Türkiye’nin yenilikçi ve uluslararası bir üniversite hedefinde yürüyen Turgut Özal Üniversitesi, Çin’in prestijli üniversiteleriyle işbirliğine gidiyor.
Rektör yardımcısı Ramazan Yiğitoğlu başkanlığındaki üniversite heyeti, başkent Pekin ve Şanghay’da bir dizi temaslarda bulundu.
İlk olarak Pekin’de Pekin Üniversitesi, Qinghua Üniversitesi ve Renmin Üniversitesi ile görüşmeler gerçekleştiren Turgut Özal Üniversitesi heyeti, Pekin’de ayrıca Çin’in çok önemli düşünce kuruluşlarından Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (CICIR) ile de görüşme yaptı.
İşletme Bölüm Başkanı Yavuz Kahraman, Uluslararası İlişkiler Bölümü Direktörü S. Cem Karaman, İktisat Bölümü Başkanı Ramazan Taş ve Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Nurettin Altundeğer’in de yer aldığı üniversite heyeti, Şanghay’da ise ünlü Fudan ve Jiaotong üniversiteleri ile işbirliğini masaya yatırdı.
En önemli hedefi uluslararası bir üniversite olmak için çabalayan Turgut Özal Üniversitesi’nin şu an 45 farklı ülkeden 350 öğrencisi olduğunu hatırlatan Rektör yardımcısı Yiğitoğlu, üniversitelerine her kıtadan, bölgeden ve ülkeden öğrencinin katılmasını arzuladıklarını söyledi. Bu amaç doğrultusunda Çin ziyaretine büyük önem verdiklerini de kaydeden Yiğitoğlu, özellikle yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenci değişimini hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, ileride de Çin tıbbıyla ilgili Çinli üniversitelerle işbirliği yapmayı planladıklarını dile getiren Yiğitoğlu, Çin’in bu konudaki tecrübelerinden de yararlanmak istediklerine işaret etti.
Doktorasını Çin ekonomisi üzerine yapan Ramazan Taş ise, üniversitelerinde Küresel ve Bölgesel Araştırmalar Merkezi’nin bünyesinde bir Çin masası bulunduğunu ve bu düşünce kuruluşunu daha aktif hale getirmek için Çin’in prestijli üniversiteleriyle işbirliği yapmak istediklerine vurgu yaptı.
Turgut Özal Üniversitesi’nin Çin temaslarındaki hedefi, öğretim üyeleri düzeyindeki bilgi üretimi, küresel ve bölgesel gelişmeler üzerinde işbirliği yaparak, öğretim üyelerinin değişimi ile öğrenci değişimi yer alıyor.
TÜRK ÇİN İLİŞKİLERİNE KATKI YAPACAK
Ramazan Taş, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in geçen yıl ortaya attığı ve 3 milyar insanı ve 65 ülkeyi kapsayan dünyanın en büyük pazarı olacak İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ile ilgili olarak gelecek yıl Çinli üniversitelerle ortak bir konferansa ev sahipliği yapacakları bilgisini verdi. Taş ayrıca, bu konferansla Türkiye’nin de önemli bir ülke olduğu söz konusu kuşakta, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı’nı Türkiye’ye tanıtmak, Türkiye’nin bu projeye aktif katkısını sağlayarak, Türkiye’nin faydasına olacak şekilde bu projeyi nasıl geliştirebileceklerini tartışacaklarını ifade etti.
Turgut Özal Üniversitesi, gelecek yıl ayrıca, yerel yönetimlerde inovasyon konusunda bir konferans da düzenleyecek. Konferansta, bu alanda önemli deneyimleri olan Türkiye ve Çin’in tecrübelerini paylaşmak amacıyla Türk ve Çinli akademisyenleri, akılı kentler, yaşanabilir kentler ve yerel hizmetlerin yönetişim yoluyla çözülmesi konularında bir araya getirecek. Turgut Özal Üniversitesi’nin planları arasında ayrıca KOBİ’lerin (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) ihracatı üzerine de bir konferans düzenleme var.
Taş, bu konferansların, üniversitelerinin bilimsel derinliğini ve uluslararası işbirliğini arttıracak önemli bir adım olduğunu düşündüklerini dile getirdi.
Görüşmelerde Çinli üniversite yetkilileri, Turgut Özal Üniversitesi’nin tekliflerine olumlu cevap verdi ve işbirliğine hazır olduklarını dile getirdi.
Üniversite heyeti ayrıca tarihi İpek Yolu’nun önemli merkezlerinden olan Çin’in Xi’an şehrinde bugün sona eren İpek Yolu Ekonomik Kuşağı konferansına da katıldı.