İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecine ilişkin, "Hedef doğrultusunda bu çalışmaları yürütmeye ve elimizden geldiğince haklarımızı muhafaza eder nitelikte çalışmaya gayret ediyoruz" dedi.
Vardan, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasının (SATSO) meclis toplantı salonunda düzenlenen Türkiye-AB İlişkilerinde Yeni Gündem Paneli'nde, ülke ihracatının neredeyse yarısının AB ülkelerine yapıldığını söyledi.
Sakarya'da bu oranın yüzde 60'ın üzerinde olduğunu vurgulayan Vardan, "O zaman iş dünyası açısından AB ile ilişkiler, çok daha önem arz ediyor" dedi.
Vardan, İKV'nin Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin süreci izlediğini belirterek, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 1915 olaylarına yönelik kararının Türk halkını rencide ettiğini dile getirdi.
Bu çalışmaları da yakından takip ettiklerini anlatan Vardan, "Sonuçta halihazırda hedeflediğimiz, girmeye çalıştığımız kuruluş olarak AB karşımızda duruyor. Biz de Türkiye'nin hedefleri doğrultusunda bu çalışmaları yürütmeye ve elimizden geldiğince haklarımızı muhafaza eder nitelikte çalışmaya gayret ediyoruz" şeklinde konuştu.
Vardan, vize konusunun en önemli sorunlar arasında yer aldığına işaret ederek, Ankara Anlaşması'na göre vize uygulanmaması gerektiğini kaydetti.
Vizenin 1980'de "geçici tedbir" olarak uygulamaya konulduğunu, daha sonra kalıcı hale dönüştüğünü anımsatan Vardan, şöyle konuştu:
"Biz, vize konusunun demokratik olmadığını ve eşitsiz davranış olduğunu devamlı dile getirmeye gayret ediyoruz. Niye eşitsiz? Çünkü anlaşmaya göre, insanların ve malların serbest dolaşımı kısıtlanamaz fakat bugün geldiğimiz noktada iş sahibi olarak belki vize almakta sıkıntı çekmemekle beraber, kendi elemanımız, personelimiz ve birçok kişi, mallarını pazarlamaya gittiğinde bu sıkıntıları çekiyor. Aynı Avrupalı, rahatlıkla, ellerini, kollarını sallayarak sabahleyin bir uçakla gelip akşam da dönmek suretiyle mallarını satabiliyor. Bu, tabii eşitsiz bir durum. Bu sorunların her biriyle uğraşıyoruz."
"Müzakere sürecinin önündeki meseleler çözülmeli"
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul da zaman zaman tıkanma noktasına gelen AB ile müzakerelerin, Türkiye'nin AB üyesi ülkelerle ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi, derinleşmesi ve yeni alanlara yayılmasının sağlanmasıyla daha hızlı aşama kaydedeceğinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ihracatta AB'nin payının yüzde 45'lere ulaştığını, Sakarya'nın ise yüzde 60 civarında olduğuna dikkati çeken Kösemusul, "Yükselişin daha yüksek rakamlarla devam etmesini ve hedeflerimize ulaşmak için müzakere sürecinin önünde duran meselelerin hızla çözülmesini arzu ediyoruz" ifadesini kullandı.
AA