Bankalarda 10 yıldır işlem yapılmayan 627 bin 885 bin hesapta, 31 Aralık 2015 tarihi itibarıyla yaklaşık 120 milyon lira unutuldu.
Bankacılık Kanunu'nun 62. maddesine göre, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi ve herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabi oluyor.
Vatandaşlar, zaman aşımına uğrayan hesapları olup olmadığını, Mayıs 2016 sonuna kadar, Türkiye Bankalar Birliğinin (TBB) aktif hale getirdiği "www.zamanasimi.org/tbb" İnternet sitesindeki arama motorunu kullanarak öğrenebiliyor, dilerlerse hesaplarını kapatabiliyor.
ZAMAN AŞIMI İÇİN SON TARİH 15 HAZİRAN
Yaptıkları aramada zaman aşımına uğramış hesapları olduğunu öğrenenler, bu hesapları kapatabilmek için 15 Haziran 2016 tarihine kadar ilgili banka şubelerine kimlik kartı ile başvurabilecek.
Müşterilerin başvurmamaları halinde ise yasa gereği zaman aşımına uğramış bakiyeleri, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilecek.
Fon kaynaklarından edinilen bilgilere göre, 31 Aralık 2015 tarihi itibarıyla zaman aşımına uğrayan ve bankalar tarafından TMSF'ye ön bildirim yapılan 627 bin 885 hesap bulunuyor. Bu hesapların 436 bin 792'sini mevduat, 3 bin 82'sini katılım fonu hesapları, 188 bin 11'ini de alacaklar oluşturuyor.
DEVLET KURUMLARININ BİLE "UNUTULMUŞ HESABI" VAR
Bu yıl, bankalarda unutulan mevduat, katılım fonu ve alacaklara ilişkin muhtelif döviz cinsinden hesapların Türk lirası karşılığı yaklaşık 120 milyon lira olarak hesaplandı.
Bu sene ön bildirimi yapılan hesaplar içerisinde bakiyesi en yüksek hesap 250 bin dolar iken, en düşük meblağın ise 1 liranın altında olduğu belirlendi.
Unutulan hesaplar sadece kişilere ait değil, şirketler, vakıflar, dernekler, siyasi partiler ile devlet kurumlarının bile bankalarda unutulmuş hesabı bulunuyor.
AA