YÖK, yüksek lisans ve doktora programı açılması kriterlerine ilişkin yeni düzenleme yaptı.
YÖK, yüksek lisans ve doktora programı açılma kriterlerine ilişkin yeni düzenleme yaptı. Buna göre, bir anabilim dalında doktora programı açılabilmesi için gereken asgari öğretim üyeleri arasında artık yabancı uyruklu akademisyenler de bulunabilecek. Öğrencilerin, yeterlilik ve tez savunma toplantıları dinleyicilere açık olacak ve tez savunmasından önce intihal programı raporu okullara teslim edilecek.
YÖK, ilk kez bu yıl tüm paydaşlarının görüşlerini almak için başlattığı 'Askıya Çıkardık' uygulamasının ilk konusu olan "Yüksek Lisans ve Doktora Programları Açma Kriterleri"ne ilişkin çalışmasını tamamladı.
YÖK Başkanı Yekta Saraç başkanlığındaki yeni yönetim, eğitim-öğretimin niteliğini yükseltecek faaliyetler çerçevesinde, bu yıl ilk kez tıp ve hukuk bölümlerine taban puan getirme kararının ardından, yüksek lisans ve doktora kriterlerine ilişkin en son 8 Ekim 2009'da Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında alınan kararları, yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları, akademisyenler ve Askıya Çıkardık uygulamasıyla diğer paydaşlardan gelen görüş ve önerileri dikkate alarak güncelledi.
Daha sonra YÖK Genel Kurulunda bu öneriler, müzakerelerin ardından karara bağlandı ve üniversitelere gönderildi. Buna göre, bir anabilim dalında doktora programı açılabilmesi için gereken o anabilim dalında en az beş olan öğretim üyesi sayısı 6'ya çıkarıldı. Daha önce asgari öğretim üyesi arasında değerlendirilmeyen yabancı uyruklu öğretim üyelerinin de asgari öğretim üyesi arasında değerlendirmesi sağlandı. Düzenlemeyle, 1 yabancı uyruklu öğretim üyesi de artık asgari öğretim üyesi kadrosu arasında sayılacak. Bu değişiklikle, üniversitelerin daha enternasyonel olmasının teşvik edilmesi amaçlandı.
Bunun yanı sıra doktora programında yer alacak öğretim üyelerinin en az dört yarıyıl bir lisans ya da iki yarıyıl tezli yüksek lisans programında; yüksek lisans programı için ise en az iki yarıyıl bir lisans programında ders vermiş olması; bir öğretim üyesinin doktora programında tez yönetebilmesi için en az 1 yüksek lisans tezi yönetmiş olması gerecek. Buna göre, artık doktorayı bitirdikten hemen sonra doktora dersi verme ve doktora tezi danışmanlığı yapma uygulaması sonlandırıldı ve akademik olgunluk için bir geçiş dönemi eklendi.
Lisansüstü tez danışmanlığı için de üst sınır getirildi. Buna göre, öğretim üyeleri yüksek lisans ve doktorada en fazla 12 kişiye tez danışmanlığı yapabilecek. Ancak üniversite yetkili kurulları bu sınırı düşürebilecek veya üst sınırı geçmemek kaydıyla artırabilecek.
Yeterlilik ve tez savunmalarına dinleyiciler de katılabilecek
Öğrencilerin, yeterlilik ve tez savunma toplantıları da dinleyicilerin katılımına açık yapılacak. Bazı üniversitelerce uygulanan tez savunmasından önce öğrenci tarafından intihal programı raporu da artık tüm üniversiteler için geçerli olacak. Buna göre tüm lisansüstü öğrencileri, tez savunmasından önce artık intihal programı raporunu okullarına teslim edecek, sonra savunmaya girecek.
Güncellenen kriteler YÖK'ün anasayfasında yer alan 'Duyurular' bölümünde "Lisansüstü Eğitim ve öğretim Programı açılması ve yürütülmesine ilişkin ilkeler" başlığı altında yayınlandı.
AA