Profesör Selçuk Şirin, dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen 2018 Jacobs Ödülü’nü almaya hak kazandı.
Jacobs Vakfı tarafından yapılan açıklamaya göre Şirin, Amerika’daki Müslüman gençler, göçmen çocuklar ve Suriyeli mülteciler üzerine yaptığı uygulamalı çalışmalarıyla ödüle layık görüldü.
Göçmen çocuklar ve mülteciler üzerine ABD ve Norveç’te de birçok bilimsel çalışmaya imza atan Şirin, 2013’te New York Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğinde Suriyeli göçmen çocuklar üzerine ilk saha araştırmasını yaptı. Amerika’nın Sesinde yer alan habere göre Şirin’in raporu, Suriyeli mülteci çocuklarda umutsuzluk, PTSD ve depresyonun yaygın olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca mülteci çocukların eğitsel ve psikolojik ihtiyaçlarına yanıt vermek için yenilikçi yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu anlaşıldı.
“Bundan gurur duyuyorum”
Şirin, yaptığı çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, yoksul çocukların ve mültecilerin ihtiyaçlarının kaynak eksikliği sebebiyle geleneksel ve köklü hizmetlerle karşılanamayacağını vurguladı. Şirin, “Bugün dünyada 60 milyonu aşkın yurdundan koparılmış insan var ve ülkem Türkiye sınırlı kaynağına rağmen dünyada en çok mülteci ağırlayan ülke konumundadır. Bundan gurur duyuyorum. Mülteci sorunu aynı zamanda bir çocukluk sorunudur, zira mültecilerin yarısı çocuk; ancak şu an dünyadaki mülteci çocuklar için ne yeterli eğitim ne de yeterli psikolojik yardım hizmeti sunabiliyoruz. Ben, kısıtlı kaynaklarla ne yapabiliriz, sorusuna cevap arıyorum.
Oyun bazlı öğrenme
2015 yılında yeni eğitim teknolojilerini kullanarak yenilikçi yollardan çocuklara öğrenme imkânı sunan Project Hope’u başlatmaya karar veren Şirin, New York Üniversitesi’ndeki meslektaşlarından oluşan ekiple birlikte temel eğitim kaynaklarını çocuklara ulaştırabilmek için bir ‘oyun bazlı online eğitim platformu’ geliştirdi. Suriyeli mülteci çocuklar için özel olarak geliştirilen Türkçe, kodlama, zihinsel beceriler ve aynı zamanda çocukların çaresizliğini azaltıp, geleceğe dair umutlarını arttıracak oyunlardan elde edilen son derece başarılı sonuçlar literatüre girdi.
Hedef: 100 bin çocuğa ulaşmak
Şirin, ödülle birlikte sağlanacak kaynakları da yine çocuklar için kullanacağını belirtti. Jacobs Ödülü’nden alacağı güçle kar amacı gütmeyen bir online platform kurmayı planladığını belirten Şirin, bu projeyle önümüzdeki 5 yılda 100 bin çocuğa ulaşmayı hedeflediğini kaydetti. Şirin, bu kez amacının yalnızca mülteci çocuklar değil yoksul çocuklar için de bir umut kapısı açmak olduğunu vurguladı.