ürünlerin, piyasa gözetimi ve denetimi, bakanlık tarafından yapılacak. Yönetmelik hükümlerine uyulmaması halinde, üreticiye düzeltme süresi verilecek. Verilen süre sonunda uygunsuzluğun giderilmemesi halinde idari para cezası uygulanacak.

AA

Okunma Sayısı: 3293
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı