"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."
10 : 31
10°/6°

Piyasalar

Altın fiyatları yükseldi, kalpazanlar işbaşında

18 Şubat 2016, Perşembe 12:59
Yükselen altın fiyatları. kalpazanların iştahını kabarttı. Son bir haftadır artışa geçen çeyrek altın. 190 liraya kadar çıktı.

Gram altın ise 116 lira ile son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Altındaki bu ani yükseliş, kalpazanlık vakalarını da arttırdı. Piyasaya sürülen sahte ve düşük gramajlı altınlar, kuyumcu esnafını mağdur ediyor.

Piyasadaki sahte altın sayısında son dönemlerde ciddi artış yaşandığına dikkat çeken İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, kuyumcuları ve diğer vatandaşları kalpazanlığa karşı uyardı. Fiyatların yükselmesiyle altının gram ve ayarından çalınarak piyasaya sürüldüğünü belirten Baransel, “Fiyatların yükselmesiyle altında kalpazanlık arttı. Düşük ayardaki altınlar piyasaya sürülmeye çalışılıyor. Her gün kaç kişiyi yakalıyoruz ama savcılık serbest bırakıyor.” dedi. Her ne kadar önlemeye çalışsalar da bu altınların el altından satıldığını aktaran Baransel, şöyle devam etti: “Oda olarak denetim yapıyoruz ama sadece vitrindeki malları denetleyebiliyoruz, kasayı açıp bakamıyoruz. 22 ayar bilezik yapıyorlar ama 18 ayar çıkıyor. Üzerlerine tanınmış markaların isimlerini ve patentlerini basıyorlar, kuyumcu da bu patenti görünce güvenip alıyor. Taşa vurunca 22 ayar gösteriyor, halbuki 18-17 ayar. Kuyumcu, aldığı düşük ayarlı bu bilezikleri yeni diye vitrine koyuyor, vatandaş da bilmeyerek alıyor.”

‘MALİYE VE HAZİNE'YE ŞİKAYET EDİYORUZ AMA SONUÇ YOK’

Kalpazanlarla mücadele ettiklerini ancak Konak ilçesi Basmane semtinde açılan kayıtsız dükkanların bu mücadeleyi zorlaştırdığını belirten Oda Başkanı Baransel, “İzmir’de son dönemde kuyumcu sayısı çok arttı. Önüne gelen kuyumcu açarsa böyle oluyor. Özellikle Suriyeli mültecilerden dolayı Basmane’de çok sayıda yeni dükkan açıldı ama bunların kaydı yok. Girdisi çıktısı nedir bilemiyoruz. Her şeyi alıp satıyorlar. Bunun yanında döviz büroları da altın alıp satmaya başladı. Döviz büroları sadece Darphane malı satabilir ancak bilezik, hurda alıp satıyorlar. Altın alıp satmak ustalık işidir, döviz bürolarının bu konuda tecrübesi yok, ustalık belgesi de yok. Maliye ve Hazine Müsteşarlığı’na şikayette bulunuyoruz ama sonuç çıkmıyor. Denetim için Mali Şube'den yardım istiyoruz, gönderdiği polisler hiçbir şey yapamıyorlar. Denetlemeye gideceğiz, adam içeriye girmiyor, 'Savcı izin versin.' diyor. Savcıya gidiyorum, 'Polis içeriye girecek.' diyor ama polis içeriye girmiyor.” diye konuştu.

‘TANIMADIĞINIZ KİŞİLERDEN ALTIN ALMAYIN’

Turgay Baransel, sahte ve düşük ayarlı altınlarla ilgili şu uyarılarda bulundu: “Vatandaş, tanımadığı kişilerden alışveriş yapmasın, kendi kuyumcusundan alsın. Hiç olmazsa bir şey olduğu zaman şikayet etme şansı var. Düşük ayarlı altınlar, renginden anlaşılmaz. Altının üzerindeki patent ve damgasına bakması lazım.”

Okunma Sayısı: 1801
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı