"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çocuklarımızı kaybetmeyelim

04 Ocak 2019, Cuma
İSÇOK Müdürü Prof. Dr. Ayşe Kılıç, “Ülkemizde nasıl bir çocuk artık kızamıktan ve boğmacadan ölmüyor ise istismardan da çocuklarımızı kaybetmemeliyiz” dedi.

İstanbul Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 20-21 Aralık 2018 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Kongre Merkezi’nde, “Çocuk İstismarı ve İhmaline Multidisipliner Yaklaşım” sempozyumu yapıldı.

İstanbul Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü (İSÇOK) Prof. Dr. Ayşe Kılıç, “Sağlıklı bir toplum için sağlıklı nesiller yetiştirilmeli, sağlıklı nesiller ise her türlü istismar ve ihmalden uzak çocuk ve gençlerle mümkün olabilir. Toplumda çocuk istismar ve ihmaline yaklaşımda ve önlemede multidisipliner bir yapılanma öne çıkıyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, savcılık, emniyet ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği yapması son derece önemli” dedi.

Çocuk istismarı ve ihmalini önlemede iyi niyetle ve koordineli olarak çalışılması gerektiğini vurgulayan Kılıç, “Ülkemizde nasıl bir çocuk artık kızamıktan ve boğmacadan ölmüyor ise istismardan da çocuklarımızı kaybetmemeliyiz. Şiddet gören çocuklar yerine hayata güvenle bakan, gülen çocukların yetiştirilmesi için seksen milyon el ele vererek bu konuda çalışmalı” dedi.

Programda ayrıca, istismar vakalarının bildiriminde ‘ALO 183’ hattının etkin bir şekilde kullanılabileceği belirtilerek istismara uğrayan çocuğa yaklaşımda her şeyden önce çocuğun yüksek çıkarının korunması gerektiği söylendi.

Sempozyumda, çocukların izlendiği, aynalı bir odada çocuğun öyküsü deneyimli bir psikiyatrist tarafından alınırken diğer tarafta adli tıp, psikolog, sosyal hizmet uzmanı gibi merkezde görevli ekibin bulunabileceği donanımlı merkezlerin sayısının arttırılmasının önemli olduğu söylendi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından çocuk istismar ve ihmali, “bir sorumluluk, güven ya da güç ilişkisi bağlamında; çocuğun sağlığı, hayatı, gelişmesi ya da onuru açısından, fiilen zararlı veya potansiyel olarak zararlı sonuçlar verebilecek her tür fizikî ve/veya duygusal kötü muamele, cinsel istismar, ihmal ya da ihmalkâr davranış veya ticarî amaçlı, ya da diğer her türlü sömürü” olarak tanımlıyor.   

Murat Ercan - İSTANBUL

Okunma Sayısı: 2838
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı