AB, İspanyol Su Ürünleri Üreticileri Derneği'nin şikayeti üzerine Türkiye'deki çipura ve levrek üreticilerini anti-sübvansiyon incelemesine aldı.
Türkiye'nin su ürünleri sektöründe Avrupa Birliği'ne (AB) en önemli ihraç kalemleri olan levrek ve çipura, anti-sübvansiyon incelemesine konu oldu. İnceleme Türkiye'nin aleyhine sonuçlanırsa, daha önce ek ithalat vergisi uygulanmasına karar verilen alabalıkla birlikte Türkiye'nin AB'ye ihraç ettiği en önemli üç su ürünü de ilave vergilere tabi hale gelmiş olacak.
Türkiye'de üretilen levrek ve çipura ihracatına anti-sübvansiyon incelemesi kapsamında, Türkiye'den şikayete konu olanlevrek ve çipura üreticisi ve ihracatçısı firmaların tam listesini istedi.
İspanyol Su Ürünleri Üreticileri Derneği(APROMAR) 1 Temmuz tarihinde AB Komisyonu'na yaptığı başvuruda levrek veçipura balıklarının Türkiye'den AB'ye ihracında üreticilerin desteklendiğini iddia etti.
Başvuruda, Türkiye'de balık üreticilerine doğrudan sermaye, organik üretim desteği, düşük faizli yatırım kredileri, faiz desteği, arazi tahsisi, gümrük vergisi muafiyeti, KDV muafiyeti, vergi indirimi, gelir vergisi desteği ve sosyal güvenlik ödemeleri gibi çeşitli desteklemelerde bulunulduğu öne sürüldü.
AB Komisyonu, daha önce Danimarka'daki su ürünleri örgütlerinin şikayeti üzerine haksız devlet desteği aldıkları gerekçesiyle Türk alabalık ihracatçısı firmalar aleyhinde anti-sübvansiyon kararı vermiş ve Türk ihracatçı firmalara yüzde 6,7 ile 9,5 arasında ek ithalat vergisi uygulamaya başlamıştı.
Bu inceleme de Türkiye'nin aleyhine sonuçlanırsa, Türkiye'nin AB'ye ihraç ettiği en önemli üç su ürünü olan alabalık, levrek ve çipura ilave vergilere tabi olacak.
Türkiye'de en çok yetiştiriciliği yapılan balık türleri alabalık, levrek ve çipura. Türkiye'de 2014 yılında toplam 113 bin ton alabalık, 74 bin ton levrek ve 41 bin ton çipura üretildi.
AA