"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Eğitim sorunu çığ gibi büyüyor!

16 Ağustos 2016, Salı
Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin yaklaşık 800 bini okul çağında ve yalnızca yüzde 45’i okula gidebiliyor. Savaş sonrası travma yaşayan çocuklar eğitim almakta zorlanırken, dil bilmemeleri de eğitimi güçleştiren faktörler arasında.

Okul çağındaki Suriyeli çocukların yaklaşık yüzde 45’i eğitim alabiliyor. Türkiye’de bulunan 1. sınıf ve anaokulu seviyesindeki mülteci öğrencilerin direkt devlet okullarına kaydedilmeleri gerekiyor. Sabancı Üniversitesinde ki uzmanların araştırmalarına göre, 2. sınıftan 12. Sınıfa kadar öğrencilerin eğitimlerine devam edebilmeleri için geçici eğitim merkezleri (GEM) ve devlet okulları olmak üzere önlerinde iki seçenek sunulmuş durumda. Öğrencilerin yaklaşık yüzde 78’i eğitimlerine GEM’de, yaklaşık yüzde 22’si ise devlet okullarında eğitim alabiliyor. Al Jazeera’da yayınlanan araştırmaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı olan GEM’lerde öğrenciler derslerini Arapça olarak Geçici Suriye Hükümeti Milli Eğitim Bakanlığı ve MEB tarafından düzenlenmiş ders programlarıyla görüyorlar.

Rehber öğretmenlere ihtiyaç var

Eğitimin niteliğiyle ilgili sorunları ise rehberlik hizmetlerinin sunulması, Türkçe dil eğitimi, öğretmenlerin eğitme becerisi ve eğitim araç-gereçlerinin temini olarak özetlemek mümkün. Savaş ortamından çıkmış çocuklar doğal olarak travma sonrası stres rahatsızlığı (TSSR) yaşıyor.  GEM’lerin TSSR yaşayan öğrencilere yardımcı olabilecek eğitimli rehber öğretmenlerine ihtiyaçları var diyen Uzmanlar, “ancak GEM’lerin çoğunda ya rehber öğretmen yok ya da var olanlar öğrencilerin taleplerini karşılamada yetersiz” tespitlerinde bulundu.

Polis müdürlüklerine kayıtlı olmaları gerekli

Öğrencilerin GEM’lerde eğitime katılabilmeleri için bulundukları bölgenin polis müdürlüğüne kayıt olmaları gerekli. Kaydı olmayan öğrenciler GEM’lerde derslere girebiliyor ancak diploma ve karne alamıyor. GEM’lerde eğitim ücretsiz, bazı okullar varlıklı velilerden bağış alıyor. Uygun sınıfa kaydolabilmeleri için öğrencilerden Suriye’deki eğitim belgeleri, belgeleri yoksa da sınava girmeleri isteniyor. Öğrenciler diledikleri eğitim yılında devlet okullarına geçiş yapabiliyorlar.

Bağışlarla eğitim verilebiliyor

GEM’lere maddi destek sivil toplum kuruluşlarından (STK), MEB’den, belediyelerden ve kişisel bağışlardan geliyor. Destek öğrencilere burslar, öğün yemekler, ulaşım imkanları, sosyo-kültürel aktiviteler, öğretmenlere maaşlar sağlanarak ve okulların ihtiyaçları için kullanılıyor. Ancak birçok okulun masraflarının karşılanabildiği söylemek mümkün değil. Eğitimler genellikle iş hanlarında, STK binalarında ve devlet okullarının binalarında veriliyor.

Okunma Sayısı: 2766
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • MEHMET

    16.8.2016 00:45:28

    Eğitim kimin umurunda? Okul kapatan intikam peşinde koşan anlayış Suriyeli çocuğun eğitimini mi düşünecek?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı