"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mesleki eğitim yaygınlaştırılmalı

08 Eylül 2017, Cuma 21:00
Esnaflığın geleceğini korumak için mesleki eğitimin yaygınlaştırılması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, öğrencilerin meslekÎ ve teknik liseler ile yüksekokullara teşvik edilmesininin önemine dikkat çekti.

Esnafın geleceği için genç potansiyel iş gücüne ve meslekî eğitime ihtiyaç olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkenin ve ekonominin temel yapı taşı olan esnaflığın özellikle genç potansiyele her zaman ihtiyacı var. Nasıl mimar, mühendis, doktor, avukat gerekliyse aynı ölçüde esnaf ve sanatkâr da gerekli. Bu sebeple meslekî teknik liseler ve yüksekokullara teşvik önemli. Bunun yanı sıra çırakların sigortalılık başlangıcı eğitim döneminde çalıştığı süreden başlatılmalıdır” dedi. Palandöken, sürdürülebilir kalkınmanın en önemli aracının meslekî ve teknik eğitim olduğunua dikkat çekerek, “Ara eleman ihtiyacını da önemli ölçüde karşılayan meslekî ve teknik okullara yönlendirme arttırılmalıdır. Yaşantımızın her alanında yeri olan esnaf ve sanatkârın geleceğine böyle sahip çıkılabilir. Meslek liselerinden mezun olan çıraklar ustalaşarak yöneldiği mesleğin devamlılığını sağlar. Ülkemizin ve esnaflığın geleceği için kendi mesleğini eline alan gençleri yönlendirmeliyiz. En önemlisi kendi işinin patronu ve geleceğin işvereni olur. Böylelikle istihdam da çözüme kavuşur diye konuştu.

Meslekî eğitime uygulamalarına ağırlık verilmesi gerektiğini dile getiren Palandöken, Meslekî ve teknik okullarda en verimli eğitim teorinin pratik ile pekiştirilmesidir. Mesleğini işin ustasının yanında sahada öğrenmiş bir çırak kadar işe hakim olan mezunlar yetiştirilmelidir. İş ortamında verilen eğitim sınıf ortamından daha faydalı olacaktır. Çıraklık eğitimlerinden 89 meslek dalında, 14 yaşını tam doldurmuş ve 19 yaşından gün almamış her genç faydalanabiliyor. Ahilik teşkilâtından gelen usta-çırak ilişkisi bilinci ile eğitim alan gençler geleceğin umut kaynağıdır. Teknolojiye ne kadar önem verirsek verilim önceliği gençlere ve esnafa vermeliyiz. Bu işi şimdiden cazip hale getirmeliyiz açıklamalarında bulundu.

ÇIRAKLAR SİGORTALANMALI

Çıraklık eğitimleri ile stajyerlik döneminin sigortalılık dönemine eklenmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, “Çırakların eğitim aldıkları dönem, emeklerinin karşılığı olarak emekliliklerine yansımıyor. Sigortalılık başlangıcı işe giriş tarihleri değil staj ve çıraklık eğitiminin başladığı tarih olmalıdır. Stajyer ve çırakların çalıştıkları dönemde iş kazası, meslek hastalığı veya hastalık riskine maruz kalmaları durumunda kendilerine gerekli yardımların (gelir bağlanması, istirahatlı olunan sürede geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi, sağlık yardımı gibi) yapılması olumludur. Fakat bu yeterli değildir. Aynı zamanda çıraklık veya stajyerlik dönemindeki prim gün sayıları emeklilik hesabında prim ödeme gün sayısına dhil edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

***

SERVİS ŞOFÖRLÜĞÜNDE YENİ DÖNEM

Öte yandan bazı istenmeyen olayların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile görüşerek okul servisleri ile ilgili problemlerin çözümü için servis şoförlüğü meslekî yeterlilik belgesinin zorunlu olması konusunda görüş birliğine varıldığını bildiriren (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, konuya ilişkin düzenlemenin Resmî Gazete’de yayımlandığını anımsatarak, “Yeterliliğin hazırlanması ile artık her önüne gelen servis şoförlüğü yapamayacak. Mutlaka Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından yayınlanan standartlar doğrultusunda yapılacak sınavlardan başarı ile geçmesi gerekiyor. Yani artık servis şoförlüğü için ehliyet ve SRC belgesi yeterli olmayacak. Yeni düzenleme ile eski ‘şoför abiler’ geri gelecek.” dedi. 

AA

Okunma Sayısı: 1631
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı