Türkiye ile Almanya arasındaki toplantı krizi İncirlik tartışmasını yeniden başlattı.
Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi dış ve güvenlik politikaları sözcüsü Florian Hahn, İncirlik Üssü’nde konuşlanan Alman askerlerinin başka bir yere kaydırılması gerektiğini söyledi. Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, federal hükümetin İncirlik’te yapacağı altyapı yatırımlarını da durdurmasını istedi.
Sol Parti Federal Grup Başkanı Sahra Wagenknecht, “Türkiye'de son gelişmeler göz önüne alındığında, İncirlik’teki Alman askerlerinin geri çekilmesi ve Türkiye’ye silah satışının durdurma zamanı gelmiştir” ifadelerini kullandı.
Ancak Hristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU Dış Politika Sözcüsü Jürgen Hardt, CSU’nun talebini reddetti. Passauer Neuen Presse gazetesine konuşan Hardt, “Türkiye’ye mesaj vermek için İncirlik’teki askerlerin geri çekilmesi yanlış olur” dedi.
Alman askerlerinin İncirlik’te Türkiye’nin güvenliği için değil, IŞİD ile mücadele amacıyla bulunduğunu kaydeden Hardt,” İncirlik bunun için önemli” diye konuştu.
Alman Parlamentosu'nun ordudan sorumlu Komiseri Hans-Peter Bartels ise, İncirlik Üssü’nün alternatifsiz olmadığına dikkat çekti. Almanya Yazıişleri Ağı’na konuşan Bartels, IŞİD ile mücadelenin Amman ya da Girit’teki üsten de yapılabileceğini söyledi. İncirlik Üssü’nün Suriye’ye yakınlığı ve İncirlik’in NATO Üssü olması nedeniyle Alman askerlerinin burada bulunduğuna dikkat çeken Bartels,” Ancak askerlerimiz orada hoş karşılandıklarını hissetmeli” dedi.
DHA