"Türkiye'de siyasal hayat ve kurumlar" dersinin finalinde, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın 1978 ve 2012'deki iki yazısının kıyaslanmasını isteyerek, "terör örgütü propagandası yaptığı" ve "suçu ve suçluyu övdüğü" iddiasıyla hakkında dava açılan Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Ünlü hakkında beraat kararı verildi.
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın ilk duruşmasına Ünlü ve avukatları katıldı.
Ünlü, savunmasında, suçlamaları reddetti, "mahkemede bulunmasının nedeninin üniversite özerkliği ve akademik özgürlükle" ilgili olduğunu ileri sürdü.
Derste, son 200 yıldaki Osmanlı ve Türkiye tarihini, Ermeni ve Kürt konuları üzerinden işlediğini savunan Ünlü, "Bunlar anlaşılmadan modern Osmanlı ve Türkiye tarihini anlamak mümkün değil. 1980'lere geldiğimizde dersin odağını doğal olarak Kürt meselesi oluşturuyor. Öcalan'ın metinleri de bu noktada önemli. Bu metinleri değerli bulur ya da bulmazsınız. Ama yokmuş gibi davranamazsınız" diye konuştu.
İddianamede, okuttuğu ders ile kampüsteki şiddet olayları arasında bağ kurulduğunu belirten Ünlü, "Şiddetin nedenini öğrenmek, kişiyi şiddet yanlısı yapmaz. Savcılık basın etiğine uygun olmayan bir haberi dikkate alarak, beni huzurunuza getirdi" dedi.
Ünlü'nün avukatlarından Levent Kanat, müvekkilinin sorusunun, cezalandırılmasına gerekçe yapılamayacağını ifade etti. Kanat, "Soruda düşünce açıklaması yok. Sadece çıplak soru sorulmuştur. Soruda şiddeti övecek bir şey bulamazsınız" ifadesini kullandı.
Avukat Yusuf Alataş da bir bilim adamının bu tür iddialarla yargılanmaması gerektiğini söyledi.
Savcı beraat talep etti
Cumhuriyet Savcısı Umut Sadak, esas hakkındaki görüşünde, "terör örgütü propagandası yapmak" ve "suçu ve suçluyu övmek" suçlarının, kasten işlenen suçlardan olduğuna dikkati çekti. Soruda cebir, şiddet ve tehdidin övülmediğini, bunların meşru gösterilmediğini, sorunun yorum ya da tespit içermediğini ve dersin devamı niteliğinde olduğunu anlatan savcı, Ünlü'nün atılı suçlardan beraatini talep etti.
Ünlü de son sözünde, "Yüce heyetinizin, iddianamenin karşısında akademik özgürlüğü koruyacağı düşüncesindeyim" dedi.
Mahkeme Başkanı Musa Yeşil, heyetçe yaptıkları değerlendirme sonrasında, Ünlü'nün beraatına karar verdiklerini duyurdu.
Duruşmayı bazı milletvekilleri, akademisyenler, sendikacılar ve insan hakları alanında faaliyet gösteren kuruluşların temsilcileri de takip etti.
İddianame
İddianamede Ünlü'nün, SBF'de okuttuğu "Türkiye'de siyasal hayat ve kurumlar-1" dersinin 9 Ocak 2015'teki finalinde, Abdullah Öcalan'ın 1978'de yazdığı broşür ile 2012 tarihli yazısını belli olgular ve yaklaşımlar bağlamında kıyaslanmasını istediği belirtiliyor.
PKK/KCK'nın Türkiye için yakın ve ciddi tehlike oluşturduğu; polis, asker, doktor, çocuk toplumun her kesiminden insanları öldürdüğü aktarılan iddianamede, sorunun örgütün sözde "önderlik" olarak tanıdığı kişinin düşüncelerinin meşrulaştırmaya yönelik olduğu, bu kişinin övüldüğü ve terör örgütü propagandası yapıldığı kaydediliyor.
Ünlü'nün, atılı suçlardan 8 yıla kadar hapsi isteniyordu.
AA